A MrCoin vagy egy külföldi váltó? Melyiket érdemes választani?

spot_img

Mindenki, aki kriptopénzt szeretne magának vásárolni, szembesül azzal a problémával, hogy megfelelő tőzsdét vagy brókert találjon magának. Mára már számos hazai és külföldi oldal kínál ilyen szolgáltatásokat, ezért nem árt, ha mi is tisztában vagyunk azzal, hogy pontosan milyen szempontokat tartunk fontosnak a választás során.

Olyan, hogy “a legjobb” szolgáltató nem létezik. Az hogy másnak mi felelt meg a múltban, mellékes kérdés. Lehet, hogy mi más emberek vagyunk, mások a céljaink és máskép szeretnénk használni a megvásárolt kriptovalutáinkat. Ezért kérdeztük meg ezzel kapcsolatban a MrCoin társalapítóját Debreczeni Barnabást is, aki elmondta, hogy kiknek és miért érdemes a MrCoin oldalát választaniuk.

Debreczeni Barnabás és Györfi András

Mit kell tudnia a nézőknek arról, hogy milyen jutalékokkal és árakkal dolgoztok?

Először is érdemes azt tisztázni, hogy kinek, mikor és milyen szolgáltatót érdemes választania. Nem mindig mi vagyunk a legjobb választás. A piacon több, eltérő ajánlattal is lehet találkozni. Ha valaki például daytrade-elni szeretne, tehát maximum néhány napos különbséggel adni-venni a kriptopénzeket, akkor neki érdemes egy profi tőzsdét választania. Mi nem vagyunk erre alkalmasak, amit fel is vállalunk és ha valaki ezzel keres meg bennünket, akkor ajánlani szoktunk neki egy erre megfelelő oldalt.

Egy tőzsdére csak egyszer kell beutalni a pénzt, egyszer kell megfizetni a tranzakciós költségeket és utána ide-oda lehet váltogatni a különböző kriptók között. Mi inkább a hosszabb távon gondolkozók számára lehetünk jó választás.

Ha valaki például legalább egy hónapig, vagy fél évig tervezi tartani a kriptóit és emellé szeretne más hozzáadott értéket képviselő szolgáltatásokat is kapni – bár tudom, hogy ez most egy ilyen nagyvállalati mellébeszélésnek hangozhat – akkor annak itt vagyunk mi. Minket például felhívhatnak az ügyfeleink és fel is vesszük a telefont. Ilyen szolgáltatás egy profi tőzsdénél nincsen.

Ami a váltás költségeit illeti, ha valaki elmegy mondjuk a Bitstamp-hez vagy a Krakenhez, akkor az igaz, hogy náluk csak 0.2% a váltás fee-je, de ez kizárólag a tőzsdék jutalékát jelenti.

Ha valaki például 100 000 Ft-ot szeretne kiküldeni a Bitstamp-re, akkor nem árt tudnia, hogy a tőzsdének egy euró számla mögötti dollár számlája van. A bankunk ebben az esetben először euróra váltja át a forintunkat, ami 0.5 – 1.5 %-os levonást fog jelenteni. Ezen kívül lesz egy külföldi utalási díjunk is, ami szintén 0.3 – 1.5 % között változhat, erre pedig még rájöhetnek olyan dolgok is, mint például a minimum utalási díj. Ezek egy része nem azonnal fog megjelenni a számlánkon, csak a következő havi kimutatás készhezvételekor fogjuk majd észrevenni, hogy megterhelték vele az egyenlegünket.

A Bitstampnél ezután még lehet egy 0.5%-os euro-dollár váltás (ha valaki a nagyobb likviditással rendelkező dollár párokon szeretne kereskedni), és akkor erre jön még rá a trade-ek utáni 0.2%-os díj. Ezeket mind bele kell kalkulálni a költségeinkbe, mielőtt pénzt utalnánk ezekre a tőzsdékre és persze ugyanez az útvonal visszafelé is érvényes, tehát ha ki szeretnék utalni a pénzünket, akkor ugyanekkora kiadásokkal számolhatunk.

Ezzel ellentétben nálunk úgy működik a dolog, hogy több nagy tőzsdével is kapcsolatban állunk, ahonnan megvesszük az ügyfelek számára a kriptopénzeket, viszont ezekre nem egyesével utaljuk be a vásárlóink által nekünk befizetett összegeket, hanem nagyobb tételekben, egyszerre mozgatjuk őket, ami hatékonyabb, olcsóbb tranzakciókat tesz lehetővé.

Amikor valaki meglátogatja az oldalunkat, akkor egy vételi és eladási árajánlatot is kapni fog tőlünk, amiben tételesen fel is soroljuk, hogy pontosan mi és mennyibe fog kerülni azon a tranzakción.

Anélkül, hogy valaki feladná nálunk a megrendelését és ezzel elkötelezné magát, már láthatja ezeket a költségeket és el tudja dönteni, hogy mivel jár jobban: azzal, hogy pénzt utal a Bitstampre, ami 1-2 nap alatt érkezik csak meg a tőzsdére, majd ilyen-olyan árfolyamokon kerül neki átváltásra a célvalutára, vagy a MrCoinnal, ahol tételes elszámolás mellett már egy óra múlva ott lehet a tárcájában a coin.

Minket azért szeretnek, mert például tegnap is 20%-ot erősödött a forint a bitcoinhoz képest és aki akarta, nálunk egyből át tudta volna váltani a forintját BTC-re, míg lehet, hogy mire valaki átutalja a pénzét a Bitstampre és azt jóváírják neki, addigra az árfolyam visszakorrigál, és ezzel máris bukott 20%-nyi árfolyamnyereséget. Ezekben az esetekben teljesen mindegy, hogy 1 vagy 2%-kal több jutalékot kell-e kifizetni valahol.

Mi mások vagyunk, mint a Bitstamp, eltérő szolgáltatásokat biztosítunk: mi elérhetőek vagyunk és gyorsan beérkezik hozzánk a pénz. Hosszú távra történő vásárlások esetén érdemes minket választani.

MrCoin

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img