Kik vásárolnak bitcoint 2021-ben?

spot_img

Spekuláció, drogosok és bűnözők pénze, terroristák, pedifolok és pénzmosók kedvelt eszköze. Ha valahol megszólal egy pénzügyi szakértő (például az Európai Központi Bank vezetője), akkor általában ezekkel a szavakkal írja le a bitcoin vásárlók körét. De vajon mit mutatnak a számok. Tényleg csak ezek a kétes alakok és a gyors meggazdagodásban reménykedő kisbefektetők látnak lehetőséget a BTC-ben?

Az alábbi képen a tőzsdéken elérhető bitcoinok számának alakulása látható. Ha a 2020-as február/márciusi csúcsot vesszük kiindulópontnak, akkor az elmúlt egy év során nagyjából 635 000 BTC hagyta el a váltókat. Ez a szabadon elérhető készletek számának ~23%-os csökkenését jelenti. Lássuk kikhez kerülhettek ezek a coinok.

Az egyik legnagyobb felvásárló az amerikai Grayscale befektetési alap. Az alábbi grafikonon jól látható, hogy a társaság tavaly nyár óta 300 000 bitcoint vett az őket megbízó ügyfelek számára.

Ezt a mennyiséget még ki kell egészítenünk a 2020. márciusi, áprilisi és májusi számokkal. Ezekről összefoglaló képet nem találtam, de némi guglizás után nagyjából 90 000 BTC-re saccolható a Grayscale által ebben az időszakban felvásárolt mennyiség.

Ebben az időszakban ugyancsak jelentős mértékben nőtt a kriptopénz alapú pénzügyi szolgáltatásokban lekötött coinok mennyisége. Az ethereumon tokenizált és valamilyen kamatozó számlán letétbe helyezett bitcoinok száma jelenleg 160 000 körülire tehető.

Ehhez még hozzávehetjük az olyan hagyományosabb formában működő szolgáltatások készleteit is, mint például a BlocFi, vagy a Celsius megtakarítási számláin tárolt mennyiségek.

A BlockFi legalább 1200 BTC-t felügyel

A Tesla a múlt héten bejelentette, hogy 1.5 milliárd dollár értékű bitcoint vásárolt. Ez az akkori, ~35 000 dolláros átlagárral számolva 42 000 bitcoint jelent.

Az elmúlt hónapokban tucatnyi cikket közöltünk a MicroStrategy felvásárlásairól is. Az amerikai szoftvercég nagyjából 71 000 bitcoint birtokol.

A teljesség igénye nélkül pedig még néhány nagyobb hal:

És a listából még ki is hagytunk pár nevet, például a 100 millió dollárért vásárló amerikai biztosítót, vagy éppen a PayPalt, amiről tudni lehet, hogy egymaga annyi bitcoint tud bekebelezni, mint a havi kitermelés mértéke.

Hogy miért nem számoljuk bele őket? Mert már felesleges. A kindulásnak tekintett 635 000 bitcoinhoz képest, a fenti számok már így is 60 000 bitcoinnal meghaladják a tőzsdei bitcoin kiutalások mértékét. Az elmúlt egy év során tehát 635 000 BTC-vel csökkent a tőzsdei bitcoin készletek száma, de a fentebb felsorolt befektetők ennél sokkal nagyobb mennyiséget, 700 000-nél is több bitcoint vásároltak maguknak. Miből adódhat az eltérés?

Egyrészt abból, hogy egy részük közvetlenül a bitcoinokat kitermelő bányászoktól is vehetett coinokat, amik nem látszódnak ezekben a statisztikákban. Másrészt pedig több tőzsdén is elérhetőek a nagybefektetőket célzó, bitcoinok biztonságos tárolását garantáló szolgáltatások, így a váltókról kiutalt coinok száma nem feltétlenül kell hogy megegyezzen a nagybefektetők által megvásárolt coinok számával.

Azt tehát ezzel már megcáfoltuk, hogy a bitcoinra csakis a bűnözői köröknek lehet szüksége. Éppen ellenkezőleg. Nagy nevű befektetési alapok, biztosítók és tőzsdén jegyzett globális nagyvállalatok szerezhették meg a tőzsdékről kiutalt coinok jelentős részét.

No és mi a helyzet a spekulációval?

A hétköznapi emberekkel ellentétben, az intézményes befektetők általában nem napokban, hetekben és hónapokban, hanem években gondolkoznak. A Tesla nem azért vett 1.5 milliárd dollárnyi bitcoint, hogy azt pár héttel később eladhassa. Aki letétbe helyezi a bitcoinját egy kamatozó szolgáltatásban, az szintén nem a rövid távú kereskedésben lesz érdekelt.

A legtöbb intézményes bitcoin vásárlást indokló bejelentésben ugyanazt az érvet hozták fel a befektetők: bizonytalannak tartják a dollár jövőjét és félnek az amerikai kormányzat által bejelentett pénznyomtatás következményeitől. Ennek ellensúlyozására vásárolnak a BTC-t, aminek véges készlete, ritkasága olyan értéknövekedéssel kecsegtet, ami mérsékelheti, vagy akár meg is haladhatja az infláció várhatóan fokozódó mértékét.

A nagyhalak tehát jelentős összegekkel, hosszú távra fogadnak a bitcoin jövőjére. A klasszikus “kövesd a pénz útját” befektetési elv alapján ésszerűnek tűnhet azt tenni, amit ők.

Ha szeretnél még több hírrel és elemzéssel találkozni, kövess minket a YouTube-on és a Discordon is.

A Bitcoin és a hatványok törvénye: út a milliókig?

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img