Öt százalékos bitcoin kitettséggel rendelkezik a világ egyik legsikeresebb befektetője

spot_img

Paul Tudor Jones a világ egyik legjobbnak tartott befektetője. A Wall Street nagy nevei közül ő volt az első, aki nyilvánosan is elismerte hogy bitcoinnal rendelkezik, és hogy annak vásárlására ösztönzi befektetési alapjának ügyfeleit.

Jones a 2020. májusában tett kijelentése után most ismét megszólalt és emelte a tétet. Míg akkori nyilatkozatából arra lehetett következtetni, hogy vagyonának 1-2%-át fektethette BTC-be, most kimondta, hogy 5%-ot tart ebben.

– “Egy évvel ezelőtt nyilatkozott arról, hogy beszállt a kriptóba.

– Őrült időszak volt és most is abban élünk. Én szeretem a Bitcoint. A Bitcoin nem más mint a matematika, ami már több ezer éve létezik. 2+2 mindig is négy volt és az is marad a következő ezer évben. Befektetőként számomra vonzó, hogy egy 100%-ig megbízható, konzisztenes és átláthatóan működő dologban tarthatom a pénzem. Lehetővé teszi számomra, hogy valami biztos pontba fektethessek. Vessünk csak egy pillantást a jegybank 2013-as és 2021-es politikájára, vagy Trump és Biden eltérő nézeteire. Tényleg ezekben kellene megbíznom? Befektetőként építhetek arra, hogy az egymást követő emberek folytatják majd az elődeik munkáját? Mert általában nem ez szokott történni.

– Vásárolna bitcoint ezen az árfolyamon?

– A bitcoin egy remek eszköz arra, hogy diverzifikálhassuk a portfóliónkat. Amikor erről kérdeznek, azt szoktam mondani, hogy én jelenleg a vagyonom 5%-át aranyban, 5%-át bitcoinban, 5%-át készpénzben és 5%-át árupiaci befektetésekben akarom tartani. Hogy a fennmaradó 80%-kal mit szeretnék csinálni, azt majd a jegybank döntése után fogom eldönteni.”

Az amerikai jegybank szerdán hoz döntést arról, hogy fellép-e a növekvő inflációval szemben. Habár konkrét változásra most senki sem számít, az ezzel kapcsolatban megjelenő nyilatkozatuk tartalmazhat majd utalást arra vonatkozóan, hogy esetleg a jövőben már tervezik-e, hogy beavatkoznak a piaci folyamatokba.

A jegybank jelenleg havonta 120 milliárd dollárt költ arra, hogy különböző kötvények vásárlásával mesterségesen segítse a piac talpra állását és további emelkedését, ez azonban hosszú távon inflációhoz, a pénz elértéktelenedéséhez vezet. Ha a jegybank úgy dönt, hogy felhagy ezzel a tevékenységgel és csökkenti a vásárlásra fordított összeget, valamint növeli a banki alapkamatot, akkor a befektetők a tőzsdei szektorból a kisebb, de sokkal biztosabb és garantált megtérülést jelentő amerikai állampapírokba kezdhetik el átforgatni a pénzüket. Mindez a kriptovalutákra is hatással lehet. Ha a jegybank kamatot emel, akkor a kockázatosnak tekintett kriptókból szintén a biztosabbnak számító államkötvények felé kezdhet majd el vándorolni a befektetők pénze.

A jegybank egy ilyen döntést várhatóan nem az egyik napról a másikra fog meghozni, hanem már jó előre jelezni fogja, ha erre készül. Elemzői várakozások szerint a szerdán beszédet tartó jegybank elnök egyelőre semmilyen változást nem fog bejelenteni és tovább folyik majd a pénz pumpálása a koronavírus után még csak éledező amerikai gazdaságba. A szakértők legkorábban 2023-tól számítanak arra, hogy a jegybank elengedi majd a piaci szereplők kezét és az élénkítő intézkedések visszafogásával újra az államkötvények felé tereli majd a befektetőket.

A jegybanki döntéseket megelőző napokban a hagyományos piacok általában kivárásra játszanak és oldalazásba kezdenek. A nagy pénzeket mozgató piaci szereplők csak a jegybank döntésének ismeretében teszik majd meg a tétjeiket. Ennek tükrében elképzelhető, hogy a magyar idő szerint a szerda esti órákra eső jegybanki nyilatkozat után dől majd el az is, hogy a bitcoin a folytatni fogja-e az elmúlt napokban mutatott erősödését. Ehhez a Tesla vezetőjének tegnapi nyilatkozata is komoly lökést adott.

További hírek és elemzések Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Elon Musk: a Tesla nem adta el a befektetési célból vásárolt bitcoinjait

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img