CeFi-ből DeFi-be avagy hitelből kihelyezésbe

spot_img

Kriptopénzügyek

Rengeteg lehetőség és mód van arra, hogy a nehezen megszerzett kripto eszközeinket tovább kamatoztassuk, persze ha nem akarjuk, hogy egy hardware tárcában vagy a tőzsdén “porosodjon”. Dolgozzon az a pénz is!

Persze számításba kell venni többek azt is, hogy a kriptótér tele van csalással és megtévesztéssel. Jól nézzünk szét a piacon mielőtt pénzünket bármelyik platformra is rábíznánk. Alaposan járjuk körbe a céget, végezzük el saját kutatásainkat, kezdőként pedig annyi pénzt rakjunk bele, amennyinek az elvesztése nem okozna mindennapos anyagi gondot és lelki nehézségeket! Nem utolsó sorban pedig a döntés a miénk, hogy egy vállalatban vagy egy kódban bízunk e meg! Azaz egy CeFi-ben vagy egy DeFi-ben!

Discord szerverünk “lending” és “defi-farm” szobájában szinte napi téma, hogy ki milyen oldalakat használ lendingre, kamattermelésre, hozamgazdálkodásra. Gondoltunk egy nagyot és kipróbáltuk a CeFi és a DeFi lehetőséget kombinálva, eddigi tapasztalatainkra és információinkra támaszkodva! Célunk a hitel felvételével és kihelyezésével egyrészt az volt, hogy bemutassuk Nektek a hitelfelvétel folyamatát és a befektetési lehetőségeket. Másrészt pedig, hogy összehasonlítsuk, vajon melyik szolgáltatói forma hoz többet egy adott időszakon belül, teljesíti-e, az adott százalékos ígéretet. A befektetés aktuális helyzetéről, hogy hogyan teljesít, időszakosan be fogunk számolni Nektek! Lássuk először a tervet!

A példa kedvéért egy kerek összeget, 1000 USDC-t fogunk felvenni hitel formájában, fél éves futamidővel, BTC fedezettel az Inlock oldalán. A felvett hitel összegének egyik feléből, azaz 500 dollárból további BTC-t váltunk az Inlock swap funkció segítségével oldalon belül. Ezt a BTC mennyiséget bent hagyjuk az Inlock kamatozó tárcájában. A másik felét pedig – a maradék 500 dollárt – a WAVES Exchange felületére küldjük ki, mégpedig ingyen. (Az Inlockon a felvett hitel után egy hónapig tudunk ingyenesen kiutalni.) A WAVES Exchange felületén, a rengeteg DeFi befektetési lehetőség közül, mi az “Algoritmikus kereskedést” (Algorithmic Trading), azon belül is a “Mérsékelt kockázatú befektetést” (Moderate Risk Investment) választottuk. Nézzük a részleteket!

Figyelem! A cikkben leírtak nem számítanak befektetési tanácsadásnak! Ha bele is vágsz a kiválasztott befektetési formába, mindig annyi pénzt kockáztass, amennyit nem fáj elveszíteni! Mindig végezd el a saját kutatásaidat befektetéseid terén!

Hitelfelvétel

Mielőtt hitelt vennénk fel – nem győzzük hangsúlyozni – alaposan tájékozódjunk a szolgáltatóknál, ki milyen hitelmutatóval, feltételekkel dolgozik. Nagyon fontos hitel felvételénél is a megfelelő időzítés. Fedezet értékének szempontjából nem mindegy, hogy például egy bikás időszak kellős közepén, vagy azt elcsípve, az elején vesszük fel a hitelt. Ugyanúgy, ahogyan egy kereskedésnél itt is fontos az időzítés, a türelem, a kivárás.

Hitelfelvétel szempontjából választásunk az Inlockra esett:

  • hiteltermékét mi magunk is tudjuk managelni, ha szükséges fedezetet tudunk még pluszba bevonni egy esetleges likvidálás előtt,
  • nincs fix törlesztőrészlet (bármikor törleszthetünk, akár lejárat előtt egy nappal is),
  • magyar support (szinte perceken belül jön a válasz)
  • kiváló telegram csoport, ahol rengeteg hasznos információ cserél gazdát és a fejlesztők napi kapcsolatban vannak a közösséggel.

A hitel szerződés 2021. június 23-án jött létre, 13.9%-os APR-el, 180 napos futamidővel, 30%-os LTV mutatóval, BTC fedezettel. A rendszer alapból egy 60%-os hitel-érték mutatót ajánl. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy érdemes túlbiztosítani a hitelünket, ha van rá lehetőség és rendelkezésünkre áll még fedezet az esetleges likvidálás elkerülése végett.

APR: (Annual Percentage Rate – éves százalékarány) – éves hozam (használjuk még az APY – Annual Percentage Yield – éves százalékos hozamot is, viszont az kamatos kamattal van számolva).

 

LTV: (Loan-to-Value) hitel-érték arány. A hitel értéke a fedezet értékéhez viszonyítva.

 

Hitelmutató: a hitel után az adósnak egy év alatt a tőkén túl mekkora összeget kell visszafizetnie.

 

Likvidálás/terminálás: amikor nincs elég fedezeted, a platform értékesíti a fedezetként letett kriptót.

A hitelfelvétel menete:

Belépve az oldalra, a “Szolgáltatások” menüpontban találjuk a kölcsönfelvétel lehetőséget.

A kölcsönvétel folyamatát a narancssárga kis “Kölcsönvétel” gombra kattintva indíthatjuk el.

A következő ablakban néhány paraméter beállításával tudjuk igényelni a hitelt (kölcsönösszeg, futamidő, fedezetbiztosítási szint, fedezet kiválasztása). A kamatlábat azonnal látjuk a világoskék keretben.

Ha elfogadtuk a feltételeket máris létrejött a hitelszerződésünk. Erről értesítést is kapunk e-mail formájában. Érdemes megemlíteni, hogy a zárolt fedezet, ami jelen esetben BTC, kikerül a kamatozó tárcából és nem kamatozik tovább, mivel valós fedezetként szolgál. A zárolt fedezet egyenlégét azonban továbbra is megtaláljuk a kamatozó tárcánkban.

                         

A hitel létrejöttét követően az aktív hitelszerződés részleteit megtaláljuk az előbb említett kölcsönvétel gomb alatt. Rákattintva a futó szerződésre részletekbe menően informálódhatunk a hitel állapotáról. A szerződés részleteit megtaláljuk a bal oldali menü sávban, jobb oldalt egy grafikon mutatja a hitel aktuális LTV mutatóját, az alsó sávban pedig a fedezet százalékos alakulását.

A hitelt sikeresen felvettük, és ha a futamidő végéig tartjuk a kölcsönt, akkor 1000 USDC tőke és 68.55 USDC kamat tartozásunk lesz, amit 180 nap alatt kell visszafizetnünk bármikor. Jelenlegi tartozásunk a felvétel pillanatában 1000 USDC tőke és 3.80 USDC kamat tartozás. Nincs havi kötelező törlesztő részlet, akár a hitel lejárata előtti napon is vissza tudjuk fizetni egy összegben. Ha a törlesztő részlet mellet döntünk, azt is mi magunk tudjuk ütemezni, ahogyan a pénztárcánk engedi. Törleszteni csak a felvett hitel kriptopénznemében tudunk, azaz USDC-ben. (Későbbi cikkünkben majd be fogjuk mutatni Nektek egy általunk tetszőleges összegben kiválasztott törlesztő részlet befizetésének lépéseit is!)

A terv szerint haladva az 1000 USDC feléből, 500 USDC-ből az Inlock swap funkció segítségével BTC-t váltottunk, az alábbi paraméterekkel. Az így megszerzett 0.01433 BTC-t bent hagyjuk az Inlock kamatozó tárcájában kamatozni az aktuális 5.04%-on 100 000 db ILK token tartása mellett (minél több ILK tokent tartasz a tárcában annál kedvezőbbek lesznek a kamatfeltételek is). Kíváncsian várjuk, hogy 180 nap múlva milyen árfolyamon válthatjuk vissza az így megszerzett BTC-t és vajon vissza tudjuk-e az 500 USDC-t fizetni.

Az 1000 USDC másik felét, szintén 500 USDC-t kiküldtük ERC20 láncon a Waves Exchangere nulla tranzakciós díjjal. Az Inlockon a hitel felvételt követően egy hónapig ingyenes a kiutalás. Viszonylag hamar negyed óra alatt le is zajlott az egész procedúra, épségben megérkezett az utalt összeg a tárcába. Először egy kisebb összeggel próbáltuk meg a kiutalást, majd annak megérkezése után küldtük tovább a maradék USDC-t.

A WAVES tárcájába közvetlenül Metamaskon keresztül is tudunk a platform által támogatott érméket küldeni. A WAVES Exchange egy hídon keresztül támogatja az Ethereum hálózatot, a ki- és beutalást is egyaránt. Beutalásnál figyeljünk a minimum összegre, ami 10 USDC.

Az exchangen rengeteg DeFi befektetési forma érhető el. Azonban mi a az “Algoritmikus kereskedést” (Algorithmic Trading), azon belül is a “Mérsékelt kockázatú befektetést” (Moderate Risk Investment) választottuk. Kicsit kockázatos is meg nem is.

Mit érdemes tudni róla? Az algoritmikus kereskedési befektetés egy félig DeFi termék a Waves blokkláncon. A befektetett alapokat a Waves blokkláncon halmozzák fel és fedezik az intelligens szerződések biztosítékaként, amelyeket aztán algoritmikus kereskedési stratégiákba vezetnek át néhány központosított tőzsde, például Bitmex, Binance, Okex stb. között, ezen alapok egy részét a Waves is felhasználja.

Ha algoritmikus kereskedésbe fektetünk be, kiválaszthatjuk a befektetésünk kockázati szintjét (konzervatív, mérsékelt vagy agresszív). Amikor USDT-t fektetünk be, cserébe ALP-eszközöket fogunk kapni. Az ALP az a biztosítási eszköz, amely bizonyítja, hogy eszközeinket intelligens szerződésbe fektették be. Bármikor visszavonhatjuk az USDT-t, vagyis új áron kicserélhetjük ALP eszközeinket USDT-re. A befektetéskor az ALP ár és a kilépéskor megváltozott ár közötti különbség a jövedelmünk.

Az exchange szerint már 2020. január 1-től elindították a háttértesztelést és a nagyközönségnek csak idén januárjában nyitották meg ezt a befektetési formát. Ha hinni lehet az elért tesztelési eredméyneknek az AUSDTLPM eszköz árának maximális csökkenése a termék piacra dobása óta regisztráltan eddig 27.4%. (Hamarosan elérhető lesz az USDC is ebben a befektetési formában.)

Az ALP eszköz (algoritmikus kereskedési likviditási szolgáltató eszköz) az az eszköz, amelyet azután kapunk, hogy az USDT-t algoritmikus kereskedésbe fektettük.

Tehát, hogy USDT-hez jussunk az USDC-t át kell váltanunk. A váltáshoz több lehetőséget is mutatunk. Először a platform belső exchangén raktunk be limit megbízást. Míg teljesült a limit megbízás egy része, viszonylag több idő telt el fél és háromnegyed óra közt.

Másodszor a maradék USDC-t első lépésként a swop.fi oldalon swap segítségével USDN-re (WAVES láncán futó saját stabilcoin), majd az USDN-t USDT-re váltottuk.

A Swop.fi egy olyan szolgáltatás, amely a kriptovaluták azonnali cseréjére és az eszközök befektetésére szolgál a passzív jövedelem megszerzése érdekében. A szolgáltatás a Waves blokkláncon alapul, amely nagy tranzakciós sebességet és alacsony hálózati díjakat biztosít.

Így már minden adott volt ahhoz, hogy a váltón és a swap oldalon megszerzett váltásái díjjakkal levont 498.91 USDT-t 103.67%-on befektessük az algoritmikus kereskedésbe. Ezt egy egyszerű befizetési metodussal meg is tettük. A 498.91 USDT-ből lett 178.829843 db AUSDTLPM tokenünk, 2.789902 váltási árral.

Nézzük mi a mérlegünk a felvett hitellel és kihelyezéssel:

  • van 1000 USDC tőke és 68.55 USDC kamat tartozásunk, összesen: 1068.55 USDC tartozás, ami 2021.12.21-én jár le;
  • van 500 USDC-ből váltott 0.01433 BTC az INLOCKon, amit fél év múlva a hitel futamidejének lejártakor vissza fogunk váltani és addig hagyjuk a kamatozó tárcánkban;
  • van 500 USDC-ből váltott 498.917862 USDT, amiből pedig 178.829843 db AUSDTLPM tokenünk a WAVES Exchangen, 2.789902 váltási árral. Szintén a hitel futamidejének lejártakor fogunk visszaváltani USDT-re, majd USDC-re.

Amire pedig kíváncsiak vagyunk:

  • a platformok valóban hozzák-e a megígért százalékokat;
  • vajon pozitív lesz e a mérlegünk, vagy legalább nullszaldós lesz e a befektett 1000 USDC a hitel futamidejének lejártakor;
  • ha pozitív lesz a befektetett mérlegünk, abból vissza tudjuk-e fizetni a felvett kölcsönt kamatostul;
  • vajon szerzünk-e látható jövedelmet ezzel a spekulációs befektetéssel?

Mondjátok el, írjátok le Ti is kommentben befektetéssel kapcsolatos tapasztalataitokat, melyik oldalon, milyen stratégiával vettetek fel hitelt, mibe fektettétek. Lending oldalak közül a legrégebbi szolgáltató a BlockFi, de hazánkban is elérhetőek már a lending lehetőségek az INLOCK révén. Ha kereskedés mellett szeretnéd kipróbálni a kölcsönadás folyamatait a Binance-n is megteheted.

/finematics/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img