Több mint 1 milliárd dollár értékű kriptót loptak el hackerek 2021 harmadik negyedévében

spot_img

Az elmúlt néhány évben a blokklánc technológia és a kriptopénz a kiberbűnözők számára a gyors haszonszerzés eszközévé vált.

A blokklánc hackerek, akik a hálózat tervezési, megvalósítási hibáit és egyéb aspektusait igyekeznek kihasználni, 2021 harmadik negyedévében több mint 1 milliárd dollár értékű kriptovalutát loptak el – derül ki az Atlas VPN által összeállított jelentésből.

A számokból az is kiderül, hogy a blokklánccal kapcsolatos hackelések és átverések száma egyre csak nő. Az Ethereum ökoszisztéma a legtöbb támadás célpontja, így a legsúlyosabb pénzügyi veszteségeket is ez a hálózat szenvedi el.

2021 harmadik negyedévében az Ethereum ökoszisztémát 20 hackelés érte, ami több mint 800 millió dolláros veszteséget okozott a befektetőknek. Az egyik legjelentősebb lopás a Poly Network kirablása volt, amelynek során egy hacker 610 millió dollárt tudott ellopni a kriptopénzváltó platformról.

Hackerek által megszerzett pénz 2021 harmadik negyedében. Forrás: Atlas VPN

A kriptopénz tőzsdék öt hacker incidensnek voltak kitéve, ami 114 millió dolláros veszteséget eredményezett. A kiberbűnözők közel 90 millió dollár értékű digitális valutát loptak el a japán Liquid kriptopénzváltóról, ami nagy visszhangot kiváltó betörés volt. A hackerek képesek voltak arra, hogy a Liquid meleg pénztárcáihoz férjenek hozzá, hogy aztán a saját személyes pénztárcáikba helyezzék át a megszerzett eszközöket.

Hét hackertámadás 23 millió dollárjába került a Binance Smart Chainnek (BSC) 2021 harmadik negyedévében. Amikor a pNetwork DeFi hálózatát szeptemberben feltörték, a hackerek közel 12 millió dollárnyi bitcoint (277 BTC) zsákmányoltak.

Egyéb hackelések és csalások összesen 28 alkalommal fordultak elő 193 millió dolláros veszteséggel. Az ilyen típusú események általában kisebb ökoszisztémák elleni támadások voltak vagy a rug pull típusú csalások. (Korábban itt írtunk a rug pull-ról.)

A blokklánchoz kapcsolódó hackek és átverések népszerűségének köszönhetően megnőtt a gyors haszonra vágyó kiberbűnözők száma is. Míg a hackerek a kriptopénz ökoszisztémákat kutatják át az általuk támadható sebezhetőségek után, addig a befolyásos és ügyes marketinggel rendelkezők rug pull sémákat építenek ki.

Évről-évre több a hack esemény

2019-ben a blokklánccal kapcsolatos támadások száma jelentősen, 133-ra nőtt, ami 58%-os növekedést mutat 2018-hoz képest, amikor 84 hacker incidens történt.

Blokklánccal kapcsolatos hack események évenként (2018-2021 harmadik negyedéve). Forrás: Atlas VPN

2021 első három negyedévében 146 hackelési incidens történt, ami 20%-os növekedést jelent a tavalyi 122 hackelési incidenshez és átveréshez képest. Mi több, 2021 negyedik negyedévében a hackelések gyakorisága várhatóan még tovább emelkedik majd, mivel már októberben több nagy blokklánccal kapcsolatos támadás történt.

A kriptovaluták folyamatos növekedése miatt joggal következtethetünk arra, hogy a kriptovalutákkal kapcsolatos hackelések és csalások folytatódni fognak. Ezért mielőtt pénzt fektetnél be egy projektbe, alaposan vizsgáld meg a projekt technikai és biztonsági kapacitásait.

További hasznos információkat, piaci elemzéseket, kereskedési és bányászattal kapcsolatos tippeket a discord szerverünkön és a youtube csatornánkon találtok.

/finbold/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img