A jegybank kimenti a csődbe jutott bank ügyfeleit, az USDC helyzete is rendeződhet

spot_img

Pénteken gyakorlatilag az egyik napról másikra jutott csődbe az amerikai tech iparág egyik meghatározó szereplője, a Silicon Valley Bank.

Az SVB a nála letétbe helyezett pénzeket hosszú futamidőre szóló értékpapírokba fektette, ám ezekből egy nagyobb mennyiséget kellett értékesítenie, miután az elmúlt időszakban egyre többen kérték, hogy kiutalhassák a náluk elhelyezett összeget.

A likviditási problémákat csak ezeknek a befektetési eszközöknek a gyors eladásából tudták finanszírozni, amit a jelenlegi piaci körülmények között ~10%-os veszteséggel tudtak megtenni.

Az eladás közel 2 milliárd dolláros veszteséget okozott a banknak, ami pánikhoz vezetett. Hirtelen minden ügyfelük egyszerre akarta kivenni a pénzét, félve attól, hogy a hiány miatt csődbe kerülhet a pénzintézet. Hogy gátat szabjanak a kitörőben lévő pánikhullámnak, a pénzügyi hatóságok péntek délután elrendelték az SVB bezárását.

A legnagyobb veszélyt ilyenkor az jelentheti, hogy más bankok ügyfelei is elkezdhetnek úgy gondolkodni, hogy ha ezzel a bankkal probléma van, akkor talán a sajátjuk sincs rendben. Ilyenkor emberek milliói dönthetnek úgy, hogy a pénzintézetek hétfői nyitásakor azonnal kiveszik minden pénzüket. Ez egy kritikus szint felett az egész amerikai bankrendszert megrengetheti.

Az amerikai jegybank és a pénzügyminisztérium nem akarta ezt megkockáztatni. A vasárnap esti órákban bejelentették, hogy teljes mértékben kártalanítják a Silicon Valley Bank összes ügyfelét, és hogy az amerikai államkincstár által kibocsátott vagy és jelzálog fedezetű értékpapírokra (amelyekkel az SVB is rendelkezett, és amiknek gondott okozott a gyors eladása) korlátlan, 1 éves futamidejű kölcsönt biztosít az ezt birtokló és likviditási problémákkal küzdő bankoknak.

Ez azt jelenti, hogy elviekben nem ismétlődhet meg az SVB története. Ha más bank hozzájuk hasonló helyzetbe kerülne, a jegybank azonnal rendelkezésükre bocsátaná azt a pénzt, amivel gyorsan kifizethetik az ügyfeleiket.

Az SVB a normál piaci körülmények között egyébként biztonságosnak számító, jelzálog fedezetű papírokban tárolta a befizetők pénzét. Ezek nem értéktelen pénzügyi eszközök, csak 10+ éves futamidőre szólnak és a jelenlegi medve piacban van náluk jobb befektetési kontrukció is, így a mostani gyors értékesítésüket csak nyomott áron tudták végrehajtani.

Egyes elemzők szerint a problémát az okozhatta, hogy a bank vezetői túl sokat akartak és minden likvid eszközüket befektették. Nem képeztek elegendő készpénztartalékot, rosszul mérték fel annak a lehetőségét, hogy nagyobb kifizetéseket kelljen végrehajtaniuk.

A jegybank által kiadott esti  határozat szerint az SVB teljes vezetőségét felmentették, és amíg a betétesek teljes kártérítésre számíthatnak, a bank tulajdonosai és részvényesei semmilyen kárpótlást nem fognak kapni a csődből származó kárukért.

A kriptósok számára az USDC kapcsán vált izgalmassá a történet, szombat hajnalra ugyanis kiderült, hogy a stabil coin ellenértékét biztosító készpénz közel 8%-a éppen ebben a bankban van letétbe helyezve.

A fedezetlenné váló stabil coin híre pánikhoz vezetett, sokan menekülni is kezdtek az USDC-ből, aminek értéke emiatt (attól függően hogy melyik kripto tőzsdén nézzük) a 80-88 centes régióig esett vissza.

Vasárnap este aztán megérkezett a megváltónak számító jegybanki bejelentés, ami az USDC helyzetét is rendezte. A stabil coin árfolyama azóta jelentősen erősödött, a cikk írásakor már 99 cent környékén járt.

A jegybanki bejelentésre a kripto és hagyományos piacok is emelkedéssel reagáltak. A bitcoinnak ezzel sikerült elrugaszkodnia a 20 000 dolláros lélektani határról és a hajnali órákra 22 000 dollár fölé emelkednie. Az örömünk azonban mégsem lehet teljes, ugyanis ezzel egy időben egy újabb csapás érte az ágazatot: a jegybank az SVB mellett bezáratta az amerikai kripto szektor utolsó nagyobb banki partnerét.

A PrimeXBT demó számlás versenyén kockázatok nélkül, pusztán egy email cím megadásával kipróbálhatod a kereskedést, és akár 500 dolláros tőkét is nyerhetsz. További részletek a bemutatónkban, és a PrimeXBT oldalán.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img