Bezáratná a központi bankot a megválasztott új argentin elnök

spot_img

A Grayscale Research szerint a kriptovaluták bevezetése Argentínában nagyban hozzájárulhat az állampolgároknak elkerülni a hiperinflációval járó pénzügyi buktatókat, valamint a helyi valuta több mint 100%-os éves leértékelődését az amerikai dollárral szemben. A megválasztott új elnök, Javier Milei nagyszabású terveket sző a monetáris politika megreformálására és az argentin központi bank esetleges bezárását is számításba vette.

Miután vasárnap hivatalosan is megerősítették, hogy a bitcoinpárti Javier Milei nyerte az argentin elnökválasztást, a bitcoin árfolyama majdnem érintette ismét a 38 000 dollárt. A politikus beszédében úgy hirdette a bitcoint, mint “a pénz visszatérését eredeti alkotójához, a magánszektorhoz“.

A megválasztott új bitcoinpárti argentin elnök (forrás: lacapitalmdp.com)

Jelenleg minden szem a dél-amerikai országra szegeződik, hogy milyen intézkedéseket vezethetnek be a kriptovalutákra nézve, hiszen az ország gazdasága évek óta küzd a hiperinflációval és az argentin peso folyamatos leértékelődésével, elértéktelenedésével.

Milei elnöksége kikövezheti az utat a kriptovaluták nagyobb mértékű elfogadásához és integrációjához. Az argentin gazdaságban potenciális megoldást kínálhat az infláció és a pénzügyi instabilitás régóta fennálló problémáira” – írja a Grayscale Research.

Milei a Bitcoinban a centralizált pénzügyi rendszerek és a vele kéz a kézben járó korrupció ellensúlyozásában kulcsfontosságú eszközt lát – írja a Grayscale tanulmánya, majd hozzáteszi, hogy az újonnan megválasztott elnök támogatói közül néhányan “a Bitcoint a hagyományos gazdasági struktúrák életképes alternatívájának tekintik“.

Kapcsolódó cikkek:

A peso leváltása

Max Shannon, a CoinShares kutatási elemzője szerint a bitcoin a peso helyébe léphet, ha a fiat valuta a reform vagy a hiperinfláció miatt szétesik. “Milei dollár- és Bitcoinpárti. Dollarizációról akkor beszélünk, ha a gazdaság jelentős része külföldi valutában működik, akár hivatalosan, akár nem. Ez hozza meg a várva várt szükséges árstabilitást, helyreállítja a gazdaságba és az eszközök értékelésébe vetett bizalmat.

Egyesek szerint a bitcoin jelentősen nyerhet, ha Milei képes lesz ösztönözni a digitális valuta szélesebb körű elfogadását, mind az árfolyam mind pedig az általános elfogadottság tekintetében. Mellesleg az argentin lakosság nagy része a digitális valuták mellett teszi le a voksát az állandóan értékét vesztő peso és a szárnyaló infláció miatt.

Az infláció mértékének alakulása Argentínában 2020 októberétől (forrás: Grayscale Research)

“A BTC árfolyamára nézve Milei győzelme hosszú távon pozitív tényező lehet” – mondta Ruslan Lienkha, a YouHodler vezetője. “A kriptovaluták használata idővel sokkal szélesebb körű lesz ebben az országban, ha Milei beleáll a súlyos gazdasági problémák megoldásába, és tegyük fel, ha nem veszíti el a pozícióját.”

Mauricio Di Bartolomeo, a Ledn társalapítója különösen bízik abban, hogy Milei megválasztása pozitívan fog hatni a digitális eszközökre és természetesen Argentína számára. “A bitcoin és a kripto már eddig is számos problémát oldott meg az argentinok számára, de Milei elnöksége felerősítheti a használatukat és a jelentőségüket Argentína számára” – mondta Di Bartolomeo.

Milei azt tervezi, hogy dollár alapúvá teszi az argentin gazdaságot a peso megölésével és az argentin központi bank bezárásával. A jelenlegi elnök tervei közt szerepel az is, hogy megszabadulna a jelenlegi törvényes fizetőeszközökről szóló törvényektől, ami azt jelentené, hogy az argentinok szabadon választhatják majd meg azt a valutát (vagy digitális eszközt), amellyel a mindennapi használat során használni szeretnének” – tette hozzá Di Bartolomeo. “Az argentinok hamarosan legálisan bonyolíthatnak majd tranzakciókat bitcoinnal és stabilcoinokkal. Ez még inkább fel fogja lendíteni az elfogadást.”

Ha nem rendelkezel még kriptovalutával a Binance felületén egyszerűen tudsz fiat valutából váltani, amit az alábbi kipróbált alternatív útvonalakon tudsz bejuttatni. Ezen felül csapj le a Binance-el közösen indított kereskedési verseny nyereményeire, további promóciós lehetőségekért olvasd a Kripto Akadémia híreit.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Bitcoin elnök Argentinában, Hálaadás és AI láz a tőzsdéken

/the block, bloomberg, grayscale research/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img