A legnagyobb bukták a bitcoin-történelemben

spot_img

Pörögnek az év utolsó hetei, és bár amikor ezt a videót készítjük éppen kisebb korrekcióban van a bitcoin, de az elemzők optimizmusa továbbra is töretlen, az év utolsó pillanatai erősnek ígérekeznek, legalábbis szerintük. Megnéztük mi az, ami igazán izgalmas, és akár erősen hathat is a piac következő heteire, és akár a hosszútávra is! 

Az egyik legfontosabb tényező, ami mostanában optimizmust hoz a kriptopénzek piacára, a BlackRock spot bitcoin ETF pozitív elbírálásába vetett bizalom, főleg most, hogy élénkül a piac, mindenki arra kíváncsi, hogy vajon mikor érkezünk el végre oda, hogy ez valósággá váljon. (Vagy: pontosan azért élénkül a piac, mert mindenki erre aspirál.)

Bár valóban, kétségtelenül teljesen jogos az izgalom és a bizakodás, egyáltalán nem mindegy, hogy pontosan mikor valósulhat meg, hiszen ennek akár közvetlenül, akár közvetve, de nagy hatása lehet a piacra. Sokan azt remélik, hogy akár már 2024 elején, netán tavasza során zöld utat kap az ETF, a piac egyik prominens alakja, Kevin O’leary most azonban arra figyelmeztet, hogy azt sem zárhatjuk ki, hogy még akár 18 hónapot is kell várni az engedélyre. 

Meglátása szerint ennek az ETF-nek nincs reliatása egészen addig, míg nem lesznek olyan kriptotőzsdék, amik megfelelnek a SEC elvárásaink. 

Persze Mr. Wonderful hitelessége “némiképp” megkérdőjeleződött, miután az FTX nagyköveteként “kissé” megégette magát, ne annyi baj legyen. Külön érdekesség az is, hogy O’leary nemrég arról is beszélt, hogy illuzórikus azt gondolni, hogy a klasszikus befektetési alapok érdeklődnek a bitcoin iránt, szerinte “semennyit sem birtokolnak”. Nekünk erről mások az információink, dehát ennyi baj legyen.

O’leary viszonya a bitcoinhoz nem mellesleg finoman szólva is hektikus, jópár évvel ezelőtt elő-előfordult, hogy kifejezetten kritkusan beszélt a bitcoinról, úgy, ahogy a terület “ellenzői” szoktak. Majd jött a pálfordulás, elkezdett meghatározó kripto-konferenciákon megjelenni, kifejezetten kedvezően beszélni a területről. Aztán a már említett FTX is izgalmas fejezet Kevin és a kripto kapcsolatában, ez utóbbi különösen kellemetlen lehetett a kanadai vállalkozónak, hiszen az FTX összeomlásával elbukta a 15 millió dolláros tiszteletdíját, amiért: 

-20 órában rendelkezésre kellett állnia

-20 posztot kellett kitennie a közösségi média felületeire

-50 autogramot kellett elosztogatnia

-1 virtuális vacsorán kellett részt vennie

De inkább térjünk rá a következő hírünkre…

Az utóbbi napok piaci élénkülése egészen 38 000 dollárig vitte a bitcoin-árfolyamát, most azonban egy jó nyolc százalékos korrekciót “szenvedtünk el”. 

Korrigált a bitcoin, de az elemzők továbbra is bizakodnak

 

Ha az a kérdés, hogy egy nyolc százalékos visszaesés mennyire “természetes” a bitcoin életében, akkor -ahogy azt bizonyára mindannyian sejtjük- az a válasz, hogy ez még semmi. Olyannyira semmi, hogy a 2016-17-es, illetve a 2020-21-es bikapiacokon bizony még a 20-40%-os korrekciók sem elképzelhetetlenek, történt nem egy, nem két ilyen. Ráadásul ahogy arról sokat beszéltünk már a Kripto Akadémián, egy bikapiac még véletlenül sem jelent töretlen, folyamatos felívelést, mindig lesznek kisebb-nagyobb visszahúzódások.

Ez persze nem jelenti azt, hogy most már bikapiacon vagyunk, abban viszont biztosak lehetünk, hogy visszaesések a következő hetekben, és a következő bikapiacon is lesznek.

De persze nézzük meg, mi történhet, ha rosszul alakulnak a következő hetek, netán a következő hónapok. Idén eddig három alkalommal történt valamivel több, mint 20%-os visszaesés a bitcoin árfolyamában, ha ez megint megtörténik, akkor a 30 000-es régió alsó tartományába kerülhetünk.

De ha már korrekciók, elhatároztuk, hogy megnézzük, mik voltak a bitcoin-történelem legnagyobb buktái, pontosabban rövid idő alatt bekövetkezett korrekciói! Izgalmas kérdés, hogy ebből nagyon sokat tanulhatunk annak kapcsán, hogy mégis mi az, ami még simán megtörténhet ezen a piacon, és mi az, ami már itt is sok. 

Spoiler alert: nem igazán van olyan, hogy “túl sok” ezen a piacon, itt tényleg szinte bármi, és bárminek az ellenkezője megtörténhet.

De mielőtt rátérnénk a “top-crash” listánkra, egy picit beszéljünk arról, hogy mégis miért érint ösztönösön rosszul szinte mindenkit egy-egy nagy zuhanás.

A pszichológia nem téma a Kripto Akadémiának, de nagyon röviden mégis beszélnünk kell arról, hogy mégis miért félünk olyan nagyon a kudarctól. Az őseink teljesen más közösségekben éltek, mint most mi, főleg számosságában. 5-10, vagy ki tudja, lehet, hogy 30-35 fős kis csoportokról volt szó, a lényeg, hogy erős egymásra utaltságban, szoros függőségi viszonyban éltünk, mindenkinek szüksége volt mindenkire a túlélés érdekében. Éppen ezért ha valaki elrontott valamit, vagy kudarcot vallott valamiben, az az egész csoportra negatívan hathatott, ezért igyekeztünk ezt mindenáron elkerülni. A csoportnak okozott probléma komoly retorziókkal, extrém esetben akár a biztos halált is jelentő kiközösítéssel is járhatott, ezért rettegünk ösztönösen mind a mai napig a kudarctól.

Márpedig ha a bitcoin egyik napról a másikra zuhan egy jó 25 százalékot, az csúfos kudarc, éppen ezért kevesen bírják az ezzel a piaccal járó stresszt. De ha ésszel játszunk, csak annyit kockáztatunk, aminek az elvesztését el tudjuk gond nélkül viselni, akkor a járulékos stressz is sokkal kisebb lehet.

De ennyi pszichológia után most már tényleg lássuk a listát!

2011 június: -99%

Ebben az évben két dollárról egészen 32-ig emelkedtünk, majd június 19-én, az akkori legnagyobb kriptotőzsde, a MtGox hacker-támadás áldozata lett, több millió dollárnak veszett nyoma, ez finoman szólva sem tett jót a piacnak.

2012 augusztus: -56%

Alig egy évet kellett várni a következő masszív korrekcióra, ebben az évben, nyár végén derült fény egy nagyszabású Ponzi-ra, ami bitcoint húzott ki az áldozatokból. Ez sem tett jót a piacnak, 56%-ot ereszkeszkedtünk.

2013 április: -83%

Ebben az évben ismét a MtGox került a középpontba, ismét hacker-támadás érte, de most más okból. Bár akkora média-visszhangot, mint négy évvel később, 2017-ben ekkor még nem kapott a bitcoin, de volt azért egy szép média “futama”, ennek hatására hirtelen tömeges érdeklődés jelent meg. Egyfajta “mini-aranyláz”, mindenki azt gondolta, hogy ez az új nagy lehetőség, amiből két hét alatt meg lehet gazdagodni, ez okozta az óriási terhelést a tőzsdén. Ezt nem bírta, szemfüles hackerek pedig kihasználták a lehetőséget, meg is támadták, a tőzsdét be kellett zárni, 260 dollárról egészen 50-ig ereszkedtünk.

2013 december: -50%

Kína már ekkor is ferde szemmel nézett a bitcoinra, éppen ezért tíz évvel ezelőtt, első alkalommal teljes tiltást rendelt el. A hír hatására az árfolyam megfeleződött.

A 2017-es bikapiac utáni zuhanás, 2017 decemberétől 2018 decemberéig: -84%

A 2017-es bikapiac mára legendás, ekkor már tényleg berobbant a mainstreambe a bitcoin, mint újdonság. Meg is lett a hatása, alig néhány ezer dollárról egészen húszezer közelébe repültünk, meg is lett a böjtje. A bikapiac véget ért, jött a feketeleves, -84% a következő 12 hónap során.

2020 márciusában történt még egy 50%-os korrekció, könnyű kitalálni: a COVID-pánik hatására. Majd 2021 májusában jött egy újabb masszív gyomros, 53%-ot veszítettünk, ekkor az újabb Kínai tiltás, illetve elemzők szerint a bitcoin környezeti lábnyoma kapcsán felmerült aggályok miatt. 

Egy szó, mint száz a bitcoin árfolyam óriási korrekciót képes elszenvedni, majd megrázza magát és megy tovább. Néha hetek, néha hónapok, néha évek kellenek, de előbb vagy utóbb a talpraállás mindenképp meg fog történni, nem lesz ez másképp a mostani, a korábbiakhoz képest kifejezetten enyhe korrekció kapcsán sem.

Persze ez nem nagy újdonság, mármint ezek a nagy korrekciók, hiszen mindenki unásig ismeri a klasszikus frázist: a kripto egy kifejezetten volatilis terület. Annak ellenére is, hogy az elmúlt években még arra is volt példa, hogy a bitcoin kisebb volatilitást mutatott, mint néhány mainstream eszköz, de erről majd máskor. De bizony a bitcoin volt már kevésbé volatilis mint az arany, sőt, magát a Nasdaq-ot, is “le tudta gyűrni”, ami a volatilitást illeti, még akkor is, ha “csak” egy ötnapos periódus erejéig.

De térjünk vissza a lényegre, érdemes a bitcoin extrém összeomlásait kontextusba helyezni, vajon hogyan fest ez a sérülékenység a hagyományos, tőzsdei eszközök, a részvények tükrében. Egy-egy klasszikus részvénnyel, vagy tőzsdeindex-el is megtörténhet, hogy hirtelen megfeleződik az értéke? Nézzük meg!

1987 október 19.

Ez a nap “fekete hétfőként” híresült el a tőzsde-történelemben, nem véletlenül. Az S&P 500 és a Dow Jones Industrial Average is hatalmasat zuhant, előbbi 20,5%-ot, míg előbbi 22,6-ot. Persze aki egy kicsit is rutinos a kriptopénzek piacán, annak némi túlzással egy húsz százalékos esés egy átlagos kedd délutánnak felel meg, de legyünk türelmesek a klasszikus tőzsdéken edződött kollégákkal, ők más ligában játszanak ami az erőpróbákat illeti.

A fekete hétfői okai máig nem egészen tisztázottak, sokak szerint az év első három negyedévében tapasztalt erőst felfutás, vagyis egy szép bikapiac utáni korrekcióról volt szó, mások ezt kiegészítik azzal, hogy a hetevenes évek óta húzódó stagflációnak is nagy szerepe lehetett, hiszen emiatt sok befektető nyugtalan volt, vagy talán nem hittek a szemüknek a felívelés láttán, jobbak látták kiszállni, mielőtt jön az összeomlás, ezáltal az összeomlás el is jött.

1929 

De robogjunk tovább, listánk következő szereplője masszív, hiszen a DOW történetében négy legnagyobb zakóból kettőt is ez produkált, méghozzá két egymást követő napon. 1929 október 28. és 29., vagyis a világgazdasági válság kirobbanásának időpontja, ez a Great Depression kezdete. Két nap alatt durván 25%-ot esett a piac, ezzel örökre, legalábbis évszázadokra beírva ezt a napot a történelemkönyvekbe. Ennek a krach-nak is sokan vizsgálják az okait, a legvalószínűbb magyarázat szerint az első világháború utáni boom, vagyis a hirtelen, nagy mértékű növekedés hozta magával a “törvényszerű” összeomlást, illetve ezzel párhuzamosan, pontosabban ennek részeként egy túltermelési válság is kialakult.

Hogy ennek a válságnak, és úgy általában ezeknek a válságoknak mekkora ereje van, azt jól szemlélteti, hogy nem kevesebb, mintsem 25 évet kellett várni arra, hogy újra elérje a piac a csúcsát, pontosabban az összeomlás előtti kiindulási értéket. Legközelebb 1954 novemberében jártunk ott, ahol az 1929-es válság kirobbanásának pillanatában.

Viszont eddig csak az első két nap eséséről beszéltünk, pedig érdekes kérdés az is, hogy hol állt meg az ereszkedés a válság kitörése után. Évekkel később, 1932-ben, összesen 89%-al visszahúzódva.

A következő két összeomlás pedig a régmúlt terméke, adunk három másodpercet, hogy kitaláljátok, pontosan miről is van szó…

A helyes megfejtés a COVID-pánik, 2021 elején. Olyannyira emlékezetes a globális járvány hatása a piacokra, hogy a hat legnagyobb egyetlen napon belüli korrekció a DOW esetében mind 2021 első hat hónapja során történt.

2022 március 16-án 2997 pontot esett az index, ez 12,9%-os veszteség.

Az S&P 500 szintén ezen a napon 324,9 pontot esett, 12%-ot korrigálva.

Feltétlenül meg kell emlékeznünk a 2001-es “dotcom” lufiként elhíresült esetről is, 1999 és 2001 között egészen extrém folyamatok mentek végbe, elsősorban a technológiai, még precízebben az akkor még csak szárnyait bontogató internethez kötődő részvények kapcsán. 

A háttérben itt is egy bődületes felfutást követő összeomlást találunk, hiszen 1995-ben még “csak” ezer ponton állt a Nasdaq Composite Index, ez jutott el 2000-re egészen 5000-ig. 2001-ben viszont kidurrant a lufi, március 10-én még 5048 pontnál volt a csúcsa, majd jött egy 76,81 százalékos ereszkedő, 2002 októberében már 1100 pontig estünk vissza. 

A dotcom lufi kapcsán egy érdekes anekdota, egy faipari cég vezetője mesélte, hogy a lufi kidurranása előtti időkben megtörtént, hogy alig hitt a szemének a részvényeik emelekdését látva, majd utóbb kiderült, hogy az egyetlen ok az volt, hogy a nevükbe az alapítóra megemlékezve szerepelt az “e” betű, ezt követte egy kötőjel, majd a cégnév. Több sem kellett a befektetők tömegeinek, amint meglátták, elkezdték felvásárolni, hogy ha “e” akkor az biztos elektronika, vagyis internet, vagyis jó, vagyis meg kell venni.

Ez a kis történet mindent elmond a legtöbb befektetőről, nem is csoda, hogy menetrendszerűen érkeznek az újabb és újabb válságok.

Összefoglaló

Jól látszik, hogy 10-20, vagy akár közel 30 százalékos esések nem csak a bitcoin esetében fordulnak elő, a hagyományos piacokon is megtörténhetnek. Viszont azt is ki kell mondanunk, hogy 50-60, vagy akár 80%-os visszahúzódásra is volt már példa a klasszikus piacokon, de azért már akkora zakó, ami jellemzően inkább a kriptopénzekkel fordulhat elő.

Ezen a piacon valóban extrém dolgok történhet, olyasmi, ami sehol máshol. Azt viszont kategorikusan nem lehet kijelenteni, hogy más területeken ne lennének komoly visszahúzódások.

És a végére még egy színes hírt hoztunk! Bár az FTX per lezárult, az esküdtek minden egyes vádpontban bűnösnek találták Sam Bankman-t, az ítélet pedig jövő év elején várható, de ezzel úgy tűnik, mégsincs vége a szappanoperának, vagy ha úgy tetszik, tragikomédiának. 

Tudjátok mire készül Can Sun és Armani Ferrante, az FTX két korábbi vezető munkatársa? 

Új kriptopénztőzsdét indítanak!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img