Finnország: egy igazán különleges bányászmenedék

spot_img

Finnország hamarosan vonzó hely lehet a bitcoinbányászok számára, többek között bőséges megújuló energiaforrásai és hűvös éghajlata miatt. Ezenkívül stabil politikai, gazdasági és szabályozási környezettel rendelkezik, ami szintén előnyös lehet a bányászoknak, nem beszélve az olcsó villamosenergia árakról.

A finnországi bányászok már most vonzó helyszínnek tekintik a skandináv országot. A legutóbbi túltermelési időszakban ugyanis közel nulla energiaköltséggel tudtak bitcoint bányászni az országban és ezzel egyedülálló helyzetbe hozták a bányászati iparágat nemcsak Európa északi régiójában, hanem a világon – nyilatkozta Lennu Keinänen, a finnországi székhelyű Once Mining kriptobányász cég társalapítója.

Finnországról eddig nem lehetett sokat hallani, ami a bitcoinbányászatot illeti, máig egy felderítetlen terület a skandináv országok közül. Az elmúlt évek alatt a bányászok inkább Norvégiát és Svédországot tekintették előnyösebb helynek. (Rengeteg kriptobányász indult a Skandináv régióba, hogy menedéket keressen az emelkedő villamosenergia-árak elől 2022-ben.)

Közel nulla energiaköltség Finnországban

2023-ban Finnországban a villamosenergia-árak közel nullára, vagy az alá estek a vízenergia, az atomenergia, a napenergia és a szélenergia termelés megugrása miatt. A tavalyi évben az északi nemzet közel 20 év után termelt először energiatöbbletet. Az elemzők előrejelzése szerint 2030-ra 25 TWh megújuló energia fog épülni Finnországban, ami tovább fogja nyomni az árakat a Montel News európai energiapiaci hírügynökség jelentése szerint.

Az alacsony energiaárak kulcsfontosságú tényező a kriptobányászok számára, mivel a kiépített telephelyek jelentős mennyiségű villamos energiát emésztenek fel. Minél alacsonyabb a villamos energia költség, annál magasabb a bányászok haszonkulcsa, mivel csökkenti a bányász hardverek üzemeltetésével kapcsolatos működési költségeket. Az energiaköltségek nagymértékben befolyásolhatják a bányászati műveletek jövedelmezőségét, ezért a bányászok gyakran keresnek olyan helyeket, ahol olcsó villamos energiához férnek hozzá, hogy maximalizálni tudják a megtérülési időszakot és a bevételeket egyaránt.

Ezt is olvasd el:

Állami támogatások és a szélenergia

A finn kormány jelentős támogatást nyújt a szélenergia erőművek létrehozásához, amelynek célja a megújuló energiatermelés fellendítése és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése. A nagymértékű támogatások hatására a szélenergia-kapacitás gyors növekedésen ment keresztül, ami viszont hatással volt az energiatermelésre, ami az ingadozó energiatermelés jelentős növekedését is eredményezte.

A szélenergia természeténél fogva változó, teljes mértékben a széljárástól függ. Ennek eredményeként, amikor a szélviszonyok kedvezőek, túltermelés következik be és a villamos energia ára akár nulla alá is csökkenhet, -0,3 euró/kWh is lehet. Ezzel szemben, gyenge széljárás idején alultermelés fordulhat elő, ami a villamos energia árak megugrását okozhatja, időnként akár a 2 euró/kWh-át is elérheti” – mondta Keinänen.

Kedvező adókörnyezet

A finn adóhatóság egyértelművé tette, hogy a kriptovaluták után kötelező az adózás. A bányászoknak adót kell fizetniük a kriptovaluta eladásából, kereskedéséből származó tőkenyereség után, valamint jövedelemadót kell fizetniük az olyan tevékenységekből származó jövedelem után is, mint a kriptovaluta bányászat.

A bányászat nálunk még gyerekcipőben jár, de a következő néhány évben jelentőssé is válhat.” 

Keinänen szerint hatalmas érdeklődés mutatkozik Finnországban a bányászati területek megnyitása iránt, folyamatosak a helyszíni felderítő tevékenységek.

A bitcoinbányászat költséghatékonyságát elsősorban a villamos energia ára határozza meg, mivel a bányászat jelentős mennyiségű energiát fogyaszt. Az alacsonyabb villamosenergia-költségek növelik a jövedelmezőséget, mivel csökken a bányász hardverek üzemeltetésének a költsége. Ezért az olcsó villamos energiával rendelkező helyek költséghatékonyabbak a bitcoinbányászathoz. A bányászat nem adómentes, de adóhatékonyan megszervezhető Finnországban” – teszi hozzá Keinänen.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Február havi bitcoinbányászrészvény-jelentés

/cryptonews/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img