Nagypéntek előtt nagyhét: inflációs kihívásokkal és FTX ítélethirdetéssel köszönt ránk a húsvét

spot_img

A bitcoin árfolyama a hétfő hajnali órákban ismét 67 000 dollár fölé emelkedett, ami éppen 10%-os növekedést jelent a múlt szerdai, 61 000 dolláros mélypont óta.

Szerdán került sor az amerikai jegybank kamatdöntő ülésére. Az elmúlt hónapokban ismét enyhe növekedést mutató infláció ellenére a szervezet vezetője megerősítette, hogy idén 3 kamatcsökkentést terveznek végrehajtani. A lazítás lehetőségének hatására a hagyományos és kripto piacok is emelkedni kezdtek.

Jerome Powell utalt arra, hogy a jegybank egyelőre elengedte a korábban célul kitűzött évi 2%-os inflációs szint elérését és ehelyett igyekszik egy “meghatározott sávban” tartani a pénzromlás (jelenleg 3%-os) mértékét. Ha a világ többi jegybankja is így tesz, és a magasabb infláció lesz az elfogadott, a jövőben még fontosabb lesz a készpénzben tartott megtakarítások inflációkövető befektetése.

Ha a jelenlegi amerikai, 3% körüli infláció lenne az új globális standard, az 10 év alatt 25.6%-kal csökkentené a készpénzben tartott megtakarítások értékét. (A jelenlegi magyarországi infláció a hivatalos statisztikák szerint 3.7%)

Forrás: Bankmonitor

A hét legfontosabb kriptós eseménye az FTX igazgatójának ítélethirdetése lehet. A bíróság március 28-án ismerteti döntését a második legnagyobb kripto tőzsdét csődbe juttató vezetővel kapcsolatban.

Ha minden vádpontért a legsúlyosabb büntetést kapja, Sam Bankman Friedet akár 110 évre is ítélhetik. Sajtóhírek szerint az ügyészség 40-50 évet ajánlott neki, amit az SBF-et védő ügyvédek középkori barbárságnak minősítettek. Ők 6.5 évet szeretnének kialkudni a védencüknek.

SBF ügyvédei hangsúlyozták, hogy minden FTX károsult teljes kártalanítást fog kapni. Ezt ugyanakkor nem az oldalon tartott kriptovalutákban (pl.: 1 bitcoin = 1 bitcoin), hanem azoknak az FTX csőd idején dollárban számolt értékén fogják folyósítani.

Ha tehát valaki 1 bitcoint tartott az FTX-en akkor az a hivatalos igénylő oldal szerint a jelenlegi 67 000 dolláros ár helyett csak 16 871 dolláros kárpótlást fog kapni. Ha valaki 1 ethereumot tartott az FTX-en, az a jelenlegi 3500 dollár helyett 1258 dollárt fog kapni. Aki pedig 1 solanat tartott az oldalon, 190 dollár helyett csak 16.25 dollárra számíthat.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Bybit akciók március végére: befizetési bónusz, csökkentett jutalék a stop loss használatért és kereskedési verseny

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img