A kakaó az új bitcoin?

spot_img

Egekbe szökött a csokinyulak alapanyagának számító kakaó árfolyama. A keserű finomság értéke az év eleji 4000 dollár per tonna árfolyamról közel tízezerig szökött, amivel idén jobb hozamot ért el, mint a nagy emelkedéseiről ismert bitcoin.

A növekedés a gyenge nyugat-afrikai termésnek köszönhető, ám az alapanyagért egymásra licitáló gyártóknak ez nem okozott veszteséget. A csokigyártók továbbra is rekord bevételeket érnek el az egyre kisebb egységcsomagban, de ugyanolyan, vagy magasabb áron értékesített termékeiken. A zsugorfláció (shrinkflation), vagy legrammozás jelenséggel sajnos a hazai boltokban is egyre gyakrabban találkozhatunk.

Mindettől függetlenül a kakaó aligha lesz a jövő új fizetőeszköze, vagy alternatív megtakarítási formája. A bitcoinnal való összevetés kizárólag az ár parabolikus emelkedésének köszönhető.

Az elmúlt években több más nyersanyag értéke is hasonló változásokon ment keresztül. 2021-ben például a fűrészáru szállt el, egy év alatt ötszörösére növelve az építkezések egyik fontos alapanyagának értékét.

A megugró árfolyamok miatt akkoriban még az FTX, a második legnagyobb kripto tőzsde is lehetővé tette a határidős fűrészáru szerződések kereskedését. Az azóta csődbe kerülő váltó igazgatójával kapcsolatban egyébként éppen most, csütörtök délután, magyar idő szerint 14:30-kor hoznak ítéletet, miután az egykori vezető több mint 9 milliárd dolláros kárt okozott az oldal ügyfeleinek.

A Covid után végül azonban a fák is visszatértek a földre, nagy megkönnyebbülést hozva ezzel a lakásépítőknek, a hódoknak és harkályoknak. Valószínűleg a nagy kakaó rally sem tart majd örökké, igaz most nagyon kedveznek neki a körülmények. Az arany éppen új csúcsokat döntöget, fokozva ezzel az árupiacra irányuló figyelmet.

Érdekesség, hogy az amerikai szabályozók által árucikknek minősített bitcoin nem az egyetlen narancssárga képviselője ennek a területnek. A szintén ebben a kategóriában versengő narancslé ugyancsak évtizedek óta nem látott magasságokban tartózkodik

A kripto mellett a hagyományos piacokat és nyersanyag termékeket is listázó PrimeXBT 20%-os befizetési bónuszt kínál minden első befizetőnek. A befizetésnek, így a megszerezhető bónusznak sincs felső határa, az akció ugyanakkor limitált és csak az első 10 befizetőnek szól.

Ha szeretnél élni a lehetőséggel, a regisztrációhoz használd ezt a linket és a KRIPTOACADEMIA20 kódot. Az akcióval kapcsolatos további kérdésekkel, például a még szabad férőhelyek számával kapcsolatban a Discordon Grecsosz tud válaszolni.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

PrimeXBT: iPhone 15, PlayStation 5 és 5000 dollár értékű bónusz vár gazdára a tőzsde áprilisi játékában

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img