Kínzással bírtak vallomásra egy kripto vállalkozót

spot_img

Edel Hsieh egy amerikai fejlesztő és vállalkozó, akit márciusban tartóztattak le Dubaj repülőterén, amikor Londonba próbált repülni. Hsieh szerint a rendőrök megverték, és nemi erőszakkal is megfenyegették, hogy beismerő vallomást csikarjanak ki tőle. Állításai egy börtönből indított telefonhívás felvételén hallhatók, ami eljutott a brit Guardian napilaphoz.

„Az asztalhoz csapták a fejemet, a karjaimat kicsavarták és hátrafeszítették. Valamilyen éles tárgyat is beleszúrtak a bordámba. Folyamatosan ütöttek.”

A lap megkereste a dubaji amerikai konzulátust, akik tudnak az esetről, de állítólag tehetetlenek az ügyben. A vállalkozó felesége szerint férjének üzlettársa állhat a történtek mögött és ő tehetett Hsieh ellen hamis feljelentést. Dubajban a pénzügyi viták már bűncselekménynek minősülhetnek, és letartóztatáshoz is vezethetnek.

Hsieh március 5. óta óta van a dubaji Al Barsha börtönben, de csak május 1-jén közölték vele, hogy lopással és „bűncselekmény elkövetésével” vádolják. Felesége, aki próbál neki segíteni, egy szomszédos közel-keleti országban tartózkodik, de nem mer az Egyesült Arab-Emírségek területére lépni, férjét ugyanis azzal is fenyegették, hogy őt is elrabolják.

Hsieh 2021-ben költözött Dubajba, hogy részt vegyen a Fomodex nevű kripto tőzsde fejlesztésében. Ebben volt üzlettársa egy Sam Lee nevű férfi.

Edel Hsieh és Sam Lee

Hsieh állítólag egy idő után rájött, hogy a váltó működési modellje csalásra épül, ezért visszakövetelte a saját, 2.7 millió dolláros befektetését Leetől, aki ugyan kiállított egy ekkora összegről szóló csekket, de annak beváltását fedezet hiányában a bank visszautasította.

Lee tagadja, hogy üzlettársak lettek volna Hsieh-val, szerinte csak néhány dologgal kapcsolatban egyeztettek. Azt mondta, semmi köze a vállalkozó letartóztatásához és sajnálja, hogy “ régi ismerőse eltűnt.” Lee-t ugyanakkor januárban csalással vádolták meg az Egyesült Államokban a HyperVerse befektetési alap igazgatójaként betöltött szerepe miatt, amit az amerikai ügyészek egy közel 2 milliárd dolláros piramisjátéknak neveztek. Mivel az Egyesült Arab Emírségeknek nincs kiadatási egyezménye az Egyesült Államokkal, Lee-nek addig nincs mitől tartania, amíg nem hagyja el az arab ország területét.

Az amerikai konzulátus szerint az egyik képviselőjüknek egyszer már megengedték, hogy bemenjen a börtönbe. Munkatársuk szerint Hsieh testén külsérelmi nyomok voltak láthatók, de ezeket nem engedték lefényképezni. Hsieh a kínzások miatt a napokban állítólag aláírt egy beismerő vallomást is, de ennek részletei nem ismertek.

Az Egyesült Arab Emírségek rendőrsége által elkövetett bántalmazások és kínzások gyakori panasznak számítanak a külföldiek körében. Egy 2019-es esetben például egy katari mez viselése miatt zártak be és vertek meg egy külföldi turistát.

Az Egyesült Arab Emírségek 2022 óta törekszik arra, hogy globális kripto központtá váljon. Ezzel kapcsolatban már több jogszabályt és támogató programot is elindítottak. Több kripto tőzsde, például a Bybit és a Crypto.com is itt hozta létre globális központját, és itt telepedett le a Binance volt igazgatója is, aki jelenleg a börtönbüntetésére készül az Egyesült Államokban.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

4 hónap börtönre ítélték a legnagyobb kripto tőzsde igazgatóját

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img