Lendületet kapott a bitcoin alapú hitelezés

spot_img

Folyamatosan növekszik a kriptovaluta alapú pénzügyi termékek iránti kereslet, ezáltal új lendületet kaphatnak a kripto alapú hitelezési platformok is. A legutóbbi medvepiaci trend előtt többnyire a kisbefektetők és a hétköznapi felhasználók használták ki a lending platformok előnyeit, 2024-re ez igencsak megváltozott, a hagyományos pénzügyi intézmények fordulnak egyre inkább a bitcoin alapú finanszírozási termékek felé.

Ahogy a bitcoin és a kriptovaluták elfogadottsága növekszik, a hagyományos pénzintézetek is azon dolgoznak, hogy hogyan tudják a lehető leghatékonyabban integrálni a kriptovalutákat meglévő szolgáltatásaikba. A Wrapped Bitcoin (WBTC) növekvő kínálatától kezdve a decentralizált hitelezési platformokon át (mint például az Aave) eddig is elérték az intézményi ügyfelek a bitcoin alapú hitelezési termékeket. A bitcoin fedezetű eszközök biztonságával kapcsolatos aggályok ellenére 2024-ben megugrott a bitcoin hitelezési és a fedezett termékek iránti kereslet.

Növekvő intézményi érdeklődés a bitcoin alapú hitelezési termékek iránt

A Ledn bitcoin alapú hitelezési platform szeptember 25-én hozta nyilvánosságra, hogy a pénzügyi intézmények milliárdos összegeket invesztáltak eddig is bitcoin fedezetű kölcsönökbe, ami jelentős változást jelez a bitcoin főbb pénzügyi piacokba való integrálása terén is.

A bitcoin iránti fokozott intézményi érdeklődést részben az amerikai szabályozó hatóságok által az év elején jóváhagyott spot Bitcoin tőzsdén kereskedett alapok (ETF) ösztönözték. Január óta az intézményi befektetők dollármilliárdokat fektettek be ezekbe az ETF-ekbe, ami jelentős mérföldkövet jelent a bitcoinnak, mint befektetési eszköz. A Ledn szerint ezek az intézményi szereplők már most túllépnek az ETF-eken, és új lehetőségeket keresnek a bitcoinban rejlő lehetőségek kiaknázására, különösen a bitcoin alapú hitelezés terén.

A Ledn kulcsszerepet játszott a tendencia elősegítésében. 2024 első felében több mint 1,16 milliárd dollár értékű kriptovaluta kölcsönt dolgozott fel, főként intézményi ügyfelek számára. A platform hiteltermékei vonzó éves százalékos hozamot kínálnak a hitelezők számára, ami jellemzően 10% feletti. A Ledn és ahhoz hasonló platformok kamatai a hitel típusától függően 11,4% és 13,4% között mozognak. Emiatt a bitcoin fedezetű hitelezés vonzó lehetőséggé vált a szigorodó kamatkörnyezetben is.

Bitcoin hitelek

A bitcoin fedezetű hitelek olyan egyedi pénzügyi eszközök, ahol a kölcsönt fiat devizában denominálják, de bitcoinnal fedezik. A hitelfelvevők fedezetként használják bitcoin állományukat, és vállalják azt a kockázatot, hogy elveszíthetik a fedezetként használt bitcoin mennyiséget, ha nem teljesítik a hitel feltételeit. Az eszközök eladása nélkül lehet kihasználni a bitcoinban rejlő értéket, így vonzó lehetőséget teremt, ha extra likviditáshoz szeretne jutni az ember. Megfelelő bitcoin árfolyam mellett nyitott bitcoin alapú hitel egy jó befektetés is lehet, ha jól van mellette managelve.

Azzal, hogy az amerikai jegybank 5,3%-ról 4,8%-ra csökkentette a rövid lejáratú amerikai dollár betétek kamatait szeptember 18-án, a bitcoin fedezetű hitelezés még vonzóbb alternatívává vált az intézményi befektetők számára.

Kapcsolódó cikkünk:

A bitcoin fedezetű hitelezési piac tehát erősödik, jelenleg körülbelül 8,5 milliárd dollár értékű bitcoinnal fedezett hitel van forgalomban. A HFT Market Intelligence piackutató cég előrejelzése szerint a piac 2030-ra nagyjából 45 milliárd dollárra fog növekedni, mivel egyre több pénzügyi intézmény, befektető és hitelfelvevő fedezi fel magának a bitcoin alapú pénzügyi termékek előnyeit.

A Ledn platformon kívül az Arch és a Salt központosított szereplők kínálnak hasonló kriptos termékeket intézményi ügyfeleket megcélozva.  A piac azonban még versenyképesebbé fog válni, mivel a hagyományos pénzügyi szolgáltató óriáscégek, például a Cantor Fitzgerald is bejelentette saját intézményi bitcoin finanszírozási platformjának az elindítását.

Ráadásul a bitcoin alapú hitelezési platformok nemcsak egymással versenyeznek, hanem olyan decentralizált pénzügyi (DeFi) protokollokkal is, mint például az Aave, amelyek hasonló hitelezési szolgáltatásokat kínálnak hagyományos közvetítők igénybevétele nélkül. Míg a DeFi protokollok egyre nagyobb mértékben jelennek meg a hitelezési piacon, addig az intézményi ügyfelek továbbra is előnyben részesítik az olyan szabályozott platformokat, mint a Ledn, amelyek nagyobb biztonságérzetet és szabályozási felügyeletet biztosítanak.

További piaci híreket, kereskedési meglátásokat a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Figyelem! A cikkben található tartalmat ne tekintsd befektetési tanácsadásnak. Mielőtt befektetnél alaposan járd körbe a témát, és csak annyit kockáztass, amennyinek az elvesztése nem okoz anyagi, illetve lelki terhet.

Szép lassan növekszik a Coinbase által felügyelt BlackRock bitcoin állomány

/Coinpaper, HFT Market Intelligence/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img