A Visa RWA platformot indít az Ethereumon

spot_img

A fizetési óriásvállalat Visa új platformot fejlesztett ki, amely lehetővé teszi a bankok számára, hogy fiat-alapú tokeneket bocsássanak ki az Ethereum hálózaton.

A Visa Tokenized Asset Platform (VTAP) névre keresztelt megoldás célja, hogy okosszerződéseken alapuló stablecoinok segítségével digitalizálja és automatizálja a meglévő pénzügyi folyamatokat. 

Ezzel a platform támogatja a különböző eszközök (RWA-k), például árucikkek és kötvények tokenizált formában történő kereskedelmét és közel valós idejű elszámolását.

Az egyik első pénzintézet, amely használni fogja ezt a platformot, a spanyol BBVA bank lesz, amely 2025-ben tervezi a VTAP élő tesztjének bevezetését.

A Visa már régóta aktív szereplője a blokklánc és digitális eszközök világának. A vállalat 2021 márciusában kezdett el kriptovaluta fizetéseket feldolgozni az Ethereumon futó USDC stablecoin segítségével.

Ahogy azt korábban megírtuk, a Visa Brazília központi bankjának partnereként is részt vesz az ország CBDC pilot projektjében

A CBDC-k bevezetése nagy kockázatokat hordoz magában, ugyanis totális kontrollt ad a központi bankoknak az emberek pénze felett. Az egyik legnagyobb kockázat a CBDC-k esetében az adatvédelem kérdése. Mivel a CBDC-ket központi bankok bocsátják ki és ellenőrzik, a kormányok és a központi bankok minden tranzakcióhoz hozzáférhetnek. 

Ez azt jelenti, hogy az egyének pénzügyi tevékenységei teljesen átláthatóvá válhatnak a hatóságok számára, ami jelentős adatvédelmi aggályokat vet fel. Az állam ezáltal közvetlen hozzáférést szerezhet az egyének pénzügyi szokásaihoz, kiadásaikhoz és megtakarításaikhoz, ami kiterjedt megfigyeléshez vezethet, és a pénz programozhatósága révén teljes kontrollt jelenthet az állampolgár pénzügyi helyzete felett. 

Nem bíznak a kínaiak a CBDC-ben

Az azonban, hogy a Visa az Ethereum blokkláncot választotta platformja alapinfrastruktúrájának, pozitív kilátásokkal kecsegtet a blokklánc natív tokenje, az Ether számára.

/CoinDesk/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img