Argentína: Az inflációval párhuzamosan növekszik a BTC forgalom

spot_img

Kezd elszabadulni az infláció a 44 milliós Argentínában. A személyes, tőzsdén kívüli kriptopénz adás-vételt lehetővé tevő Localbitcoin statisztikái szerint az inflációval párhuzamosan emelkedik a bitcoin tranzakciók száma az országban.

Az infláció alakulása a dél-amerikai országban

Az év elején 15%-os pénzromlást céloztak meg az ország gazdasági vezetői, ez nem igazán jön össze, valószínűleg örülhetnek majd, ha a 30%-ot nem lépik át. Az, hogy egyik évről a másikra harmadával növekednek az árak, már magában félelmetesnek hangzik, de mutatunk még durvábbat: Májusban már foglalkoztunk az argentín helyzettel, és a tervekkel, hogy 40%-ra emelt jegybanki alapkamattal igyekeznek megfogni az inflációt:

Argentína kriptóország lesz? 40%-ra emelik a jegybanki alapkamatot

A bejegyzésben a dollár-peso árfolyam meredek emelkedés után 21 körül járt. A napokban, 4 és fél hónappal később, az árfolyam épp 40-ről korrigál és 37/USD körül jár. Az argentínok pesoban kapott fizetése és abban tartott megtakarításai tehát mindössze néhány hónap leforgása alatt fele annyit érnek. 

Akkor ezt írtuk: “Argentínában kriptotőzsdék és ATM-ek üzemelnek, a fiatalok pedig, főleg miután a világ végignézte Venezuela példáját, nem fogják hagyni, hogy megtakarításaik a kukában kössenek ki, és bizony egy részét bitcoinra és egyéb kriptókra fogják váltani. Az elértéktelenedés ráadásul csak az egyik probléma: Bankszámlák befagyasztása, a valuta birtoklás tiltása és egyéb drasztikus lépések is benne vannak a pakliban egy közelgő hiperinfláció vagy államcsőd árnyékában. Igen, lehet, hogy holnap 50%-ra csökken a BTC árfolyama de az legalább valóban a tulajdonosé, az egész világon elfogadják, könnyű mozgatni, lehetetlen elkobozni, és lehet még 100.000$ is darabjából.”

A Localbitcoins friss adatai beigazolni látszanak a fentieket, a 2017 év végi forgalom dupláját bonyolítja a platform augusztus-szeptemberben. Az országban több, mint 8000 elfogadóhely termináljain lehetséges a kriptós fizetés, és a Bitcoin ATM-ek is gombamódra szaporodnak a nagyvárosokban.

A napokban olvastunk egy értekezést arról, hogy Argentína jegybankja a venezuelai helyzetet elkerülendő, meg kellene, hogy fontolja BTC tartalék beszerzését. A témát egy külön bejegyzésben is körbe fogjuk járni.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img