Joseph Lubin: A Libra egyelőre báránybőrbe bújtatott farkas, de…

spot_img

Az Ethereum társalapítója és a Consensys blokklánc fejlesztő-tanácsadó cég alapítója a Quartz hasábjain fejtette ki véleményét a Libra projekttel kapcsolatban, és kritikák mellett számos pozitívumot is meghatároz.

Írását a Libra és a Bitcoin whitepaperek hasonlóságaival kezdi: A Libra esetében hasonló hitvallással és vízióval találkozunk, mint tíz éve a Bitcoin esetében. Itt is globális pénzügyi inkluzivitásról, országhatárokon átívelő olcsó és gyors küldésről, valamint a decentralizációba, és a decentralizált kormányzásba vezett bizalom erejéről van szó. Csakhogy egyelőre – jegyzi meg Lubin – a Libra esetében pont a Facebookban és társaikban kell bíznunk addig, amíg állításuk szerint a rendszer decentralizált modellre nem áll át.

A Facebook tisztában van vele, hogy az utóbbi évek adatkezelési botrányai erősen megtépázták a hírnevét, ez is lehet az oka annak, hogy neve csak néhányszor (akkor is egy blokkban) szerepel a whitepaperben és a technológiai dokumentációban. A bizalom egy nemzetközi pénzügyi infrastruktúra építésekor pedig fontos, ha nem a legfontosabb kérdés.

Tíz éve a Bitcoin whitepaper a pénzügyi intézményekbe és elektronikus tranzakcióikba vetett bizalom helyett a kriptográfiai-kriptoökönómiai bizalom útját vázolta fel, majd indította útjára.

Joseph Lubin: 10-20 év, és a világgazdaság nagy része blokkláncon lesz

A Libra whitepaper nagy problémája, hogy nem a szubjektív, harmadik felekbe vetett bizalom szükségességét számolja fel, hanem arra kér minket, hogy bízzunk a Librában. Bízzunk annak értékében, mely mögött egy kosár állami pénz és kötvény (ezutóbbi újdonság – szerk.) áll részleges kötelező tartalékban. Szintén bizalomra lesz szükségük a szabályozók felöl, és bizalomra a majdani elfogadóhelyek részéről, hogy ez a fizetési hálózat megbízhatóan, biztonságosan fog működni. A Libra a jövőben elméletileg decentralizált modellre fog átállni, ahol bárki részt vehet majd a hálózat stabilizálásában, de egyelőre ebben is csak bízhatunk, mert garancia természetesen nincsen rá.

“Onnan nézve, ahol én ülök, tisztán látható, hogy a jövőbeli decentralizáció helyett az azonnalit választani egyértelmű előnyökkel jár.” A fiatalabb generációk körében egyre ismertebb és elfogadottabb a blokklánc, a kriptopénzek, valamint az adatvédelem fontossága. Körükben a valódi, decentralizált fizetési szolgáltatások elterjedésére számíthatunk ahelyett, hogy megadnák a Facebooknak minden, KYC és AML engedélyezéshez szükséges adatukat.

Libra és a kriptoszféra

Számos iparági szereplő érzi azt, hogy a Facebook érkezésével mainstream legitimációt kaptak a kriptopénzek. A számokban rejlik az erő, az pedig nem nevezhető épp rossznak, ha néhány éven belül kétmilliárd ember használja a Libra walletet. Ilyen irdatlan mennyiségű usernek tökéletes felhasználói élménnyel kell találkoznia, hogy ne morzsolódjanak le százmilliók az első használat közben. Privát kulcsok kezelése, tranzakciós díjak természete, böngészős crypto pluginek használata mind készség szintre egyszerűsödhet egy ekkora horderejű vállalkozás tökéletesítése közben.

Ezek a tapasztalatok aztán a valóban decentralizált alkalmazásokat fejlesztők számára is ihletet adnak majd a saját termékeik feljesztéséhez. A Facebook kiadta a technológiai dokumentációt, a forráskód egy részét pedig nyílttá tette. A Consensys elemzése arra jutott, hogy a Libra technológiailag magas szinvonalú lesz, számos számos megoldásuk az Ethereum és más nyílt blokklánc platformok kódjából származik.

A nyílt forráskód még nem elég a rendszer alapos teszteléséhez. Ahhoz rengeteg szakképzett fejlesztőre, hackathonokra és hosszú órákat dolgozó önkéntesekre lesz szükségük, akik bíznak a Libra igéretében. “Amíg a decentralizációra vonatkozó igéreteket nem követik gyakorlati lépések ebbe az irányba, a projekt centralizált farkas marad a decentralizáció báránybőrébe bújva.” – zárja sorait Lubin.

Egy rövid megjegyzést fűznék még a fentiekhez: A Coinbase is szerepel az első adag validátor között, így nem lepődnénk meg, ha már 2020-ban jönne a Libra listázása a legnagyobb tőzsdéken. A BTC/LIBRA, ETH/LIBRA stb. párokon keresztül a becsatornázott felhasználók ráadásul valódi kriptopénzekhez is egyszerűen juthatnak majd.

Kereskedéssel és kriptopénzekkel kapcsolatos infókért, tippekért, közös ötletelésért csatlakozz a Kripto Akadémia Discordjához!  Ha képbe kerülnél a kriptopénzek értékajánlatával, vásárlás vagy komolyabb befektetés előtt végezd el a Kriptosuli Ingyenes (online) kurzusunkat!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img