Rengeteg kriptopénz ATM-el készül El Salvador a bitcoinra

spot_img

Ahogy arról korábban mi is többször beszámoltunk, a latin-amerikai El Salvadorban szeptember hetedikétől hivatalos fizetőeszköz lesz a bitcoin. Nagy dolog ez, hiszen ez az első ország, ami -jobb ötlet híján- törvényes eszközzé teszi a vezető kriptopénzt. Sokak szerint történelmi, mások szerint elhibázott lépésről van szó, az viszont biztos, hogy most mintegy kétszáz ATM-et is telepítenek az elterjedés segítése érdekében.

Hamarosan vulkánokból nyert energiával bányászhatják a bitcoint Salvadorban

Az ország elnöke, a fiatal és rendkívül dinamikus Nayib Bukele a minap arról is beszélt, aggodalomra semmi ok, nem lesz kötelező érvényű a bitcoint használata. Ezt feltehetőleg azért érezte fontosnak hangsúlyozni, mert a lakosság körében meglehetősen népszerűtlen a lépés, sokan úgy vélik, ezzel csak tetézik a nehéz sorsú ország problémáit.

Bevetésre várnak a raktárban a kriptopénz ATM-ek.

Még saját kriptopénztárcát is kapnak a polgárok, ez a Chivo, ezzel a branddel látják el a most utcára kerülő gépeket is. Bukele elnök azt is elmondta, hogy a korábban a Chivo tárcába került, mintegy 30 dollárnyi bitcoint is dollárra válthatja az, aki így dönt, ennek semmi akadálya, erre is szolgálnak a gépek.

30 dollárnyi bitcoint kap a lakosság El Salvadorban

Mindemellett a dollár is marad, mint hivatalos fizetőeszköz, úgy tűnik egy szolid, óvatos bevezetésről van szó a bitcoint esetében. El Salvador világrekorder a hazautalt pénztömeg tekintetében, a GDP egy hatodát, hat milliárd dollárt küldenek haza azok, akik más országokban, elsősorban az USA-ba távoztak.

El Salvador lakossága szkeptikus a bitcoinnal szemben

Két célja van tehát az államnak a bitcoin beveztésével, az egyik az úgynevezett alulbankolt tömegek “felbankosítása”, a másik az alacsonyabb tranzakciós díjak lehetővé tétele azoknak, akik külföldön élnek és rendszeresen utalnak haza.

El Salvador elnöke törvényes fizetőeszközzé tenné a bitcoint és a jövő héten benyújtja az erről szóló törvényjavaslatot

Salvador elnöke benyújtotta a Bitcoin törvényt, íme a részletek

Az biztos, hogy bárhogy sikerüljön is El Salvador kapcsolata a bitcoinnal, a piac egészének mindenképp jót tesz a lépés, hiszen már elmondhatjuk: van egy ország, amiben hivatalos fizetőeszköz a kriptopénz. Bizonyára sokan lesznek El Salvadorban, akik elkezdik használni, megtanulják, hozzászoknak, bárhol utazzanak is a világban, magukkal viszik a kriptopénzek ismeretét.

Az IMF aggódik El Salvador döntése miatt

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img