Bitcoinbányászat helyzete Kanadában – 2. rész

spot_img

Az előző részben áttekintettük Kanada előző évek bitcoinbányászattal kapcsolatos helyezetét, majd szót ejtettük az ország bányászati szabályozási problémáiról. Annak ellenére, hogy a negatív hírverés határozza meg még mindig a kritoiparággal szembeni politikai napirendet Kanadában, 2022 nem csak rossz hírekkel szolgált.

Kanada legnagyobb bányász vállalata, a Hut8, számos beruházást hajtott végre az országban, kiterjesztve bitcoinbányászati és egyéb adatközpont tevékenységét Ontarióban és Brit Columbiában. Az Iris Energy 30 MW-os bányászfarmot épített ugyancsak Brit Columbiában, ami több tucat munkahelyet teremtett a térségben. A bányász emellett 500000 dolláros adományt nyújtott a Canal Flats régió nemzetiségi közösségeinek, és ígéretet tett arra is, hogy a jövőben évente fog adományozni. A DMG a maga részéről a fel nem használt felesleges vízenergia többletet használja bányászatra, szintén Brit-Columbiában, ami a szabályozók és a politikusok állításai ellenére csökkenti az adófizetők költségeit.

A kisebb bányászok is rengeteg innovációt és újítást hoztak a térségbe. Az olyan cégek, mint például a CryptoTherm és az Upstream Data új léghűtéses és merülőhűtéses bányászati rendszereket fejlesztettek ki az észak-amerikai országban. A térségben jelenlévő energiavállalatok is kibővítették eddigi nyersanyag kitermelő tevékenységüket bitcoinbányászattal. Ebben az esetben, egyébként a fáklyázott gázt nem égetik el a szabadban, ahogy eddig tették, hanem felfogják és a bányászathoz használják fel energiaforrásként. Egyes bányászok hulladékhő újrahasznosításával is foglalkoznak, egyelőre kísérleti jelleggel.

Számos kanadai tartomány szigorítani kívánja a bányászati tevékenységeket, azonban Alberta üdvözli és továbbra is várja a bányászokat. A Kanadai Blockchain Konzorciummal együttműködve, a tartomány tavaly szeptemberben kerekasztal beszélgetést kezdeményezett a bányászokkal, hogy különböző ösztönző stratégiákat dolgozzanak ki a digitális eszközök bányászatára vonatkozóan, kedvező feltételeket biztosítva a leendő bányászoknak.

A kanadai bányászokra nehéz küzdelem vár 2023-ban, de lehetőségük van arra, hogy érdemi előrelépést érjenek el együttműködve. Kanada még mindig (egyrészt földrajzi fekvéséből adódóan) remek helyzetben van ahhoz, hogy vezető szerepet töltsön be bitcoinbányászat terén. Ha a kanadai bányászok meg tudják akadályozni a bányászatot sújtó diszkrimináló politikát, akkor Kanadával hosszú távon lehet számolni (és a bitcoin hálózat erős pillére marad).

A kanadai bányászok kezdenek rájönni, amit a legutóbbi koalíciós megállapodás is megerősít, hogy egységesen fel tudnak lépni akár a kormánnyal szemben is. Eddig a bányászok nem tudtak felmutatni egy egységes narratívát akár az iparág előnyeiről, de nem is tudtak elébe menni a jogalkotási és szabályozási fenyegetéseknek sem.

A kanadai bányászati iparágnak már régóta esedékes egy komoly, állandó és összehangolt, Kanadán átívelő digitális eszközbányászati lobbitevékenység kialakítása, ami most kezdi bontogatni a szárnyait. 

Ahogy a világon bárhol máshol, a bányászok Kanadában is munkahelyeket teremtenek, beleértve a hardvergyártókat, az infrastruktúra-szolgáltatókat és a szoftvermérnököket is. Befektetést hoznak a helyi közösségekbe, gyakran vidéki vagy távoli, korlátozott lehetőségekkel és kihasználatlan ipari infrastruktúrával rendelkező területeken. Javítják az energiarendszer hatékonyságát és fenntarthatóságát azáltal, hogy felhasználják az egyébként fáklyázásra vagy kieresztésre kerülő gázokat. Támogatják az elektromos hálózat stabilitását és lehetővé teszik az új megújuló energiatermelő eszközök, hálózatok kiépítését.

Kanada sikere a digitális eszközbányászat terén attól függ, hogy az iparág képes lesz-e az eddig rájuk húzott negatív sztereotípiákat, a politikai döntéshozók álláspontját a jövőben megváltoztatni, és képesek lesznek-e továbbra is együtt fellépni az iparág érdekében.

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd minden héten hétfőn a “Bitcoinbányászindex- jelentést, szerdán pedig a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Bitcoinbányászat helyzete Kanadában

/luxor, the miner mag, our world in data, tomshardware.com/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img