Alapvető ajánlások a kriptoipar szabályozására

spot_img

Az Értékpapír-felügyeletek Nemzetközi Szervezete (International Organization of Securities Commissions – IOSCO) május 23-án 18 alapvető ajánlást tett közzé, hogy globálisan segítsen a kriptoiparra vonatkozó szabályozási javaslatok kidolgozásában vagy a már meglévő kriptoszabályozási törvények kiigazításában.

Az IOSCO közzétett nyilatkozata szerint, a kriptovalutákat ugyanúgy kellene kezelni, mint a hagyományos pénzügyi eszközöket, például a részvényeket vagy a kötvényeket, mivel természetüknél fogva nagyon hasonlóak.

A nemzetközi felügyeleti szerv álláspontja például ellentmond az Egyesült Királyság nézeteivel, ugyanis a szigetországban a kriptokereskedést a magas kockázati besorolású iparágakhoz, például a szerencsejátékokhoz hasonlították.

Az IOSCO előírásai főként az összeférhetetlenség, a piaci manipuláció, a határokon átnyúló szabályozási együttműködés, a kriptoeszközök letétbe helyezése, a működési kockázatok és a technológiai kockázatok kezelésére vonatkoznak. A felügyeleti szerv a lakossági befektetőknek járó jogokkal kapcsolatos észrevételeket is tett.

Kapcsolódó cikkek:

Az IOSCO szerint a szabályozóknak lehetőség szerint a meglévő kereteken belül kellene kezelniük a kriptovalutákat, és újakat kidolgozni, ha a jelenlegi rendszerek nem teszik ezt lehetővé. A jogi keretnek ki kell terjednie “a kriptovaluta kereskedelemre, kriptovaluta értékpapír szolgáltatásokra, valamint a kibocsátásra, forgalmazásra és értékesítésre“.

“A szabályozási megközelítésnek arra kell törekednie, hogy a befektetővédelem és a piaci integritás tekintetében olyan szabályozási eredményeket érjen el, amelyek megegyeznek a hagyományos pénzügyi piacokon megkövetelt szabályozási normákkal, vagy legalább azokkal összhangban vannak – áll a dokumentumban.”

Emellett az IOSCO szerint a szabályozóknak következetes globális megközelítést kell alkalmazniuk az ágazatra nézve, mivel a kriptotársaságok gyakran több joghatóságon belül is működnek.

Tanulj a kripto opciók kereskedéséről az OpcióGuruval és a Kripto Akadémiával. Készülj fel velünk, nézd meg mit tud a Kripto Opció Start oktatóanyagunk.

A felügyelő szervezet sürgette a szabályozókat, hogy “fontolják meg a kétoldalú együttműködést az egyoldalú végrehajtási eljárásokon túl”, hogy biztosítani tudják a kriptovállalatok hatékony felügyeletét. 

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Blokklánc fegyverkezési verseny

/cryptoslate, iosco/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img