Megvan az engedély: a bitcoin szabályozott befektetési termékké vált

spot_img

Aki az elmúlt 15 évben bitcoint vásárolt, annak tegnap még degenerált hülyeként kellett lefeküdnie, ma viszont már komoly befektetőként ébredhetett fel.

Az amerikai tőzsdefelügyelet a tegnap esti órákban engedélyt adott a spot Bitcoin ETF befektetési termékek bevezetésére. A döntést alig néhány nappal a bitcoin indulásának 15. évfordulója után jelentették be. Sokan nem hittek abban, hogy erre valaha is sor kerülhet, de a bitcoin végül mégis egy mainstream számára szabályozottan elérhető befektetési termékké vált.

A spot Bitcoin ETF-be való befektetés sok mindenben eltér a valódi bitcoinok tartásától. Az ETF például nem biztosít korlátlan és a harmadik felek kockázataitól mentes önrendelkezést. De aki szeretne egyszerűen, egy törvényileg szabályozott módon működő, más piacoktól gyakran függetlenül mozgó és az eddigi története alapján kiemelkedő megtérülési mutatóval rendelkező eszközbe befektetni, az a jövőben már ilyen módon is megteheti.

A várakozások szerint az eddig partvonalon álló intézményes befektetők, például nyugdíjalapok, biztosítótársaságok és egyéb befektetéskezelők az ETF-en keresztül szerezhetnek közvetlen kripto kitettséget. De hogy ez tényleg így lesz-e, és a gyakorlatban is nagy érdeklődés mutatkozik-e majd az ETF iránt, abból a ma kezdődő kereskedés adhat némi ízelítőt.

Az ETF-ek a New York-i és Chicagó-i tőzsdéken (NYSE, CBOE, NASDAQ) válnak majd elérhetővé. Az indulásra technikai értelemben (magyar idő szerint) délelőtt 10 óra után lehet számítani, míg a hivatalos “listázási ceremóniákra” pár órával később kerülhet majd sor.

Aki ezeken a felületeken szeretné őket követni, az alábbi tickereket kell majd figyelnie. A két kiemelt figyelemre számot tartó termék a IBIT és a GBTC lehet. Előbbi a világ legnagyobb hagyományos tőkekezelőjének, a Blackrocknak az ETF-e, míg utóbbi a világ legnagyobb, de eddig zártan működő bitcoin befektetési alapjának, a több mint 600 000 BTC felett őrködő Grayscale-nek a terméke lesz.

  • IBIT (Blackrock)
  • GBTC (Grayscale)
  • HODL (VanEck)
  • ARKB (ARK)
  • FBTC (Fidelity)
  • BTCO (Invesco Galaxy)
  • DEFI (Hashdex)
  • EZBC (Franklin)
  • BRRR (Valkyrie)
  • BTCW (Wisdomtree)
  • BITB (Bitwise)

A többiek közül még érdemes lehet kiemelni a találó neveket választó VanEck (HODL) és Valkyrie (BRRR) alapokat, amik ismert kriptós mémekre utalva próbálnak betörni a köztudatba. A Hashdex (DEFI) tickere viszont akár félrevezető is lehet.

Az 1500 milliárd dollárt felügyelő Franklin Templeton tőkekezelő a közösségi oldalán szintén rápörgött az ETF-re és az ismert lézerszem mémmel ünnepelte a mai indulást.

Egyes elemzők már a csütörtöki és pénteki napokon is milliárd dolláros nagyságrendű tőke beáramlására számítanak. Az indulásba kicsit az is belekavarhat, hogy hétfőn munkaszüneti nap lesz az Egyesült Államokban, vagyis a kripto piac az első reakciókat látva akár egy hosszú hétvégén át fomózhat, vagy kedvezőtlen fogadtatás esetén dumpolhat is, mielőtt a hagyományos piaci befektetők erre reagálhatnak.

A spot Bitcoin ETF-hez fűzött legnagyobb remény, hogy az arany ETF indulásához hasonló, több éven át tartó növekedést fog előidézni és ezzel tovább erősíti a Bitcoin = digitális arany narratívát.

Miközben a bitcoin már törvényileg szabályozott módon, neves pénzintézeteken keresztül is elérhetővé befektetési eszközzé vált, a kripto piac figyelme elkezdett a következő ETF jelöltre fókuszálni. Amint arról tegnap beszámoltunk, az ethereum a Bitcoin ETF elfogadásról szóló első (akkor még hamis) hírek óta erősödést mutat a bitcoinnal szemben.

Az ethereum kapcsán novemberben nyújtotta be ETF kérelmét a Bitcoint szintén sikeresen megpályázó BlackRock. Az ETF spekuláció és a hamarosan érkező új ethereum szoftverfrissítések további lendületet adhatnak az ethereumnak és rajta keresztül az altoknak is.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img