Bitcoin, avagy a döglött macska esete

spot_img

Újabb lejárató írás látott napvilágot a bitcoinról, ezúttal az Európai Központi Bank (EKB) jóvoltából. Nevezetesen Ulrich Bindseil, az EKB főigazgatója és Jürgen Schaaf tanácsadó közös blog bejegyzésükben fejtették ki véleményüket ismét a bitcoinról, miszerint nem teljesítette eddig globális, decentralizált digitális valutaként a benne rejlő lehetőségeket. 

A szerzőpáros 2022 novemberében is próbálkozott már egyszer hasonló hangvételű bejegyzéssel. Szakmai berkeken belül írásuk akkor sem aratott nagy sikert és a mostani sem. Bő egy éve és az idei tanulmányaikban is féligazságokra, korábbi téves megállapításokra, valamint hiteles forrásokra való hivatkozás nélkül állapították meg azt, amit. (Érthetetlen, hogy egy ekkora befolyással bíró intézmény, hogy engedhet meg magának ilyen nyilatkozatot bármilyen témával kapcsolatban – a cikk írójának magánvéleménye.)

A “Bitcoin ETF jóváhagyása – a meztelen császár új ruhái” című bejegyzés 2024. február 22-én jelent meg az EKB blog oldalán, és csak sejthető, hogy az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) a spot Bitcoin ETF-ek jóváhagyása kapcsán érkezett.

A blogbejegyzésből idézve, az EKB X fiókján is közzétett az írásból egy részletet: “A Bitcoin nem vált globális, decentralizált digitális valutává, ehelyett csalás és manipuláció áldozata lett. Az ETF közelmúltbeli jóváhagyása sem változtat azon a tényen, hogy a Bitcoin költséges, lassú és kényelmetlen.” 

Bindseil és Schaaf rögtön az elején azzal érvelnek, hogy a BTC-t nem használják széles körben törvényes átutalásokhoz, és nem alkalmas fizetési és befektetési eszköznek. Kritizálják a kriptovalutát, miszerint nem generál pénzforgalmat, osztalékot vagy társadalmi javakat, és a bányászat során használt konszenzus mechanizmus (PoW) miatt a környezeti károk eszköze.

„… a Bitcoin valós értéke még mindig nulla.”

Annak ellenére, hogy a SEC jóváhagyta a spot Bitcoin ETF-eket, amelyet sokan a kriptovaluta legitimizálásának, a közelgő bikapiac és a ralli előfutárának tekintenek, az EKB tisztviselői azt vallják, hogy a Bitcoin “valós értéke még mindig nulla“.

A közelmúltban bekövetkezett BTC árfolyam emelkedést a “döglött macska visszapattanásához” hasonlítják, és rámutatnak a BTC áremelkedésének spekulatív jellegére. Egyben figyelmeztetnek is egy megújuló fellendülés-visszaesés ciklus lehetőségére, amely jelentős károkat okozhat (beleértve a környezeti károkat) és a vagyon újraelosztását a kevésbé kifinomult befektetők kárára.

A blogbejegyzés a bitcoin illegális tevékenységekre való felhasználási eseteivel is foglalkozik. Állításuk szerint a pénzmosással, a terrorizmus finanszírozásával és a ransomware támadásokkal kapcsolatos tranzakciók folyamatosan növekednek (természetesen ez így ebben a formában nem igaz). Az EKB tisztviselői kritizálják mind az európai, mind az amerikai szabályozási megközelítéseket, amiben azt sugallják, hogy a Bitcoin decentralizált jellege olyan szabályozási beletörődéshez vezetett, amely nem küzdött hatékonyan ezekkel a kérdéskörökkel.

A bejegyzésben kiemelik, hogy a BTC célja a hagyományos pénzügyi rendszerek megkerülése volt, hagyományos közvetítő eszközök (például ETF-ek segítségével), ami bizonyítja a BTC, mint eszköz spekulatív és nem jövedelmező jellegét.

A blogbejegyzés arra a következtetésre jut a végén, hogy “a Bitcoin árfolyama nem tükrözi fenntarthatóságát. Nincsenek gazdasági fundamentális adatok, nincs valós érték, amelyből komoly előrejelzéseket lehetne levezetni. A bitcoin piaci kapitalizációja számszerűsíti azt az általános társadalmi kárt, amely akkor fog bekövetkezni, ha a kártyavár összeomlik.”

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Figyelem! A cikkben található tartalmat ne tekintsd befektetési tanácsadásnak. Mielőtt befektetnél alaposan járd körbe a témát, és csak annyit kockáztass, amennyinek az elvesztése nem okoz anyagi, illetve lelki terhet.

Veszélyben van a Bitcoin hálózat decentralizáltsága

/ecb, coindesk, bitcoinist/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img