Kriptobányász hírek | Etiópia lehet a bitcoinbányászok új Mekkája

spot_img

Kriptobányász cikksorozatunkban havonta foglaljuk össze a fontosabb bányász eseményeket a nagyvilágból. Discord csatornánk #bányászoknak kialakított szekciójában segítőkész bányász közösség jött össze. A szobában megtaláljátok a napi ki-mit bányászik, rig összeállításról tanácsokat, tippeket, videokártya beállítási praktikákat és aki ASIC témakörben keresi a választ, azt is meg fogja találni! Lássuk a fontosabb eseményeket!

Az Egyesült Államokban nemrégiben jóváhagyott több spot Bitcoin ETF a SEC részéről olyan eseményként jelent meg, amely hatással lehet több kriptos iparágra. Az érintett ágazatok közül kiemelkedik a bitcoinbányászati iparág, ami jelenleg az érdeklődés középpontjában áll. A többrészes cikksorozat a nemrégiben jóváhagyott spot Bitcoin ETF-ek és a bányász szektor közötti kapcsolatot igyekszik feltárni, köztük az ETF-ek utóhatásaiban rejlő potenciális változásokat és lehetőségeket. 

Az elmúlt év elején mindenkit meglepett. A bitcoin árfolyama januárban magához tért és a mélypontról közel 150%-ot erősödött év végére. A hashár 2023 során 71%-kal emelkedett, ami talán a legpozitívabb fordulat volt az azt megelőző év 76%-os csökkenése után. 

A világ legnagyobb vagyonkezelője nem csak a legnagyobb spot Bitcoin ETF mögötti bitcoin tartalékkal rendelkezik, hanem lassan a legnagyobb bányászrészvény csomaggal is. A TheMinerMag adatai szerint a BlackRock és leányvállalatai 2023 végére tovább növelte részesedését a Marathon Digital, a Riot Platforms és a CleanSpark bányászvállalatokban.

Újabb hónap telt el a legutóbbi bitcoinbányászrészvény-jelentésünk óta. A Kripto Akadémia által figyelt bányászcégek részvényeinek teljesítményét vizsgáljuk meg az elmúlt hetek történései alapján.

Januárban, ahogyan az előző hónapokhoz hasonlóan, ismét csúcsot döntött a Bitcoin hálózat hashrátája és a hálózati nehézség. Január  31-én a 7 napos mozgóátlag szerint 567 EH/s-on tetőzött a hashráta (518 EH/s előző hónap végén). A hashráta növekedésével az elmúlt napokban a blokkok átlagosan 8 perc 50 másodpercenként generálódtak, és ennek megfelelően közel 13%-os nehézségi kiigazítás várható hamarosan.

Az Egyesült Államok Energiainformációs Hivatala (Energy Information Administration – EIA) felmérést kezdeményez az Egyesült Államokban működő, azonosított kriptovaluta bányász vállalatok villamosenergia-fogyasztási szokásairól és adatairól. Az Igazgatási és Költségvetési Hivatal (The Office of Management and Budget – OMB) 2024. január 26-án engedélyezte a felmérést sürgősségi adatgyűjtési kérelemként.

2024 február közepére szinte az összes észak-amerikai tőzsdén jegyzett bitcoinbányász közzétette 2024 január havi frissített bányászati jelentését, amelyekből többek között megtudhatjuk, hogy mennyi BTC-t bányásztak és milyen hatékonysággal tették mindezt az elmúlt hónapban. Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk, tekintsük át az elmúlt hónap Bitcoin hálózat adatait, mennyire volt nehéz bitcoint bányászni.

Előző cikkünkben átnéztük a január havi Bitcoin hálózat adatait, hogy mennyire volt nehéz bitcoint bányászni, most pedig lássuk a számokat!

Napjainkra, a néhány éve még polgárháború sújtotta Etiópia fejlődését a kínai tőke beáramlása segítette elő, ugyanis az elmúlt évtizedben az afrikai ország szorosabbra fűzte kapcsolatait Kínával. Az elsők között kezdtek el kínai segítséggel építeni egy hatalmas gátat (4,8 milliárd dolláros költségvetésből), amely olcsó energiával fogja ellátni az afrikai országot, ha teljes egészében elkészül. Az olcsó energia nemcsak a hagyományos iparágakat kezdte el vonzani a térségbe, hanem a bitcoinbányászokat is. 

Rövid bányász hírmorzsák:

  • Intézményi független digitális eszközletétkezelési megoldás létrehozásába fektetett 3,5 millió kanadai dollárt a DMG Blockchain Solution.
  • A TSX Venture Exchange a DMG Blockchain Solution-t a 2024-es top 50 vállalat közé sorolta.
  • A HIVE bejelentette, hogy 1000 darab új energiahatékony Antminer S21 vásárolt azonnali kiszállítással.
  • A Cormint jelentése szerint, a tavalyi évben 9177 dollár volt a bitcoin átlag előállítási költségük.
  • A BitRiver egy új 100 MW-os telephelyet épít Oroszországban.
  • 22 millió dolláros adósságtörlesztést és 50 millió dolláros készpénztartalékot jelentett be 2023 végére a Terawulf.
  • A svájci Sygnum Bank 9 millió dollár értékű hitelkeretet nyújt a DMG-nek működési kapacitásának növelése érdekében.
  • A CleanSpark Mississippi államban három telephelyet vásárolt 19,8 millió dollár értékben.
  • 333 millió dollár értékben megkezdték a Riot Platforms Corsicana telephelyének az építési munkálatait Texasban.
  • GPU alapú felhőszolgáltatást indított az Iris Energy egy AI vállalattal, a Poolside AI-val.
  • A Bit Digital 6 MW-nyi tárhelykapacitásról szóló szerződést kötött a Coinmint-tel.
  • A Hut 8 Corp. bitcoinbányászati ​​műveleti tervet menedzsel az Ionic Digital számára a Celsius Network csődeljárásával kapcsolatban.
  • A Bitmain korábbi vezérigazgatója, Jihan Wu veszi át a Bitdeer kriptobányász cég vezérigazgatói szerepét, mivel a jelenlegi vezető, Linghui Kong a bányászcég üzleti igazgatója lesz.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img