Bányászgépek hője adja a finn otthonok melegét

spot_img

A közelmúltban, a bitcoinbányász infrastruktúra kiépítésével foglalkozó Hashlabs Mining mutatott be egy úttörő projektet Finnországban, amely lehetővé teszi a finn otthonok fűtését, speciálisan erre a célra tervezett bitcoinbányász berendezésekkel. Legutóbb az amerikai Marathon Digital jelentette be, hogy szintén Finnországban hozott létre egy kísérleti projektet a bitcoinbányászatból származó hő újrahasznosítására.

A projekt a Marathon első távfűtési projektje és egyben friss debütálása Európában. A május végén áram alá helyezett 2 megawattos adatközpont a 11 000 lakosnak otthont adó Satakunta régióban található. A távfűtés magába foglalja a víz központi fűtését a bányászgépekből származó hulladékhő újrahasznosításával, majd föld alatti csöveken keresztül történő szállítását és elosztását az épületek között. 

A Marathon finnországi vízhűtéses telephelye, ahonnan a fűtést kapják az otthonok (forrás: Marathon Digital)

Az egyik iparágnak hőre van szüksége, míg a másik bőven termel belőle. Ahelyett, hogy az adatközpontok által termelt bőséges hőt elpazarolnánk, újrahasznosítható a fűtési igények kielégítésére. Ez az innovációs megoldás az adatközpontok nemkívánatos melléktermékét a távfűtési rendszerek értékes erőforrásává változtatja, csökkentve a költségeket minden érintett számára” – nyilatkozta a Marathon a Heating with Hashes c. kiadványában.

A Marathon fűtési megoldásának elméleti megoldásának a váza (forrás: Heating with Hashes c. kiadvány)

A projekt része a Marathon fenntarthatóság iránti elkötelezettségének. A Future Market Insights Inc. szerint a távhőpiac az előrejelzések szerint 2033-ra 198 milliárd dollárról 340 milliárd dollárra fog nőni, ami jelentős növekedési lehetőségeket kínál. A hulladékhő újrahasznosításával a Marathon célja, hogy növelje fenntarthatósági portfólióját és egyben új bevételi forrásokat teremtsen és fedezzen fel.

A projekt azután indult, hogy a Marathon tavaly novemberben bemutatott egy kísérleti projektet Utahban a Nodal Powerrel közösen. A bitcoinbányász telephely kizárólag a hulladéklerakók által termelt metángáz hasznosításával működik, ami bebizonyította, hogy gazdaságilag is életképes és környezetvédelmi szempontból is előnyös a hulladéklerakókból származó gáz felhasználása a digitális eszközök bányászatához.

Kapcsolódó cikkek:

A bányászóriás stratégiájának fontos része a földrajzi sokszínűség a költségek csökkentésére. A floridai székhelyű Marathon Észak-Amerikában Texasban, Nebraskában és Észak-Dakotában rendelkezik telephelyekkel. A vállalat tavaly egy vegyesvállalatot hozott létre az Egyesült Arab Emírségekben, majd novemberben pedig egy új, 27 MW-os vízenergiával működő telephelyet kezdett el építeni Paraguayban. Múlt hónapban Afrikában a kenyai energiaügyi és kőolajipari minisztériummal kötött megállapodást, hogy támogassa az ország energetikai növekedését bitcoinbányászat segítségével.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Finnország: egy igazán különleges bányászmenedék

/bitcoin magazine, marathon digital/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img