Trump a Bitcoinban látja az államadósság probléma megoldását

spot_img

Donald Trump, az Egyesült Államok korábbi elnöke, egy új felvetéssel állt elő a nemzeti adósság kezelésére. 

A Fox News-nak adott legutóbbi interjújában Trump megemlítette, hogy a Bitcoin potenciálisan szerepet játszhatna az adósság probléma megoldásában, és így nyilatkozott: 

„Ki tudja, talán kifizetjük a $35 trillió dolláros nemzeti adósságunkat, adunk nekik egy kis kripto csekket, igaz? Adunk nekik egy kis Bitcoint és eltöröljük a $35 trilliót.”

Trump javaslatának hátterében az amerikai dollár folyamatos elértéktelenedése áll, amit a kormány egyre több és több pénz nyomtatásával próbál orvosolni a meglévő adósságok fedezésére. Ez a gyakorlat a Bitcoin értékének folyamatos emelkedéséhez vezetett a fiat pénznemekkel szemben. 

Hogy perspektívába helyezzük: az Egyesült Államoknak körülbelül 200 évbe telt, hogy felhalmozzon $1 trillió adósságot, amit most három havonta hozzáadnak a eddigi adóssághalmazhoz a deficites kiadások miatt.

2023 júniusában az összes jövedelemadó bevétel körülbelül 76%-át az adósság kamatainak kifizetésére fordították, ami az Egyesült Államok fiskális költségvetésének egyik legnagyobb kiadása. A Bitcoin, korlátozott kínálatával, egyesek szerint megoldást jelenthet erre a problémára.

További támogatók és javaslatok

Robert F. Kennedy Jr., független elnökjelölt, hasonló elképzelésekkel rendelkezik. Azt javasolta, hogy egy Bitcoin tartalék létrehozása segíthetne a kormánynak kezelni a nemzeti adósságot, mivel a Bitcoin értéke idővel növekszik.

Nemrégiben Cynthia Lummis szenátor egy törvényjavaslatot nyújtott be, amely egy Bitcoin stratégiai tartalék létrehozását célozza az Egyesült Államokban. Javaslata célja, hogy ellensúlyozza a túlzott pénznyomtatás negatív hatásait és megőrizze az Egyesült Államok pénzügyi dominanciáját a globális piacokon és kereskedelemben. A wyomingi szenátor elképzelése szerint az USA kincstára a Bitcoin teljes kínálatának 5%-át szerezné meg, és ezt a decentralizált eszközt legalább 20 évig tartaná.

Trump javaslata és a Bitcoin iránti növekvő érdeklődés azt mutatja, hogy egyre több gazdasági és politikai vezető lát potenciált a kriptovaluták szerepében a gazdasági problémák megoldásában. 

Donald Trump: ha megválasztanak, stratégiai tartalékká nyilvánítom a bitcoint

Bár a Bitcoin használata a nemzeti adósság kezelésére még mindig egy vitatott téma, az ilyen ötletek azonban nagyban hozzájárulhatnak a pénzügyi innováció és stabilitás iránti igényekhez kötődő párbeszédhez az Egyesült Államokban, és egyéb államokban is.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Svájcban például már többször kezdeményeztek népszavazást, hogy a Bitcoinban történő tartalékhalmozást alkotmányba foglalják. Amennyiben egy nyugati állam ezt hivatalosan meglépné, az más államokra is nyomást helyezne, hogy kövessék a példát, amely a játékelmélet szerint akkumulációs versenyhez vezethetne, amely következtében parabolikus emelkedésbe kezdhetne az ár. 

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

/Yahoo Finance/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img