A központi bankok 70%-a tervez saját digitális pénzt

spot_img

Nézőpont kérdése, hogy meglepő, vagy teljesen természetes Brad Garlinghouse, a Ripple első emberének friss Twitter posztja, nem kevesebbet állít, mintsem azt, hogy a központi bankok 70%-a tervez CBCD-t, vagyis saját kriptopénzt. Mivel forrást nem társított a kijelentéshez, ezért nekünk kellett utánajárni annak, hogy vajon lehet-e valóságalapja a tetszetős statisztikának.

Az első, és legkézenfekvőbb példa természetesen Kína, ahogy arról mi is többször beszámoltunk, nem kis “trófea” ez a blokklánc, és a kriptopénzek számára, hiszen egyből az élre törve a világ következő vezető gazdasága alkalmazza a technológiát.

A kínai központi bank digitális pénze indulásra kész

A PWC gyorsjelentése szerint még maga az IMF is arra bíztatja a központi bankokat, hogy legalább vizsgálják meg egy CBCD lehetőségét, majd ezt követően döntsenek a megvalósításról. Ugyanez az anyag sorolj fel a következő példákat a világ miden tájáról, amit nem ebben a tanulmányban találtunk meg, azt a Hackernoon remek cikkében:

  • Project Jasper, ezt a nevet kapta a Bank of Canada kezdeményezése, melynek keretében a privát szektor segítségével tekintik át a blokklánc alkalmazásának lehetőségeit.
  • Project Ubin: Szingapúr projektje, a cél itt is a blokklánc alkalmazásának lehetőségeit áttekinteni a banki szektorban, egyben egy CBCD megvalósításának lehetőségeit is megvizsgálni.
  • Mark Carney, a Bank of England egyik vezetője egy konferencián emelte a tétet, egy globális CBCD lehetőségéről beszélt, mely mögött nem egy, hanem számos központi bank állna.
  • A Marshall-szigetek határozatot hozott arról, hogy alkalmazni fogja a blokklánc technológiát az államháztartás, ha ez nem is a legtetszetősebb, de mindenképp egy valós példa.
  • Bhután is saját, nemzeti digitális pénzt indít.
  • Irán az USA kereskedelmi embargójának hatására CBCD-t vezet be, ami a nemzeti valutához, a rialhoz lesz kötve.
  • Venezuela bevezette a Petro-t, saját kriptopénzét.
  • A készpénzforgalom visszaszorítása érdekében Izrael nemzeti, digitális pénzt tervez.
  • Uruguay 2017-ben elkezdte tesztelni a peso digitális verzióját, az eredményekről nem születtek beszámolók, legalábbis nem érhetőek el online.
  • A Holland Nemzeti Bank tervei között szerepel egy digitális pénz bevezetése.
  • A Norges Bank, Norvégia nemzeti bankja hosszas tanulmányban foglalkozik egy nemzeti digitális pénz lehetőségével.
  • Svédország e-Korona bevezetését tervezi, legalábbis foglalkozik ennek lehetőségével.
  • Thaiföld is intenzíven foglalkozik egy CBCD bevezetésének lehetőségével.

Persze nem csak kedvező példák vannak, a következő országok tettek határozott kijelentést annak kapcsán, hogy nem terveznek CBCD-t, vagy egyenesen gátolják az ilyen irányú törekvéseket, legjobb esetben is ideiglenesen felfüggesztik a kapcsolódó terveket. Utóbbira példa Anglia, ugyanis a Brexit okozta gazdasági bizonytalanság kezelése prioritást nyert a CBCD tervekkel szemben.

Tehát azon országok, ahol megakadt, netán ellehetetlenült egy CBCD lehetősége: Japán, Németország, Anglia, Dél-Korea, Ecuador.

Ecuador példája érdekes, ugyanis itt az történt, hogy még 2014 során, elsők között bevezettek egy CBCD-t, ám egyszerűen nem használták az emberek, így felfüggesztették a projektet.

Saját kriptopénzt indít a Marshall-szigetek

Bhután is nemzeti, digitális pénzt indít

Megbuktatnák az elnököt, aki kriptopénzt vezetne be az országban

Venezuela jövőre már csak Petro-t fogad el az olajért cserébe

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img