Interjú Vén Mártonnal, a TE-FOOD társalapítójával

spot_img

A következőkben a TE-FOOD marketingigazgatójával és társalapítójával, Vén Mártonnal készült interjút olvashatjátok el, ami eredetileg angol nyelven, a Gem Club blogján jelent meg. A TE-FOOD egy javarészt magyarok által létrehozott és fejlesztett projekt, ami az élelmiszerek eredetének blokkláncon való nyomonkövethetőségét tűzte ki fől céljául. Bár a világ több pontján is vannak partnereik, elsődleges piacuk Vietnám, ahol több ezer üzleti felhasználóval rendelkeznek, a háztáji gazdaságoktól kezdve, a régió ismertebb élelmiszer láncaiig. Nemrégiben csatlakoztak az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetéhez is, ahol egy globális élőállat nyilvántartó rendszer létrehozásában vesznek részt.

A TFD 6000 ügyfele naponta 18 000 sertés, 200 000 csirke és 2.5 millió tojás adatait rögzíti a blokkláncon.

Köszönjük hogy időt szakítottál az interjúra! Kérlek mesélj magadról, a csapatról és hogy miért hoztátok létre a TE-FOOD-ot?

A három társalapító kapcsolata még a régi időkre nyúlik vissza. Árokszállási Erikkel 1996 óta már két sikeres IT válallkozást hoztunk létre, ami egyedi hardver és szoftver megoldásokat fejleszt nagyvállalatok számára. A harmadik alapító tag Trung Dao Ha, egy sikeres vietnámi üzletember, akit szintén a 90-es évek óta ismerünk.

Hiszünk abban, hogy a TE-FOOD nem “csak egy újabb” blokklánccal foglalkozó cég és még csak nem is hasonlítható a különböző sportfogadásra vagy virtuális macskák gyüjtögetésére létrehozott alkalmazásokhoz. Minden évben 800 millió ember betegszik meg és 400 000 hal meg élelmiszer-eredetű betegségek következtében. Az élelmiszerek nyomonkövetése szó szerint életeket menthet. Célunk nem kizárólag üzleti jellegű, de küldetés is egyben. Michael Porer közgazdász szerint. a vállalkozások sokkal hatékonyabbak is lehetnek a szociális problémák leküzdésében, mert az egyszerre hasznos és profitábilis megoldásokat sokkal egyszerűbben skálázhatóak, ezért nagyobb növekedést tesznek lehetővé. Ezzel mi is egyet értünk.

Jelenleg 37 ember dolgozik a TE-FOOD-nál, köztük fejlesztők, projekt menedzserek, élelmiszer szakértők, oktatók és a működésünket támogató dolgozók. Mivel viszonylag kicsik vagyunk, 14 országban dolgozunk együtt olyan professzionális cégekkel, akik segítenek minket abban, hogy minél szélesebb körben ismertessük meg és vezessük be a technológiánkat.

Miért fontos, hogy a logisztika területén nyomonkövethető legyen az élelmiszerek útja?

  • A statisztikák szerint, a vásárlók 66%-a nem bízik az élelemiszerek csomagolásán lévő feliratokban. A TE-FOOD segítségével partnereink visszaszerezhetik ezt a bizalmat.
  • A TE-FOOD segítségével napok helyett, akár másodpercek alatt kideríthető egy fertőzött élelmiszerszállítmány eredete és használatával az is elkerülhető, hogy nagy mennyiségű,  emberi fogyasztásra még alkalmas raktárkészleteket kelljen fölöslegesen megsemmisíteni.
  • Egyre gyakrabban fordul elő, hogy egyes országokkal szemben élelmiszer behozatali tilalmat vezetnek be. Szükség esetén a szállítók a TE-FOOD-dal igazolhatják a vitatott termékek eredetét.
  • A tradícionálisan bizonyos földrajzi helyekhez köthető élelmiszereket gyakran hamisítják, vagy keverik rosszabb minőségű árucikkekkel. A TE-FOOD bizonyíthatja ezek származási helyét.
  • A hatóságok valós idejű adatokat kaphatnak az egyes régiók élelmiszer fogyasztási szokásairól, a kereslet és kínálat alakulásáról.

Miért jobb a blokklánc, mint a ma használatban lévő rendszerek?

A felelősség miatt, mert az általunk tárolt adatok hitelességének biztosításához felhasználóinknak nem kell más, harmadik felekben megbízniuk. Sok cég különböző feltételekhez köti a szolgáltatásainak igénybevételét, de a felhasználók soha nem tudhatják, hogy vajon a cég betartja-e azokat. A blokklánc és az okos szerződések egy átlátható rendszert hoznak létre, amit bárki, bármikor ellenőrizhet. Ez hatalmas előrelépés egy olyan iparágban, ahol rendszeresek a visszaélések. Amíg az emberi tényező szerepet kap az adatok kezelésében, addig a bizonytalanság is állandóan jelen lesz..

Ha a jövőben fejlett mesterséges intelligenciák rögzítik majd a blokkláncra a különböző IoT eszközök segítségével rögzített adatokat, akkor talán megszűnhetnek ezek a kételyek, de önmagában ez a technológia sem oldhatja meg az élelmiszeripar minden problémáját.

Mi az a TFD token és mire használható?

Cégünk Németországban van regisztrálva mint B2B (üzleti partnereket és nem vásárlókat kiszolgáló) vállalkozás, ezért az általunk kibocsátott tokenre vonatkozó szabályok sokkal szigorúbbak mint sok más, adóparadicsomba bejegyzett blokklánc cégé. Ha az élelmiszeripar képviselői, akiket megkeresünk kételkednének működésünk törvényszerűségében, az a TE-FOOD végét jelentené.

Amikor kidolgoztuk a tokenre épülő gazdasági rendszert, felvettük a kapcsolatot a németországi értékpapírokat felügyelő bizottsággal és minket is meglepett a segítőkészségük. Biztosítottak minket, hogy a jelenlegi rendszerünk nem tartozik az értékpapírokat felügyelő törvény alá és ezért nem kellett külön engedélleztetési eljárást indítanunk. Úgy véljük ez egy hatalmas eredmény, amit rajtunk kívül mások még nem értek el, de a törvénynek való megfelelés miatt a token felhasználási területén kompromisszumokat kellett kötnünk.

A TFD egy tokenizált szoftver licensz. A TE-FOOD rendszerét használóknak bizonyos számú tokenre van szükségük, hogy hozzáférjenek szolgáltatásainkhoz. Ezek közül az elsődleges most az élelmiszerek nyomonkövetése az előállítás helyétől az étkezőasztalig, ami bizonyos számú tranzakcióval jár. Egy tranzakció valamilyen üzleti tevékenységet jelent, tehát ide tartozhat az, amikor takarmánnyal látják el az állatokat, trágyázzák és permetezik a növényállományt, vagy előkészítenek egy szállítmányt. Minden token bizonyos számú tranzakció regisztrálását teszi lehetővé a hálózaton. Ha növekedni fogunk, újabb alkalmazásokat is szeretnénk bevezetni, például a blokkláncra felvitt adatok mély elemzését, vagy hogy partnereink lehetővé tegyék a vásárlóik számára is az áruinformációk hitelességének ellenőrzését. Rendszerünkre külsős fejlesztők is létrehozhatnak alkalmazásokat. Jelenleg 6000 kisebb-nagyobb élelmiszerhez köthető vállalkozással állunk kapcsolatban.

Mivel az élelmiszeripar egy nemzetközi üzletág, a különböző valutákban végzett elszámolások során is hasznos lehet egy egységesített tokenrendszer, bár itt még meg kell várni, amíg tisztázódnak a minket érintő nemzetközi szabályozások.

A TE-FOOD miért az Ethereum blokkláncán indult el?

A blokklánc jelenleg még kiforratlan, felhasználhatósága korlátolt, de nagyon gyorsan fejlődik. Szerintünk több fontos problémára (skálázhatóság, adatvédelem) a következő 12-18 hónapban megoldás születhet. Mivel ügyfeleinknek a mostaninál nagyobb teljesítményű szolgáltatásokra van szükségük, az általunk indított FoodChain első verziójának várható élettartamát 18 hónapra tervezzük. Ezalatt más platformokkal, például a TomoChainnel együtt dolgozva szeretnénk megszerezni azokat a szükséges tapasztalatokat, amivel felkészülhetünk a folytatásra.

A TE-FOOD egy már kész és működő termék, ami egyelőre ritkaságszámba megy ebben a szektorban. Mesélnél nekünk magáról a szolgáltatásról és az ügyfeleitekről?

A nyomonkövető rendszert még 2015/2016-an fejlesztettük ki, ami azóta természetes módon fejlődött tovább, idén pedig egy nagyobb átalakításon esett keresztül. Az ügyfeleink különböző paraméterek alapján szabhatják testre, hogy milyen formában szeretnék használni és bevezetni a szolgáltatásunkat.

Lehetőséget adunk az adatok más blokkláncon (pl.:IBM Food Trust, Vechain, Waltonchain) való tárolására is, így a tranzakciók hitelesítése mellett a masternnode-jaink üzemeltetői akár olyan megoldásokból is profitálhatnak, amik a mi blokkláncunkon közvetlenül nem elérhetőek.

Elsődleges piacunk jelenleg Vietnám, ahol a térség ismert szereplőivel is együtt dolgozunk (Aeon, Big C, Lotte Mart, CP Group). A kezdetek nem voltak egyszerűek, de most már ők is élnk a TE-FOOD által nyújtott előnyökkel. Emelett a szoftverünkbe épített, csalások megelőzésére használt algoritmusaink több rendőrségi nyomozás során is felhasználásra kerültek.

A 260(!) éve alapított AEON, Ázsia legnagyobb üzlethálózata. A vásárlók itt már a TE-FOOD segítségével ellenőrizhetik egyes árucikkek eredetét.

Az élelmiszerszállítási-lánc transzparenssé tétele érdekellentéteket szül. Vannak akik minden eszközzel a változások bevezetése ellen küzdenek. Még nem volt aktív szerepünk nagyobb mértékű élelmiszer visszahívásokban, de már dolgozunk azon, hogy szükség esetén ezen a területen is hatékony segítséget tudjunk nyújtani. Egy fertőzés esetén például nagyon gyorsan és pontosan meg tudnánk határozni annka eredetét. A hatóságok gyorsabban intézkedhetnének, nem kellene tartani attól, hogy ép termékeket is visszahívnának és a vásárlókat is hatékonyabban lehetne értesíteni a telefonos applikáción keresztül. Rengeteg irányban látunk fejlődési lehetőséget, de ezekhez még időre van szükségünk

Milyen nehézségekkel kell szembenéznetek a fejlesztés során?

  • A rendszer jelenlegi költség eloszlása nem igazságos. A kiadások nagy részét az élelmiszereket előállítók fedezik, de a hasznát a boltok aratják le, ahol a vásárlók találkoznak a termékkel. Ezért is szeretnénk bevezetni a blokkláncon tárolt adatok mélyebb elemzését lehetővé tevő alkalmazást, hogy segítsünk a termelőknek a hatékonyabb és ezáltal a profitábilisabb működés elérésében.
  • Egyes nyilvánossá válló adatok az üzleti titok kategóriájábas eshetnek, ezért azon dolgozunk, hogy ügyfeleink bizonyos kontrollal rendelkezzenek ezek felett.
  • A blokklánccal kapcsolatos általános tudás hiánya is nehezíti az előrelépést. A kérdés amit legtöbbször feltesznek nekünk nem az, hogy most a Vechain, vagy a Waltonchain-e a jobb, hanem hogy mi az a Bitcoin, mi az az Ethereum?
  • Ugyanez a helyzet az IoT eszközök elterjedésével is. Bár ezek a szenzorok nem drágák, nagy tömegben még komolyabb kiadást jelentenek. Ezen a téren 5-10 éven belül várunk jelentős áttörést és elterjedést.
  • Sok iparági szereplő van, akiknek nem érdeke, hogy a miénkhez hasonló rendszerek elterjedjenek, de már egyre több tapasztalatunk van abban, hogy ezeket az ellenzőket semlegesítsük.

Mik lesznek a következő lépések?

Elindult a FoodChain hálózatunk, ahová megkezdtük a partnereink és pilot programjaink áttelepítését. Mivel százezres nagyságrendű tranzakciót bonyolítunk le minden nap, szeretnénk a 10 legforgalmasabb blokklánc közé tartozni.(https://blocktivity.info/). A jelenlegi TOP 10-et figyelembe véve ez hatalmas eredmény lenne.

Ugyancsak nagy jövőt látunk a virtuális és valós javak tokenizációjában és mire megszületnek az ezzel kapcsolatos szabályozások, szeretnénk készen állni az ezen a téren is létrehozott innovatív ötleteinkkel. Emellett pedig az újabb partnerek bevonásával is foglalkozunk, de erről egyelőre nem árulhatok el többet.

A TE-FOOD-dal kapcsolatos legfrisebb hír, hogy egy Új-Zéland és Vietnám között létrejött megállapodás részeként, ők is részt fognak venni a két ország közötti alma, cseresznye, kiwi és mangó szállítmányok nyomonkövetésében.

Ha felkeltette érdeklődéseteket a TFD, tokenjeiket a Kucoin tőzsdéjén vásárolhatjátok meg.

Kapcsolódó írásaink:

TE-FOOD blog: medium.com/@te_food

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img