Hongkong igent mond a kriptokereskedelemre

spot_img

Hétfőn késő este a hongkongi Értékpapír- és Határidős Bizottság (SFC) bejelentette, hogy a jövő hónap elejétől kezdve lehetővé teszi a lakossági befektetők számára, hogy bizonyos kriptovalutákkal kereskedjenek a regisztrált kereskedési platformokon.

Hongkong lépését már széles körben várták. A városállam kriptoval kapcsolatos új irányelvei révén kíván globális kriptoközponttá válni, amit nem is titkol. Érdemes megjegyezni, hogy a hongkongi irányelvek éles ellentétben állnak Kínával, amely 2021-ben betiltotta a kriptovaluta kereskedelmet és a bányászatot, valamint az Egyesült Államokkal, ahol a kriptovalutákkal szembeni szabályozási álláspont ellenségessé vált az FTX összeomlása óta.

Az SFC a bejelentés után közzétett egy általa összeállított “engedélyezett virtuáliseszköz-kereskedési platformok üzemeltetőire vonatkozó javasolt szabályozási követelményekről szóló konzultációs dokumentumot“.

A dokumentum létrejöttét megelőzte egy konzultációs időszak, ami alatt az SFC 152 darab írásbeli beadványt kapott ipari és szakmai szövetségektől, szakmai és tanácsadó cégektől, piaci szereplőktől, engedéllyel rendelkező vállalatoktól, magánszemélyektől és egyéb érdekelt felektől. A válaszadók többnyire üdvözölték a javasolt követelményeket, míg többen pontosítást kértek. Figyelembe véve a válaszadók észrevételeit és javaslatait, az SFC módosította vagy pontosította ennek megfelelően a javasolt követelményeit.

Kapcsolódó cikkünk:

A válaszadók jelentős többsége egyetértett azzal a javaslattal, hogy az engedéllyel rendelkező kereskedési platformok üzemeltetői kiszolgálhassák a lakossági befektetőket is. Az SFC ezért számos intézkedést fog végrehajtani a lakossági befektetők védelme érdekében, beleértve a fokozott token átvilágítást, a belépési kritériumokat és a közzétételeket.

“Az egyértelmű szabályozási elvárások biztosítása kulcsfontosságú a felelős fejlődés előmozdításához. Hongkong átfogó virtuális eszközökre vonatkozó szabályozási keretének a célja a szilárd befektetővédelem biztosítása és a fő kockázatok kezelése, ami lehetővé teszi az kriptoipar fenntartható fejlődését és az innováció támogatását” – mondta Julia Leung, az SFC vezérigazgatója.

A kripto kereskedési platformok üzemeltetőire vonatkozó iránymutatások 2023. június 1-jén lépnek hatályba. Az iránymutatások többek között meghatározzák a kripto eszközök biztonságos letétkezelését, az ügyfelek eszközeinek elkülönítését, az összeférhetetlenség elkerülését, valamint az engedélyezett kereskedési platformoktól elvárt kiberbiztonsági szabványokat és követelményeket. Az SFC további iránymutatást fog nyújtani az új szabályozási követelményekről, egyéb végrehajtási részletekről, beleértve az engedély kérelmezési eljárásokat és az átmeneti intézkedéseket.

Azoknak a platformoknak az üzemeltetői, amelyek készek megfelelni és elfogadni az SFC szabványait, engedélyt kérhetnek. Az SFC egyébként még nem hagyott jóvá egyetlen olyan kripto kereskedési platformot sem, amely lakossági befektetőknek nyújthat szolgáltatásokat. A nyilvánosság számára jelenleg elérhető legtöbb kripto kereskedési platformot jelenleg még nem szabályozza az SFC.

Az SFC 2023. május 25-én teszi közzé a rendelet szerinti vonatkozó engedélyek igényléséhez szükséges formanyomtatványokat és a pénzmosásról, valamint a terrorizmus elleni finanszírozásról szóló irányelveit, amelyhez szintén tartozni fognak megfelelőségi nyomtatványok.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Kísérleti CBDC program indul Hongkongban

/sfc, forkast news, coinspeaker, coindesk/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img