Veszélyben vannak az izlandi bitcoinbányászok

spot_img

Vulkánkitörés kockázata miatt nemcsak az izlandi lakosok, de a bitcoinbányászok is veszélyben vannak. Az izlandi hatóságok a kriptobányászok által is használt geotermikus erőmű megóvására készülnek, mivel attól tartanak, hogy a régióban, a közelmúltban bekövetkezett földrengések miatt hamarosan vulkánkitörés követhet be.

A földrengések Izland délnyugati Reykjanes régiójában október 26-án kezdődtek, november folyamán viszont tovább fokozódtak. A rengések enyhülése ellenére Grindavik városát már evakuálták, mivel a tudósok szerint a Fagradalsfjall vulkán kitörése hamarosan bekövetkezhet.

Az éledező vulkán három kilométerre található a svartsengi geotermikus erőműtől, ami a város közelében fekszik. A Reuters jelentése szerint jelenleg védőfalakkal erősítik az erőművet, hogy megvédjék az esetleges lávafolyásoktól. Az izlandi igazságügyi miniszter tájékoztatása alapján eddig több mint 20000 teherautónyi építőanyagot hordtak össze az erőműhöz.

Veszélyzónában működő bitcoinbányászok

A veszélyben lévő erőmű számos bitcoinbányászt lát el energiával a régióban, köztük a Bit Digital-t, a Bitfury-t és a Genesis Mining cégeket. Annak ellenére, hogy a Bit Digital egyik hosting telephelye a földrengési zónában és a vulkán közelében található, azt állítja, hogy az eddigi események még konkrétan nem érintették, de már készenléti tervekkel rendelkeznek az esetleges felmerülő működésbeli zavarok kezelésére.

“A lávacsatorna elég messze van az adatközponttól ahhoz, hogy azon a helyen ne érezzünk földrengést” – mondta Cameron Schnier a Bit Digital kommunikációs vezetője.

Hozzátette, hogy a cég már “megállapodott egy másik erőművel” arra az esetre, ha az erőművet bármilyen vulkánkitörés érintené. “Ha az áramszolgáltatás mégis kiesne, az állásidő valószínűleg néhány órára redukálódna le.

Kapcsolódó cikkünk:

Az erőmű tulajdonosának, a Hitaveita Sudurnesjának (HS Orka) a szóvivője a Reutersnek elmondta, hogy a svartsengi erőmű az egész országot energiával látja el. Hozzátette, hogy üzemzavar esetén Izland fővárosa, Reykjavik továbbra is meg fogja kapni a szükséges áramellátást.

Az izlandi villamosenergia termelés gerincét a vulkánok és vízesések adják, így a villamosenergia termelés költségei a víz- és a geotermikus energiának köszönhetően alacsonyak az országban, ami vonzóvá tette a kriptovaluta bányászatot is. 

Márciusi adatok alapján az izlandi bitcoinbányászat a becslések szerint közel 120 MW-ot fogyaszt, ami az akkori globális hashráta termelés 1,3%-ának felelt meg. Tekintettel arra, hogy Izland lakossága mindössze 370000 fő, az országban a legnagyobb az egy főre jutó hashráta termelés.

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd a “Bitcoinbányászindex-jelentések és a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

Ha nem rendelkezel még kriptovalutával a Binance felületén egyszerűen tudsz fiat valutából váltani, amit az alábbi kipróbált alternatív útvonalakon tudsz bejuttatni. Ezen felül csapj le a Binance-el közösen indított kereskedési verseny nyereményeire, további promóciós lehetőségekért olvasd a Kripto Akadémia híreit. 

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. 

Miért éppen Izland?

/protos, bbc, reuters, bit digital/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img