Kriptoadózási körkép a nagyvilágból

spot_img

Az EU-s kriptovaluták régiós piacát szabályozó MiCA törvénycsomag első hulláma, amelyek a stabilcoinok EU-ban történő forgalmazásáról és kibocsátásáról rendelkeznek 2024. június 30-án lépett életbe. A MiCA kriptos törvény egyfajta iránymutatás az unió tagállamaira nézve, így Magyarországra is. Hazánkban 2024. április 10-én szavazta meg az Országgyűlés a kriptoeszközök piacáról szóló törvényt 146 igen, 5 nem szavazattal és 30 tartózkodás mellett. 

A kriptoszabályozás és a kriptovaluták utáni adók bevezetése szinte kivétel nélkül napirenden vannak a világ összes országában. Rövid körképben foglaljuk össze, hogy az elmúlt napokban mely országokban milyen előrelépések történtek kriptoszabályozás és adózás tekintetében.

Görögországban 2025 év elején lépnek életbe a kripto adószabályok 

Görög könyvelők és adószakértők szerint egyre több görög állampolgár foglalkozik komolyan a kriptoval, de van egy hatalmas probléma, nincs rá adózási keret az országban. A görög adóhatóság a kriptovalutákat nem ismerik el, ami megnehezíti mind a kereskedők, mind a kormány dolgát. A kérdés kezelésére különbizottságot hoztak létre, amely szeptemberig fogja ismertetni álláspontját a Nemzetgazdasági és Pénzügyminisztériummal.

Ezek a megállapítások iránymutatásul fognak majd szolgálni a 2025 januárjában bevezetésre kerülő új adószabályokhoz. Források szerint a kriptovalutákból származó nyereséget az értékpapírok értékesítéséből származó tőkenyereséghez hasonlóan 15%-os kulccsal adóztatják majd. Görögország szabályozása jelenleg tehát átalakuló félben van, ami 2024 végére teljes mértékben meg fog felelni az EU-s elvárásoknak, köztük a MiCA irányelveknek is. 

Mi várható az USA-ban?

Egy szóval, egyelőre semmi, mindenki az elnökválasztási kampányra fókuszál. Az éppen hatalmon lévő, Joe Biden által vezetett amerikai kormány, pedig nem éppen kriptobarát, de az sem segít hogy az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) és a Határidős Árutőzsdei Kereskedési Bizottság állandó cicaharcban áll egymással már több éve, emiatt nem alakulhatott ki egységes álláspont az USA kripto nézeteiről politikai szinten. 

https://youtu.be/7hBeYtNOwyk

Talán fordulhat a helyzet! Az elmúlt hétvégén történt Trump ellen elkövetett merénylet a jelenleg futó amerikai elnökválasztási kampányt egy magasabb fokozatra kapcsolta, aminek egyik forró témája a kriptovaluták. Donald Trump a 2024-es elnökválasztási kampányában több, a kripto iránti nyitottságára utaló kijelentést tett. Ez az álláspont fejlődést hozhat a döntéshozókra eddig általában jellemző, szkeptikus hozzáállásban.

Argentína újabb kripto törvényt vezetett be

Argentína továbbra is a gyorsan növekvő kriptovaluta szektorának szabályozására törekszik egy új törvénnyel (ahogyan azt Javier Milei kriptopárti elnök ígérte megválasztása esetén), amelynek célja a pénzmosás és a pénzügyi kockázatok kezelése. A dél-amerikai országban az elmúlt évben jelentős mennyiségű, 85,4 milliárd dollár értékű kriptovaluta tranzakciót hajtottak végre a magas infláció és a gyengén szereplő nemzeti valuta miatt.

A legutóbbi szabályozási csomag adóamnesztiát ígér azoknak a magánszemélyeknek, akik bevallják befektetési eszközeik értékét, beleértve a kriptovalutákat is és nem haladja meg a 100 000 dollárt. Roberto Silva, a Nemzeti Értékpapír-bizottság munkatársa jelezte, hogy ez lesz az első olyan törvény, amely ráhatással lesz a kriptovaluták szabályozására, valamint a jövőbeli kriptos szabályok valószínűleg igazodni fognak az Egyesült Államok szabályozási keretrendszeréhez.

Argentína egyik legnagyobb kriptotőzsdéje, a Lemon Cash a fenti szabályok értelmében már frissítette platformját, hogy lehetővé tegye a felhasználók számára a kriptovaluta adóbevallást.

Dél-Korea tovább halasztaná a kriptoadók bevezetését

A dél-koreai törvényhozók a jelenlegi negatív piaci hangulatra hivatkozva azt javasolják, hogy 2028-ig halasszák el a kriptovaluta tőkenyereség-adók bevezetését. Az eredetileg is 2025 januárjára tervezett halasztást azért tartják szükségesnek, mert attól tartanak, hogy az adók elhamarkodott kivetése eltántoríthatja a hagyományos részvényeknél kockázatosabbnak tartott virtuális eszközökbe történő befektetéseket az országban.

A koreai Gazdasági és Pénzügyminisztérium azonban még nem véglegesítette a döntést, az új adópolitikai módosítások hónap végére várhatók. Dél-Korea az élen jár, ami a kriptovaluták elfogadását jelenti, nemzeti valutája, a won uralja a globális kriptokereskedelmet, összesen 456 milliárd dollárt tett ki eddig az idei első negyedévben és az ország egyben proaktív a kripto felhasználók védelmét szolgáló rendeletek végrehajtásában is.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.  

Elfogadta az Országgyűlés a kriptovalutákról szóló törvényt

/reuters/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img