Bitcoinbányászat a világ körül: Izland – 2. rész

spot_img

Hatalmas mennyiségű víz- és geotermikus energiájának köszönhetően Izland Európa és talán a világ egyik rejtett bitcoinbányász helyszíne. Miért lehet vonzó és mi határozza meg a bitcoinbányászatot a vulkanikus szigeten? Vajon miért vonzó a skandináv ország a legnagyobb bányászoknak és mi határozza meg a bányász iparágat Izlandon? Mekkora az ország részesedése a globális bitcoin hálózatból és miért olyan olcsó a villamos energia? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ az első részben. A második, befejző részben megnézzük az izlandi energiaellátás alakulását, az ország földrajzi tulajdonságait és a politikai helyzetet.

Izlandon kevés az áram, de olcsó

Izland villamosenergia-ellátása néhány évvel ezelőtt még végtelennek tűnt, azonban az elmúlt néhány évben fokozatosan beszűkült. Körülbelül 2010 óta az ország villamosenergia-igénye rendkívüli mértékben megnőtt, köszönhetően a nagyon kevés újabb erőmű fejlesztésnek.

A szűkös energiatermelés miatt az izlandi bányászok arról számolnak be, hogy szinte lehetetlen áramforráshoz jutni, ha új adatközpontot szeretnének létrehozni. Ezt a helyzetet csak az áramellátás növelésével, az új erőművek építésével lehetne orvosolni. Nagyon úgy tűnik, hogy a villamos energia továbbra is nehezen lesz elérhető, mivel korlátozottak az újabb erőművek építésére vonatkozó tervek is.

Annak ellenére, hogy kevés az áram, még mindig olcsó, és valószínűleg nem is lesz sokkal drágább, mivel a víz- és a geotermikus energia előállítási határköltségei nagyon alacsonyak. Az izlandi bányászok aduásza az emelkedő áramárak ellen: hosszú távú fix áras villamosenergia-szerződéseket kötnek a szolgáltatókkal.

A szűkösen elérhető villamos energia azt is jelenti, hogy a bitcoinbányászatnak korlátozott növekedési potenciálja van Izlandon, és valószínűleg továbbra is 120 MW körül marad a jövőben. Azonban, ha más energiaigényes fogyasztók kivonulnának Izlandról, a bányászok készen állnak arra, hogy kihasználják a rendelkezésre álló többlet villamos energiát.

A frissített KriptoSuli e-könyv és hangoskönyv formájában is kapható, amelyben a bányászat alapjairól is olvashatsz. Kattints a részletekért.

Kiváló éghajlati viszonyokkal rendelkezik Izland a bitcoinbányászok számára

Kevés olyan ország van a világon, ahol olyan egyszerű egy bányászfarmot működtetni, mint Izlandon. A sarkvidéki országnak a stabil hideg éghajlata természetes hűtést biztosít a bányászati ​​műveletekhez. A havi átlaghőmérséklet Izland fővárosában, Reykjavikban +1°C és +12°C között mozog a leghidegebb és legmelegebb hónapok között.

A hideg éghajlatnak köszönhetően a bányászati ​​tevékenység működtetése és fenntartása sokkal egyszerűbb, mint az olyan bitcoinbányász ​​központokban, mint Texas. A bányászoknak nem kell külön aggódni a hűtési infrastruktúra kiépítése miatt. A hideg éghajlat hatására alacsony a meghibásodási arány, alacsonyabb karbantartási igényt is jelent, ami csökkenti az üzemeltetési költségeket. Mellesleg Izlandon szinte végtelen vízkészlet áll rendelkezésre, így a bányászok hidrohűtéses megoldásokat is használnak gépeik hűtésére.

Kapcsolódó cikkünk:

Politika vs. bitcoinbányászat 

Az elmúlt néhány évben a bányászok számos helyen politikai vagy szabályozói ellenállásba ütköztek, amelyek a villamosenergia-adók, moratoriumok vagy akár bányászati ​​tilalmak formájában jelentkeztek. Ennek értelmében a bitcoinbányászok világszerte egyre inkább tudatában vannak annak, hogy mennyire fontos a politikailag stabil joghatóságban való működés.

Izlandot széles körben az egyik legbiztonságosabb és politikailag legstabilabb országnak tartják világszerte. A bányászok közel tíz éve tevékenykednek Izlandon, anélkül, hogy a hatóságokkal komolyabb problémáik lettek volna, így ez a világ legstabilabb bitcoinbányászati ​​joghatósága lehet.

Izland politikailag lényegesen jóindulatúbb ország, mint más észak-európai ország, például Norvégia és Svédország. Mindkét skandináv ország a közelmúltban megemelte az adatközpontok villamosenergia-adóját, hogy megfékezze a bitcoinbányászatot, mivel a villamos energiát kívánatosabb iparágak számára akarják fenntartani. Az izlandi bányászok szerint, az izlandi kormánynak nincsenek ilyen jellegű tervei.

Az adatközpont-ipar, és konkrétan a bitcoinbányászat nagy iparággá nőtte ki magát Izlandon, a villamosenergia-szektor legnagyobb vásárlójává vált, ezért az izlandi kormánynak sem érdeke az iparággal szembemenni.

Adók tekintetében Izland sosem volt adóparadicsom, a társasági adó mértéke 20%, az áfakulcs pedig 24%. Az áfa az importált termékeket is érinti, beleértve az ASIC bányászokat is. Ennek ellenére az izlandi bányászok elkerülhetik az import áfát, ha bejegyzik vállalatukat az izlandi áfanyilvántartásba.

Ezt is olvasd el:

Összegzés

Az olcsó megújuló energiájának, a hideg éghajlatának és a politikai stabilitásának köszönhetően Izlandon jelentős bitcoinbányászati ágazat épült ki, amely a bitcoin globális hashrátájank több mint 1%-át adja (kb. 3 EH/s). Izland alacsony népessége miatt valószínűleg a legnagyobb egy főre jutó hashráta termelő, csakúgy, mint az egy főre jutó legnagyobb villamosenergia-termelő ország.

Az elszigetelt víz- és geotermikus energiára épülő villamos energia hálózatának köszönhetően Izlandot elkerülte az Európát 2021 vége óta sújtó energiaár infláció, így ez az apró vulkanikus sziget a kezdetek óta Európa kedvelt bitcoinbányász helyszíne lett.

Izland politikailag a világ egyik legstabilabb országa, ezért a bitcoinbányászok közel tíz éve békésen, gond nélkül működnek. Skandináv szomszédaival ellentétben az ország valószínűleg továbbra is szívesen fogadja a bányászokat és más adatközpontokat, mivel az adatközpont-ipar az ország egyik legnagyobb iparága, más energiaigényes iparágak, például az alumíniumgyártás mellett.

Az izlandi bányászok legnagyobb problémája talán az új villamos energia forrásokhoz való hozzáférés. Az országban az elmúlt években alig építettek erőműveket, és emiatt egyre szűkös az áramellátás. A meglévő, vízesésekre és vulkánokra épült erőművek maximális kapacitással működnek, ezért nem valószínű, hogy a bitcoinbányászat jelentős növekedésen fog keresztülmenni a következő években. 

A bányászok számára Izland, jelenlegi politikai stabilitásának, 100%-ban megújuló energia termelésének és a hideg éghajlatnak köszönhetően egy prémium helyszín, ahová bekerülni igen nehéz.

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd a “Bitcoinbányászindex- jelentést és a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányászcégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Bitcoinbányászat a világ körül: Izland – 1. rész

/hashrateindex, greenblocks, Jaran Merrelud/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img