A Tether miatt lassulhat be az Ethereum hálózat

spot_img

A Tether növekvő forgalma helyezheti rég nem látott nyomás alá az Ethereum hálózatot.

Akik 2017 októberében már kriptóztak, valószínűleg emlékeznek a Cryptokitties indulására. Az Ethereum blokkláncán futó gyűjtögetős játék működésének biztosítása jelentős bányászkapacitásokat kötött le, ami sok kellemetlenséget okozott a többi felhasználó számára. Az ETH tranzakciók átlagos díja 1 gweiről 16 gweire emelkedett, a hálózat pedig annyira belassult, hogy a feldolgozásra váró tranzakciók átlagosan 2 ezer körüli száma 15-20 ezerre növekedett.

A helyzet azóta sem javult. Az Ethereum már közel két éve 80-90%-os kihasználtságon fut.

Bár ha minden jól megy, néhány hónap múlva megkezdődhet az átállás az Ethereum jobban skálázódó 2.0-ás változatára, de addig még újabb próbatételek várhatnak a hálózatra. Ezek közé tartozhat a legnépszerűbb stabil coin, az USDT látszólag megállíthatatlan növekedése is.

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy más tőzsdék mellett a Binance is a Bitcoin(OMNI) helyett, az Ethereum alapú(ERC20) Tethert fogja a továbbiakban támogatni. A  legnagyobb stabil coin azóta is egyre nagyobb szeletet (40% +) hasít ki magának az Ethereumon végbemenő tranzakciók közül és az elmúlt hónapban már 6.5-szer nagyobb forgalmat generált, mint a legnagyobb Ethereum alapú tőzsde, az IDEX.

A Tether térnyerése az elkövetkezendő hónapokban több okból is problémás lehet. A stabil coin piaci részesedése rohamos mértékben növekszik, az év elején forgalomban lévő kétmilliárd dollár értékű USDT mostanra négymilliárdra növekedett, aminek üteme pedig a piac éledezésével várhatóan tovább fog gyorsulni. Ez viszont már az Ethereum teljesítőképességének a határait feszegetheti.

Az USDT erőforrásigényessége különösen akkor jelentene nagy problémát, ha beköszöntene a kereskedők által már régóta messiásként várt “alt szezon”, amivel a tőzsdei forgalom élénkülése miatt meg is többszöröződhetne az USDT tranzakciók száma. De emellett a Tether által lefoglalt kapacitás a fejlesztőknek is kevesebb mozgásteret biztosít, ami az ökorendszer jövője szempontjából lehet problémás.

Ez már az alt szezon? Balage tegnap esti élő elemzése, a Kereskedési Tippek előfizetők számára

Vitalik Buterin egy napokban adott nyilatkozata szerint a fenti problémák megoldásáig nem várható az Ethereum szélesebb körű elterjedése.

“A skálázhatóság hiánya gátol minket a növekedésben, a blokklánc gyakorlatilag megtelt. Egy nagyobb szervezetnek a csatlakozás előtt azzal kellene számolnia, hogy a belépése esetén nemcsak hogy másokkal kellene majd versengenie a gyorsabb tranzakciókért, de a saját forgalma miatt akár az egész hálózat (és így saját maga) számára a többszörösére növelné meg az utalásokért levont díjak mértékét.”

Habár Buterin az utóbbi időben már nem vett részt aktívan a fejlesztésben, mások továbbra is rendületlenül dolgoznak a problémák megoldásán. Ennek részeként még a januári 2.0-ás átállás előtt érkezhet egy újabb frissítés az Ethereumra.

Istanbul 1: októberben érkezik a következő Ethereum hard fork

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img