Kriptobányász hírek – 6.

spot_img

Kriptobányász cikksorozatunkban két-három hetente összefoglaljuk a fontosabb bányász eseményeket a nagyvilágból. Discord csatornánk #bányászat szobájában pedig segítőkész bányász közösség jött össze. A szobában megtaláljátok a napi ki-mit bányászik, rig összeállításról tanácsokat, tippeket, videokártya beállítási praktikákat és aki ASIC témakörben keresi a választ, azt is meg fogja találni! Lássuk a fontosabb eseményeket!

Kazahsztánban kialakult helyzet megviselte a bitcoin bányászatot, mivel az energiaválság az év eleji tüntetések sorozatát és politikai instabilitást váltott ki. Oroszország a jelentések szerint “békefenntartó erőket” küldött a közép-ázsiai országba Kassym-Jomart Tokajev elnök kérésére, ami az egész régióban lázadást váltott ki. A magasabb gázárak mellett Kazahsztán jelenlegi időszakos energia- és internet hozzáférése instabilitáshoz vezetett az ottani bitcoin bányászatban, amit megérzett a globális bitcoin hálózat hashráta aránya is. A becslések szerint a közép-ázsiai ország adja a hashráta arány 18%-át.

A legnagyobb bányász cégek közt jegyzett Bitfarms is növelte BTC készletét. Január első hetében történt vásárlását követően 30%-kal gyarapította bitcoin állományát. Úgy néz ki 2022 év eleje a bányász cégek beruházásairól fog szólni. Vajon ők sejthetnek valamit, amit mi még nem? Nagyon úgy úgy tűnik, hogy a bányászok beruháznak és felhalmoznak.

Még tavaly októberben nyilatkozta Jack Dorsey, hogy nyílt forráskódon alapuló bitcoin bányász rendszer építését tervezik magánszemélyek és vállalkozások számára egyaránt. Az elképzelések lassan valóságot öltenek! Dorsey mögött álló vállalat ugyanis elkezdett felvázolni néhány tervet, a bányászati iparág legégetőbb problémáira pedig megoldási ötleteket.

Új történelmi csúcsra emelkedett a Bitcoin hashrate

A Bitmain új Antminer típussal lepte meg a piacot. Az új bányászgép S19 Pro+ Hyd. névre hallgat, 198 TH/s hashrátával, 5445 W-os energiafogyasztással és 27,5 J/TH energiahatékonysággal rendelkezik. Az S19 Pro+ Hyd. a legújabb folyadékhűtési technológiával működik.

Az Intel hamarosan beléphet a bitcoin bányász chipgyártó iparágba. Az óriás chipgyártó a közelgő ISSCC konferencián, 2022. február 23-án fogja bemutatni a “Bonanza Mine” nevű, “ultra-alacsony feszültségű, energiahatékony bitcoin bányász ASIC chipet”.

Fehéroroszországban marad a jelenlegi szabályozási keret, Oroszország a tiltás helyett a szabályozás felé hajlik. Fehéroroszország szabályozója azt mondja, hogy nem akar további korlátozásokat, miközben az Orosz Pénzügyminisztérium a bitcoin szabályozására szólít fel.

Kazahsztánból a politikai káosz és az energiahiány okozta feszültség miatt néhány bányász ismét a költözés mellett döntött, ami újabb migrációs hullámot okoz. A kriptobányászok migrációjának újabb hulláma indul, ezúttal Kazahsztánból. A Kínából már tavaly májusban kiszorult kriptobányászok a közelmúltban telepedtek le a szomszédos Kazahsztánba, amely tavaly a világ második legnagyobb bitcoin termelőjévé vált. Ám a politikai káosz és az áramhiány miatti feszültség sok kriptobányászt arra késztet, hogy újra költözzön. Ezúttal a tengerentúlra tartanak, és valószínűleg végleg elhagyják Ázsiát.

A kriptovaluták volatilis természete kockázatot jelent a befektetők számára, de a digitális eszközök bányászata előnyös lehet Oroszországnak, mondta az Orosz Föderáció elnöke Vlagyimir Putyin. Egyetértett az ország központi bankjával abban, hogy a digitális eszközök rendkívül volatilisek, és a pénzügyi hálózat számára kockázatot jelentenek. Ugyanakkor lehetőséget lát a kriptovaluta bányászatban, mivel “bizonyos versenyelőnyöket” biztosíthat Oroszországnak.

Kibányászott kriptovalutáidat befektetnéd, de nem tudod hova? Érdekelnek a bányászat mellett a kriptopénzügyek is? Legyél Te is VIP tag a discord csatornánkon! Pénzügyek szobában várunk naponta frissülő kisebb pénzügyi összefoglalókkal, tippekkel!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img