A valós érték és a piaci hangulat

spot_img

2001. október 23-án dobták piacra az első iPodot, az akkor forradalminak számító, “akár 1000 dal tárolására is alkalmas” hordozható zenelejátszót. Az Apple részvényeinek ára akkor kicsivel több mint $1-t ért, a megjelenést követően pedig közel $2-ig emelkedett, alig egy évvel később azonban ismét visszasüllyedt az $1-os szintre.

Az újabb növekedés akkor indult meg, amikor bejelentették, hogy az addig csak Macintosh számítógépekkel kompatibilis eszköz PC-vel is használható lesz (2003. június). Annak ellenére, hogy az ezt követő áremelkedéssel egy időben sok Apple dolgozó, többek között Steve Jobs is nagymennyiségű részvényeladásba kezdett ($1.6-os átlagáron értékesített 75 millió részvényt) a növekedés nem állt meg és egészen addig amíg az iPhone 2007-ben át nem vette a stafétabotot, az iPod vált a cég zászlóshajó termékévé.

A sikerhez vezető út azonban nem volt könnyű. A kétezres évek elején nagyon rossz volt a piaci hangulat és a dotkom buborék kipukkanása után, a cég papírjai évekig a mínusz 60-80%-os veszteség zónájában lavíroztak. Sokan tartottak attól, hogy az Apple nem lesz képes kilábalni a válságból. Még nagyon is élt a befektetőkben az 1997-es év emléke, amikor a csődközeli helyzetbe került vállalatot csak Bill Gates és a Microsoft 150 millió dolláros befektetése mentette meg.

Steve Jobs telefonon köszönte meg Bill Gates segítségét, amit a Time magazin fotósa is megörökített.

Az iPod már 2001-ben megjelent, de további 3 évre volt szükség ahhoz, hogy a mainstream is felfedezze magának. Amint ez megtörtént, az a cég papírjainak árában is jelentkezett.

Az iPod eladások csúcspontján, a vállalat bevételeinek 40%-a ennek a terméknek az értékesítéséből származott.

A közeljövőben pénzintézetek tucatjai indíthatják el kriptopénz alapú szolgáltatásaikat. Fidelity, AmeritradeCitiGoldman Sachs, Bank of America, Morgan Stanley, Bakkt és Nasdaq csakhogy néhányat említsünk. Ha a bitcoin 10 éven át képes volt úgy fennmaradni, hogy részben ezen bankok vezetői közül kerültek ki a leghangosabb ellenzői, akkor vajon mi fog történni, ha ugyanők kezdik majd el ajánlani azt az ügyfeleik részére? Ebben az esetben nehéz elképzelni egy olyan végkifejletet (valamilyen fatális szoftverhibát leszámítva), hogy a bitcoin értéke a nullára essen vissza, vagy hogy ne érje el korábbi csúcsát.

Hogy ez mikor fog bekövetkezni? Ez az egymillió bitcoinos kérdés. Talán jövőre, talán itt is évekre lesz szükség, mint az iPod esetében. De ha a Wall Street igazán ért valamihez, akkor az az, hogy hogyan tömje meg a saját zsebét és talán, most az egyszer, mások is profitálhatnak ebből.

Az iPod megjelenését bemutató grafikonunk teljes látképe.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img