Több altcoint is értékpapírnak minősített a SEC

spot_img

Gary Gensler, az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) és az állami szabályozó hatóságok a múlt héten összehangolt támadást indítottak a kriptoipar ellen. Pert kezdeményeztek a Coinbase, a Binance és a Binance vezetője “CZ” ellenében, mindkét kriptotőzsdét be nem jegyzett értékpapírok eladásával vádolták meg, megneveztek több kriptovalutát is, amely értékpapírnak minősülnek, majd Gensler kijelentette “nincs szükségünk több digitális valutára“, amivel feltette a pontot az i-re. A bejelentési sorozattal számos lavinát indított el, a hétvégére is kijutott bőven.

A múlt heti bejelentések kapcsán szombatra virradóra “jelentős visszaesés volt tapasztalható a kripto piacon, aminek során számos alt 15-20% körüli veszteséget szenvedett el. Az esemény hátterében a Scimitar Capital nevű kereskedő és vagyonkezelő cég döntése is állhat. Források szerint a vállalat pénzügyi problémák miatt vált meg kriptós kitettségétől. Ez nagyjából 2 milliárd dollár értékű altcoin eladást jelenthetett”, ami az esést kiválthatta, a szabályozó hatóság bejelentései mellett. 

Gensler keddi, a CNBC-nek adott interjúja is rátett egy lapáttal a negatív hírek sorozatára, amelyben azt mondta: “Nincs szükségünk több digitális valutára. Már van digitális valutánk. Amerikai dollárnak hívják. Eurónak hívják. Úgy hívják, jen. Ma már mind digitálisak.” A SEC, ugyanis azt állítja, hogy a Coinbase be nem jegyzett brókerként és tőzsdeként működik és legalább 13, a tőzsde kínálatában álló kriptovaluta értékpapírnak tekinthető. Ezek közé tartozik a Solana SOL tokenje, a Cardano ADA tokenje, a Polygon MATIC érméje és a Protocol Labs Filecoin tokenje (FIL). 

Kapcsolódó cikkek:

Mindezek hatására pénteken a népszerű Robinhood kereskedési alkalmazás közölte, hogy 2023. június 27-től megszünteti az ADA, a MATIC és a SOL kriptovaluták támogatását. (A bejelentés szintén hozzájárulhatott a tokenek árfolyamának szombati nagymértékű eséséhez.) A Robinhood döntés néhány nappal azután született meg, hogy a SEC beperelte a Binance-t és a Coinbase-t az értékpapír törvény megsértése miatt, majd megnevezte a fent említett digitális érméket. Mindkét perben ugyanis azt állítja a felügyelet, hogy az ADA, a MATIC és a SOL be nem jegyzett értékpapírok. Nem sokára rá, szintén pénteken a Crypto.com közölte, hogy június 21-én megszünteti az amerikai ügyfelek számára nyújtott intézményi szolgáltatását a Blockworks-nek adott nyilatkozata szerint. (Mindkét esetben valószínűsíthető, hogy a lehetséges következmények miatt döntött így a két kereskedési platform.)

Tanulj a kripto opciók kereskedéséről az OpcióGuruval és a Kripto Akadémiával. Készülj fel velünk, nézd meg mit tud a Kripto Opció Start oktatóanyagunk.

Több kriptoprojekt is megszólalt azóta az ügyben. A SEC eljárásban is megnevezett Cardano fejlesztője, az Input Output Global igyekszik bebizonyítani, hogy nem jelent tőzsdei kockázatot a Cardano hálózata és natív tokene az ADA. A Cardano fejlesztője kijelentette, hogy az ADA token nem értékpapír, ellentétben a SEC vádirataiban lévő állításokkal.

A Protocol Labs, a Filecoin fejlesztője még csütörtökön egy tweet szálban közölte, hogy a FIL token megléte az elosztott tárolóhálózatának működtetéséhez elengedhetetlen fontosságú. Az emberek a token segítségével vásárolhatnak tárhelyet a szolgáltatóktól, valamint a token birtoklása mellett a költségek sokkal alacsonyabbak lesznek, mint például az Amazon-nál vagy a Google-nél. 

A héten “fontos gazdasági bejelentések sora várható, amelyek rendkívül ingataggá tehetik ismét a piacokat. A múlt héten indított tőzsdefelügyeleti eljárások miatt a kriptovaluták gyengeséget mutatva, a hagyományos piaci indexek viszont pozitív lendülettel futhatnak neki a megmérettetésnek“, amelyeket reggeli összefoglaló cikkünkben szedtük össze.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. 

Maradnak a kereskedési párok a Coinbase-en

/blockworks, decrypt, cnbc/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img