A valós eszközök tokenizálása jelenleg még akadályokba ütközik

spot_img

Jan van Eck, a VanEck befektetéskezelő cég vezérigazgatója úgy véli, hogy a valós eszközök (RWA-k) tokenizálását két fő akadály hátráltatja. A vezérigazgató szerint a likviditás és a szabályozási tisztánlátás hiánya a valós eszközök tokenizációjának legfőbb akadályai.

Van Eck, Raoul Pal-nak adott interjú során osztotta meg meglátásait a témával kapcsolatban. A vezérigazgató megjegyzései annak az apropóján hangzottak el, hogy a VanEck nemrégiben kapott jóváhagyást a SEC-től egy azonnali Bitcoin tőzsdén kereskedett alap (ETF) elindítására.

A valós eszköznek számítanak például az ingatlanok, a műkincsek vagy az árucikkek és ezeknek a tokenizációja forradalmasíthatja a befektetési stratégiákat, mivel nagyobb likviditást, átláthatóságot és töredéktulajdont biztosíthat. Van Eck a tokenizációt technológiai ugrásnak tekinti, azonban az általa felvázolt akadályok egyelőre jelentős akadályokat görgetnek az iparág elé, amelyeket mihamarabb meg kell oldani.

Kapcsolódó cikkek:

A likviditás biztosításához kifinomult piac képző (MM) mechanizmusokra van szükség és a szabályozási környezetnek is fejlődnie kell, hogy egyértelmű iránymutatásokat és támogató keretet biztosítson az innovációs megoldásoknak, köztük a tokenizációnak. 

A likviditási probléma

Van Eck szerint a valós eszközök tokenizálásának elsődleges akadálya maga a likviditás, pontosabban az, hogy ki fogja biztosítani a likviditást. A tokenizálás, azaz egy eszközhöz fűződő jogok digitális tokenné történő alakítása a blokkláncon, elméletileg bármilyen valós eszköz tokenizálását lehetővé teszi. Van Eck szerint azonban a vevő és az eladó jelenléte nem elegendő.

“Valakinek piacot kell teremtenie és valakinek pénzt kell keresnie azzal, hogy piacot képez tokenizálás során. Nemcsak arról van szó, hogy valaki létrehozhat bármiből egy tokenizált, valós világbeli eszközt, hanem arról is, hogy ki biztosítja a likviditás körüli piaci struktúrát”.

Ez felvetés rávilágít az árjegyző nélkülözhetetlen szerepére, egy olyan szerepkörre, amely nemcsak az eszköz árazását, hanem a piacképzés folyamatából származó nyereséget is megköveteli. Ebből a szempontból jelenleg még nagy kihívást jelent az, hogy ki töltené be és ki tudná betölteni ezt a szerepkört, különösen olyan eszközök esetében, amelyeknek az árazása sem olyan egyszerű, mint a főbb részvényindexeké, például az S&P 500-é.

A szabályozási kérdéskör problémája

Az RWA-k tokenizálásának akadályozó tényezője és egyben a második fő problémája a szabályozási környezet. Van Eck szerint nincs egyértelmű válasz arra a kérdésre, hogy hol lehet a tokenizált eszközök piacát létrehozni anélkül, hogy jelentős szabályozási kihívásokba ne ütközne.

A vezérigazgató szerint az Egyesült Államok jelenleg összetett szabályozási környezetet jelent az ilyen típusú vállalkozások számára, és nem valószínű az se, hogy az ilyen jellegű piacok elsődleges joghatósága lesz, amíg a szabályozási környezet meg nem változik. Hozzátette, az iparág egyértelmű szabályozásának hiánya miatt a fejlődés visszafogott marad, az USA-ban biztos.

Van Eck szerint Európa a kialakulóban lévő szabályozási keret (MiCA) miatt életképesebb térszíne lehet a tokenizációs fejlesztések és környezet megvalósítására.

Európa szabályozási környezete a kriptopénz és a blokklánc technológia tekintetében előrehaladottabb állapotban van az Egyesült Államokhoz képest. Az EU aktívan dolgozik a kriptoeszközök átfogó keretrendszerén, amelynek célja a szabályozás harmonizálása a tagállamokban, az innováció elősegítése és a befektetők védelmének biztosítása.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Figyelem! A cikkben található tartalmat ne tekintsd befektetési tanácsadásnak. Mielőtt befektetnél alaposan járd körbe a témát, és csak annyit kockáztass, amennyinek az elvesztése nem okoz anyagi, illetve lelki terhet.

Elstartolt az év egyik legjobban várt tokenizációs projektje az Ondo Finance

/cryptoslate, real vision, van eck/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img