Elavulttá válhatnak a jelenlegi stabilcoin kibocsátók

spot_img

A kriptovaluta ipar fellendülése miatt egyre több hagyományos pénzintézet igyekszik kihasználni a kriptovalutákból származó előnyöket. 2023-ban bankóriások és befektetési intézmények tucatja merészkedett a szektorba, és olyan eszközöket kezdtek el kínálni lakossági és intézményi befektetőknek, mint például a bitcoin, az ethereum és a stabilcoinok.

Korábban, 2022 nyár végén Adrien Treccani, a METACO vezérigazgatója beszélt egy interjúban arról, hogy a kereskedelmi bankoknak egyre inkább az az érdeke, hogy kiépítsék saját bitcoin és egyéb más kriptovaluták letétkezelési ökoszisztémáját.

Akkor így nyilatkozott Treccani: “Azok a bankok, amelyek már dolgoztak bizonyos digitális letétkezelési szolgáltatás terveken, hirtelen átalakultak innovációs pilotokból konkrét piacra lépési stratégiákká. Bejelentések sorozatát fogjuk látni, amelyekben nagyon nagy letétkezelők vesznek részt, szinte FOMO jelleggel. Ezek a banki szereplők már nagyon jól tudják, hogy a jövőjük bizonyos mértékben ettől a digitalizációs képességtől is függ.”

Treccani gondolatai 2023-ban valóságot öltöttek, hiszen egyrészt a Deutsche Bank, a Standard Chartered és a Raiffeisen Bank is már konkrét kriptovaluta alapú termékeket és szolgáltatásokat nyújtanak intézményi és lakossági ügyfeleknek egyaránt. Másrészt, itt vannak a spot Bitcoin ETF bejelentések is, amelyeket hatalmas vagyonkezelők szorgalmaznak (BlackRock, VanEck) és talán ezen a héten jóvá is hagyhatják őket.

Cikkajánló:

Tavaly év végén adott interjújában Arthur Hayes, a Bitmex korábbi vezérigazgatója, is úgy látja, hogy a nagy bankok készen állnak arra, hogy belépjenek és potenciálisan uralják akár a stablecoin piacot is, háttérbe szorítva az olyan jelenlegi vezető kriptos cégeket, mint a Tether, vagy a Circle.

Hayes szerint a jelenlegi stabilcoin kibocsátók azért nőttek ekkorára, mert a hagyományos bankok vonakodtak eddig hasonló tevékenységet folytatni. A Tetherhez hasonló centralizált stabilcoinok a hagyományos bankrendszerek által hagyott űr miatt virágoztak, virágoznak. Hayes azt jósolja, hogy a bankok előbb-utóbb saját digitális valutákkal léphetnek be a piacra. Amint a bankok felismerik a kriptopiacban, akár a stabilcoinokban rejlő profitpotenciált, a meglévő infrastruktúrájukat és az ügyfelek bizalmát kihasználva gyorsan a dominanciára fognak törekedni.

Egzisztenciális fenyegetés 

Hayes azt is megjegyezte: annak ellenére, hogy a Tether sikeresen tette magát vezető fiat fedezetű stabilcoin kibocsátóvá, az általa alkalmazott alapvető üzleti modell olyan, amit a hagyományos bankok könnyen átvehetnek és amiben potenciálisan kiemelkedőek lehetnek.

A Tether ugyanis jelentős nyereséget termel a dollárbetétek és az amerikai kincstárjegyek közötti kamatkülönbségek kihasználásával. Ez egy olyan üzleti modell, amelyet a bankok politikai vagy szabályozási korlátok miatt eddig nem voltak hajlandóak alkalmazni.

Hayes olyan változást jósol, ami potenciálisan elavulttá teheti a Tether-hez hasonló szolgáltatásokat és szolgáltatókat, amint a nagyobb bankok elindítják saját digitális valutáikat. Ha a hagyományos bankok hivatalosan is részt vehetnek a kriptoiparban, már egy előnyösebb helyzetben találhatják magukat, hiszen rendelkeznek a szükséges átfogó pénzügyi hálózattal és szabályozási megfelelési kerettel. 

Úgy véli, hogy ha például a JPMorgan Chase elindítaná saját stabilcoinját, akkor könnyen kihasználhatja a meglévő hírnevét, globális elérését, ahhoz, hogy a lehető leghamarabb jelentős piaci részesedést szerezzen, amivel befolyásolni tudná a jelenlegi szolgáltatók, például a Tether dominanciáját.

Olvasd el ezt is:

Arthur Hayes megállapításai sem állnak messze a valóságtól, hiszen az elmúlt hetekben sorra jelentek meg az újabb stabilcoinok hagyományos pénzintézetek jóvoltából. A Societe Generale, Franciaország harmadik legnagyobb bankja már készen áll saját stabilcoinjának, az EUR CoinVertible-nek (EURCV) a tőzsdén történő bevezetésre. A Financial Times legfrissebb jelentése szerint a bevezetés a luxemburgi székhelyű Bitstamp kriptotőzsdén fog először megtörténni. 

Legutóbb a Deutsche Bank tulajdonában lévő vagyonkezelő órás, a DWS Group jelentette be december 13-án, hogy több céggel kötött partner megállapodás részeként szintén euróban denominált stabilcoint vezetnek be hamarosan, a jövő év folyamán az Európai Unióban. Az AllUnity néven indított pénzügyi vállalkozásban a DWS Group mellett a Flow Traders és a Galaxy Digital kapott helyet.

Valószínűleg a MiCA törvénytervezetnek is köszönhető, (amit Hayes szintén jól lát) hogy elsősorban potenciális üzleti lehetőséget látnak ezek az intézmények a még kialakuló félben lévő euró alapú stabilcoin piacban, amiből nem akarnak kimaradni. 

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

A JPMorgan elemzői szerint a tokenizáció lehet az idei év nagy dobása

/cryptoslate, unschained/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img