Kriptobányász hírek

spot_img

Kriptobányász cikksorozatunkbanhavonta foglaljuk össze a fontosabb bányász eseményeket a nagyvilágból. Discord csatornánk #bányászoknak kialakított szekciójában pedig segítőkész bányász közösség jött össze. A szobában megtaláljátok a napi ki-mit bányászik, rig összeállításról tanácsokat, tippeket, videokártya beállítási praktikákat és aki ASIC témakörben keresi a választ, azt is meg fogja találni! Lássuk a fontosabb eseményeket!

  • A bányász társaságok össz vállalati hashráta növekedése nagyban hozzájárul a Bitcoin hálózat globális hashráta növekedéséhez és ezzel párhuzamosan a hálózati nehézség növekedéséhez is. 2023-ban eddig a nyilvános bányászok össz vállalati hashráta kapacitása hónapról hónapra átlag 6,9%-al nőtt, a globális Bitcoin hálózat pedig 9,6%-al. 2023 január elsején 255,52 EH/s számítási kapacitással indult az év, március elsején pedig 308,26 EH/s-on tetőzött, ami 21%-os erősödést jelent. 
  • A felezés a kriptopénzek világában arra az eseményre utal, amikor a bányászok által a blokkláncon hitelesített tranzakciókért kapott jutalom (blokkjutalom, block reward) a felére csökken. Lényegében a bányászok egy ponton túl 50%-kal kevesebb coint kapnak minden egyes kibányászott blokkért. Ezt a mechanizmust a Litecoin fejlesztők azért hozzák létre, hogy kontrollálják a kriptopénz inflációs ütemét, és megteremtsenek egy mesterséges hiányt a kriptopénzből, ami idővel növelheti az értékét.
  • Az Egyesült Államok legnagyobb tőzsdén jegyzett bányásza még tavaly december 21-én jelentette be, hogy a chapter 11 szerinti csődeljárás részeként, átfogó működésbeli és szerkezetátalakítási lépéseken fog keresztülmenni. A cég azt is közölte, hogy a csődeljárás alatt folytatni fogja bányász ​​tevékenységét.
  • A Biden-kormány megerősítette a bányászokra kivetett 30%-os digitális eszközbányászati energiaadó (Digital Asset Mining Energy – DAME) bevezetésének a lehetőségét. Az amerikai kormány azt reméli ettől az intézkedéstől, hogy minimalizálni tudja a kriptobányász iparág éghajlatváltozásra gyakorolt állítólagos negatív hatásait. A Fehér Ház Gazdasági Tanácsadói Tanácsának (CEA) május 2-i bejegyzése máris erős kritikát váltott ki a bányász közösségből.
  • Bitcoinbányászat manapság már nem létezik ASIC bányászgépek nélkül. Ha valaki bitcoint szeretne bányászni, jó eséllyel azt csak ASIC berendezésekkel teheti meg. A hőskorban még CPU-val és videókártyákkal is lehetett bitcoint bányászni, de ma már ez elképzelhetetlen. Elég csak azokra a hatalmas bányászokra gondolni, amelyek esetenként több EH/s bányászkapacitással rendelkeznek, amit több ezer ASIC bányászgép tud előállítani. Manapság már ezektől a gépektől is függ a globális bitcoin hálózat biztonsága és az a számítási kapacitás, amit ezeknek a gépeknek az üzemeltetése fenntart. Melyek azok az ASIC bányászgépek, hogyan fejlődött ki ez a technológia? Többrészes cikksorozatunkban többek közt ezekre a kérdésekre is keressük a választ.
  • A Himalája keleti részén, India és Tibet között fekszik az apró, fél magyarországnyi területű Bhután. Évtizedek óta, pontosabban az 1970-es évek elejétől fogva, az országban egy olyan új jogszabály sem születhet anélkül, hogy ne esne át a bruttó nemzeti boldogságot (Gross National Happiness – GNH) szem előtt tartó szigorú ellenőrzési folyamaton, aminek szerves része a környezet megóvása. Nagyon úgy néz ki, hogy a kriptovaluta bányászat átment a bruttó nemzeti boldogságot mérő index mércéjén.

A Riot Blockchain létesítményeiben Texasban 94176 bányászgép üzemel nonstop…

https://twitter.com/DocumentingBTC/status/1658822697369886720

  • Nagyon úgy néz ki, hogy a SEC az észak-amerikai kriptotőzsdék után a bányászokat veszi célba. Az amerikai tőzsdefelügyelet ezúttal Észak-Amerika egyik legnagyobb bányásza, a Marathon Digital ellen nyomoz az értékpapírtörvény esetleges megsértése miatt.
  • A texasi képviselőház és a szenátus elfogadta az 591. számú törvényjavaslatot, amely megnyitja az utat a bitcoinbányászok előtt a fáklyázandó gáz legális felhasználásához. A törvényjavaslattól a kőolaj- és földgázbányászat során légkörbe bocsátott üvegházhatású gázok és szén-dioxid-kibocsátás csökkenését várják.
  • Néhány napja a bitcoin hálózat tranzakciós díjai az egekbe szöktek, olyannyira, hogy május 7-én a blokkjutalmak több mint 70%-át tették ki. A nagymértékű növekedést egy új szabvány, a BRC-20 token szabvány okozta, korábban pedig a bitcoin NFT-ték (ordinals) mintelése terhelte meg a bitcoin hálózatot.

Csökkennek a bitcoin termelési adatok

  • Fred Thiel, Észak-Amerika egyik legnagyobb tőzsdén jegyzett bitcoinbányász vállalatának a Marathon Digital-nak a vezérigazgatója azzal érvelt, hogy az amerikai bitcoinbányászok  tervezett megadóztatása külföldre terelné az iparágat. A bányászcég már most keresi az Egyesült Államokon kívüli terjeszkedési lehetőségeket.
  • A kínai bányászgép gyártó cég, a MicroBT legújabb generációs modellje 320 TH/s-os teljesítménnyel bír, ami felülmúlja a versenytárs Bitmain vezető szériáját az Antminer S19 XP-t. Az ASIC gyártó az épp aktuális WhatsMiner bányászgép sorozatot múlt héten a Bitcoin 2023 konferencián mutatta be Miamiben.

Bitcoinbányász teljesítmények áprilisban hónapban:

Május közepén szinte az összes észak-amerikai tőzsdén jegyzett bitcoinbányász közzétette 2023 április havi frissített bányászati jelentését, amelyekből többek közt megtudhatjuk, hogy mennyi BTC-t bányásztak és milyen hatékonysággal tették mindezt az elmúlt hónapban.

Április havi bitcoinbányász teljesítmények

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img