spot_img

Kriptobányász hírek

spot_img

Kriptobányász cikksorozatunkban két-három hetente összefoglaljuk a fontosabb bányász eseményeket a nagyvilágból. Discord csatornánk #bányászoknak kialakított szekciójában pedig segítőkész bányász közösség jött össze. A szobában megtaláljátok a napi ki-mit bányászik, rig összeállításról tanácsokat, tippeket, videokártya beállítási praktikákat és aki ASIC témakörben keresi a választ, azt is meg fogja találni! Lássuk a fontosabb eseményeket december hónapban, 2022-ben utoljára!

Sokan keresik már a medvepiac alját, a bányászok is. Az új generációs ASIC árak és a hashár minden idők legalacsonyabb értékein állnak. Egyes tőzsdén jegyzett bitcoinbányászok részvényeinek árfolyama 98%-ot esett minden idők csúcsáról, mások nem fizetik finanszírozási hiteleiket és találunk olyan bányász céget is, ami a csőd szélén táncol. A helyzet korántsem rózsás.

A Block afrikai bányászba fektet

Még novemberben írtunk arról, hogy az Argo Blockchain (ARBK), az Egyesült Királyságban bejegyzett bitcoinbányász, egy 27 millió dolláros finanszírozási ügylet meghiúsulása miatt a közeljövőben valószínűleg negatív cash flow-val nézhet szembe. A hírre reagálva a bányászcég részvényeinek az árfolyama akkor közel 50%-ot gyengült, azóta pedig egy dollár alatt kereskednek vele a Nasdaq tőzsdén. A napokban történt véletlen bejelentés szerint viszont csődöt is jelenthet az Argo Blockchain.

Kazahsztán már nem minősül bányász menedéknek, ami egykor volt, köszönhetően a kriptobányászatra vonatkozó új szabályozásnak. Az ország törvényhozói ugyanis elfogadtákA digitális eszközökről a Kazah Köztársaságban szóló kriptoeszköz törvényt, amely elsősorban a kriptobányászatot érinti.

A Tokyo Electric Power Company (TEPCO) japán legnagyobb közüzemi vállalata még szeptemberben jelentette be, hogy együtműködik a TRIPLE-1 digitális infrastruktúra fejlesztő és félvezető gyártó céggel, hogy kiaknázza japán villamosenergia hálózatában keletkező többletenergiát és lehetőségeket. Nagyon úgy néz ki, hogy erre a célra létrehozott  kísérleti projekt már működőképes.

Úgy néz ki, hogy a Core Scientific megmentője a hitelezője lesz, mivel a két vállalat igyekszik átstrukturálni az adósság kezelését és ebben mindkét fél partner. A B Riley kijelentette, hogy 72 millió dollárt kíván kölcsönadni a bajba jutott, tőzsdén jegyzett bányásznak.

Hóban, fagyban is mennie kell a bányászatnak…

A hét elején még arról írtunk, hogy megmenekülhet a Core Scientific (CORZ), Észak-Amerika egyik legnagyobb tőzsdén jegyzett bányásza. Úgy tűnt, hogy a bányászcég megmentője a hitelezője lesz. Néhány órával később a hírek viszont már arról szóltak, hogy a vállalat chapter 11 szerinti csődeljárás részeként, átfogó működésbeli és szerkezetátalakítási lépéseken fog keresztülmenni. A cég a csődeljárás alatt is folytatni fogja bányász ​​tevékenységét.  

Újabb adag legújabb generációs bányászgép érkezett a RIOT-hoz…

Az Argo Blockchain (ARBK), a Greenidge Generation (GREE) és az Iris Energy (IREN) is a közelgő csőd lehetőségével néz szembe. A tegnapi napon viszont a Core Scientific (CORZ) lett az első tőzsdén jegyzett bányász, aki csődvédelmi eljárást kezdeményezett maga ellen, amíg a szerkezetátalakítási eljárások és a hitel átstrukturálási folyamatok le nem zajlanak. Eddig csak a Compute North kérte a 11. fejezet szerinti csődvédelmet. Mindhárom cég igyekszik elkerülni ezt a sorsot, ezért a hitelek átstrukturálásán és a működésbeli folyamatok megreformálásán dolgoznak.

December vége felé az utolsó tőzsdén jegyzett bitcoinbányász is közzétette november havi frissített bányászati jelentését, amelyekből többek közt megtudhatjuk, hogy mennyi BTC-t bányásztak és milyen hatékonysággal tették mindezt az elmúlt hónapban.

A Compass Mining bányász telephelye Észak-Amerikában…

Az elmúlt napokban árgus szemekkel figyelte a kriptoszektor és általában a média az Argo, valamint a Core Scientific körül kialakult eseményeket, amelyekről mi is beszámoltunk. Úgy néz ki, mind a két cég pénzügyi mérlege stabilizálódhat befektetői és hitelezői jóvoltából. A szerda reggeli órákban jelent meg a hír, hogy az Argo eladta a bányász berkeken belül is igen modernnek számító Helios telephelyét a Galaxy Digital-nak.

Kedvező ítéletet hozott a csődbíróság a Core Scientific számára. A bányász engedélyt kapott arra, hogy a meglévő hitelezőktől 37,5 millió dolláros kötelezettségvállalási kölcsönt fogadjon el a likviditási problémák enyhítésére. A hitel lehetővé teszi a Core Scientific számára, hogy a bányász és tárhelyszolgáltatói tevékenységét életben tartsa addig, amíg átszervezi magát.

A Galaxy 2021 év elején indította el hosting szolgáltatásokon keresztül a bitcoin bányászatot, de akkor még telephellyel nem rendelkezett. Saját létesítmény építésébe idén kezdett bele. Bányászok felé történő hitelek kihelyezésével pedig 2021 novemberében kezdett el foglalkozni. A tavalyi évben így lett partnere az Argo-nak, a Hut 8-nek és a Greenidge-nek.

Bitcoinbányászrészvény-jelentés december hónapban:

Bitcoinbányászindex-jelentés december hónapban:

Érdekelnek a bányászat mellett a kriptopénzügyek is? Legyél Te is VIP tag a discord csatornánkon! Pénzügyek szobában várunk naponta frissülő kisebb pénzügyi összefoglalókkal, tippekkel!

spot_img
spot_img
spot_img