Kriptobányász hírek | rekordbevételt értek el a bitcoinbányászok 2023 decemberében

spot_img

Kriptobányász cikksorozatunkban havonta foglaljuk össze a fontosabb bányász eseményeket a nagyvilágból. Discord csatornánk bányászoknak kialakított szekciójában segítőkész bányász közösség jött össze. A szobában megtaláljátok a napi ki-mit bányászik, rig összeállításról tanácsokat, tippeket, videokártya beállítási praktikákat és aki ASIC témakörben keresi a választ, azt is meg fogja találni! Lássuk a fontosabb eseményeket!

  • Tavaly decemberben, ahogyan az előző hónapokhoz hasonlóan, ismét csúcsot döntött a Bitcoin hálózat hashrátája és a hálózati nehézség. December 31-én a 7 napos mozgóátlag szerint 518 EH/s-on tetőzött a hashráta (493 EH/s előző hónap végén). A hashráta növekedésével az elmúlt napokban a blokkok átlagosan 11 perc 18 másodpercenként generálódtak, és ennek megfelelően közel 11,5%-os negatív nehézségi kiigazítás volt várható.
  • Újabb hónap telt el a legutóbbi bitcoinbányászrészvény-jelentésünk óta. A Kripto Akadémia által figyelt bányászcégek részvényeinek teljesítményét vizsgáljuk meg az elmúlt hetek történései alapján.
  • 2024 január közepére szinte az összes észak-amerikai tőzsdén jegyzett bitcoinbányász közzétette 2023 december havi frissített bányászati jelentését, amelyekből többek között megtudhatjuk, hogy mennyi BTC-t bányásztak és milyen hatékonysággal tették mindezt az elmúlt hónapban. Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk, tekintsük át az elmúlt hónap Bitcoin hálózat adatait, mennyire volt nehéz bitcoint bányászni. 
  • Előző cikkünkben átnéztük a december havi Bitcoin hálózat adatait, hogy mennyire volt nehéz bitcoint bányászni, most pedig lássuk a számokat, melyik bányász lett az elmúlt év utolsó hónapjának leghatékonyabb bányásza!
  • Óriási, összesen 3,5 milliárd dolláros kereskedési volumennel zártak január 10-én a Marathon  Digital (MARA) és a Riot Platform (RIOT) bányászpapírjai, megelőzve ezzel a világ vezető technológiai óriásait is. Ezen a napon a Marathon Digital papírjai lettek a legtöbbet kereskedett részvény az Egyesült Államokban.
  • 2023 decemberében a bitcoinbányászok bevételei nagymértékben megugrottak, ami még a májusi éves csúcsot is megdöntötte. Az elmúlt év utolsó hónapjában több mint 1,51 milliárd dollárt szedtek össze a bányászok. Az összesített bevétel magába foglalja az on-chain tranzakciós díjakból származó, szintén rekordot jelentő 324,8 millió dollárt is. Ez nemcsak a bányászok számára jelentett jelentős pénzügyi nyereséget, hanem egy új mércét is állított a bányásziparban.
  • Vanguard brókerszámlával rendelkező felhasználók nem tudnak spot Bitcoin ETF-eket vásárolni az Egyesült Államokban. A vállalat szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a magas volatilitás miatt nem lesznek elérhetőek ezek a kriptotermékek. Az más kérdés persze, hogy a vagyonkezelő lett a legnagyobb bányászrészvény befektető és mellesleg milliós nagyságrendű Microstrategy (MSTR) részvénycsomagot is tart portfóliójában.
  • Az Egyesült Államokban nemrégiben jóváhagyott több spot Bitcoin ETF a SEC részéről olyan eseményként jelent meg, amely hatással lehet több kriptos iparágra. Az érintett ágazatok közül kiemelkedik a bitcoinbányászati iparág, ami jelenleg az érdeklődés középpontjában áll. A többrészes cikksorozat a nemrégiben jóváhagyott spot Bitcoin ETF-ek és a bányász szektor közötti kapcsolatot igyekszik feltárni, köztük az ETF-ek utóhatásaiban rejlő potenciális változásokat és lehetőségeket. 
  • Nem indult jól a 2023-as év a bányászok számára. A bitcoin 17 000 dollár körül lépett a 2023-as évbe az FTX csődje utáni piaci összeomlást követően. A hashár minden idők mélypontján, 60 USD/PH/nap alatt is járt. Míg a legnagyobb állami bitcoinbányász, a Core Scientific csődeljárás alatt, a Compute North pedig csődöt jelentett, addig sok más tőzsdén jegyzett bányász, például az Iris, a Greenidge és az Argo adósság átstrukturáláson ment keresztül, és úgy tűnt, hamarosan sok más bányász is csatlakozni fog hozzájuk. Mivel a hashár nyomott áron volt és az áramárak is megemelkedtek, sok bányász a nullszaldó küszöbével nézett szembe, ha még nem is lépett át rajta.
  • A Bitcoin Magazine-nak január 24-én adott interjúban Luke Dashjr, a Bitcoin Core fejlesztője kifejtette, hogy miért aggódik a bitcoinbányászat növekvő központosítása miatt. Dashjr úgy véli, hogy néhány nagy bányászati társulás dominanciája komoly fenyegetést jelent a bitcoin és magára a hálózat decentralizált természetére, ami potenciálisan cenzúrához és ellenőrzési problémákhoz vezethet. Dashjr aggodalma nem alaptalan, további decentralizációval kapcsolatos aggályokat is felvet.

Rövid bányász hírmorzsák:

  • A Canaan egy meg nem nevezett intézményi befektetőtől kapott tőkével fogja növelni bányászati kapacitását.
  • A Cantor Fitzgerld számítása szerint, a jelenlegi árfolyam mellett, a bitcoin felezés után a legtöbb bányász veszteségesen fog BTC-t termelni. A BitdeerOfficial és a CleanSpark nyereséges maradhat.
  • A Bitfarms földterületet vásárolt Paraguayban, Yguazuban, bányászflottájának korszerűsítése érdekében.
  • A Core Scientific január 23-án hivatalosan is kilépett a csődeljárásból és január 24-én részvényei újra megjelentek a Nasdaq kínálatában.
  • Az Iiris Energy megkezdte a bányászok telepítését idén, jelenleg 6 EH/s vállalati hashráta kapacitással rendelkezik.
  • A Stronghold Digital Mining vezérigazgatója, Gregory Beard nyilvánosságra hozta, hogy 10 147 darab céges részvénytől vált meg. Az SDIG részvényei több mint 6%-ot estek ennek hatására a múlt hét utolsó kereskedési napján.
  • A DMG Blockchain megközelítőleg 36 megawattnyi bányászkonténernyi vállalati ​​kapacitás telepítésén dolgozik.
  • Közel 26%-al nőtt a Mawson Infrasreucture december havi bányászbevétele.
  • Az Iris Energy megállapodást kötött a Bitmain-nel, aminek keretében 2024-ben 20 EH/s-ra tudja növelni vállalati hashráta kapacitását.
  • Legfrissebb adatok szerint az egyesült arab emirségekbeli Phoenix Group 23 darab bányásztelephellyel rendelkezik világszerte.
  • A Hut8 15 millió dollárral, 65 millió dollárra növelte hitelkeret-szerződését a Coinbase-el. A kölcsönt általános vállalati célokra fogják használni.
  • A CleanSpark 60 000 darab új Bitmain Antminer S21 bányászt vásárolt, és további 100 000 darabot vásárolhat 16 USD/TH áron 2024-ben.
  • 187 millió dollár értékben vásárol bányászgépeket az Abu Dhabi-i székhelyű Phoenix Group.
  • Jóváhagyta a kanadai bíróság a Hut 8 Mining “stalking horse” elnevezésű tranzakcióját, amely 4 földgázerőmű megvásárlásáról szól.
  • A Cipher Mining 16 700 darab Canaan A1466-os Avalon bányászt vásárolt odesszai létesítményébe, ezzel 2,5 EH/s-el fog nőni a vállalati hashráta kapacitása.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img