Kriptopénzügyek – 66.

spot_img

Rövid híreink a kriptopénzügyek világából. Lending hírek, hitelek, hitelezések, kripto kihelyezések, kriptopénz szolgáltatók és tőzsdék által kibocsátott kártyák rövid híreit foglaljuk össze, rövid nemzetközi kriptopiaci összefoglalóval. Lássuk mi történt az elmúlt napokban!

Deribit

Nemrég a Deribit tőzsde felhívta a felhasználók figyelmét, hogy ne küldjenek többé kriptopénzeket a korábbi Deribit-es BTC, ETH és USDC deposit címekre. A beküldőknek először új BTC, ETH és USDC befizetési címeket kell generálniuk a Deribit weboldalán, majd ezeket használhatják a továbbiakban.

Serum

Sam Bankman-Fried egyszer az általa elindított Project Serumot, a DeFi világának egy “valóban, teljesen megbízható gerincének” nevezte. Most viszont SBF bukásával együtt a Solana blokkláncon működő likviditási motorba vetett bizalom is alaposan megcsappant.

KuCoin

A Binance után a KuCoin is nyilvánossá tette a tőzsdére befizetett kriptopénzek tárolásával kapcsolatos adatait. Ezek az adatok szintén folyamatosan nyomon követhetőek, a tőzsde hot és cold wallet címeire vonatkozik.

Inlock 

  • A hétfő délutáni órákban felfüggesztette az Inlock bizonyos szolgáltatásait az ügyfelek vagyonának biztonsága érdekében. Az Inlock hivatalos telegram csoportjában osztotta meg a rendkívüli bejelentést.
  • A hét elején még arról írtunk, hogy felfüggesztette az Inlock bizonyos szolgáltatásait az ügyfelek vagyonának biztonsága érdekében. A magyar vonatkozású lending cég csütörtökön kiküldött tájékoztató levelében már a lehetséges megoldáshoz vezető útról beszél.

Piaci zanza

Kaotikus hétvégével zárult az FTX bukását hozó hét. Múlt szombaton reggel egy ismeretlen személy a tőzsdén tárolt összes kriptopénzt kiutalta, miközben vadabbnál vadabb történetek kezdtek el szivárogni a váltó dolgozóitól, illetve a napokban azt vizsgáló szakértőktől. A fizetésképtelenné váló FTX miatt a legnagyobb kripto tőzsdék egymás után kezdték el közzétenni a saját pénzügyi helyzetük stabilitását és a felhasználók által befizetett kriptók biztonságát bizonyító jelentéseket. A bizalom helyreállítását célzó törekvések azonban volt, ahol visszaütöttek. A Crypto.com kapcsán például kiderült, hogy a szolgáltató nemrégiben mintegy félmilliárd dollár értékű ethert küldött át egy másik váltóra (Gate.io), ami annak a gyanúját vetette fel, hogy a tőzsdék valójában fizetésképtelenek, és csak az őket ellenőrző vizsgálatok idejére kérnek kölcsön másoktól annyit, amivel átmenetileg kipótolják a hiányt, majd annak lezárultával vissza is utalják az összeget. (És ezért cserébe ugyanígy segítik ki a társaikat.)

A múlt héten történt FTX és Alameda összeomlás úgy néz ki alapjaiban rengette meg a kriptoipart és a belé vetett hitet. Az összeomlás vesztesei a bányászok is, hiszen a rájuk gyakorolt hatás csak később fog mutatkozni. Annyi bizonyos, hogy a történtek miatt a bányászati árrések tovább csökkennek.

Úgy néz ki a Shell is egyre jobban kacsintgat a kriptoipar felé. Az olaj- és gázipari órás kétéves szponzori megállapodást írt alá a Bitcoin Konferencia szervezőivel a Bitcoin Magazinnal, valamint a merülőhűtéses bányászatban is használatos hűtőfolyadékot dobott a piacra.

A múlt héten említettük, hogy olyan hitelező cégek szolgáltatják még most is a bányászipar egy részének a hiteleket, mint a BlockFi vagy a Genesis. Úgy néz ki a Genesis-t is utolérte az FTX/Alameda ügy, nem is akármilyen dominó effektust elindítva ezzel. A Genesis nemcsak a bányászoknak hitelezett, gyakorlatilag az egész iparágnak.

A Reuters jelentése szerint, bankóriások bevonásával 12 hetes digitális dollár kísérleti projektet indít a New York-i Szövetségi Tartalékbank.

FTX sztori napról-napra

  • Egy napokban közzétett cikk szerint likviditási problémákkal küszködhet az egyik legnagyobb kripto tőzsdéhez köthető Alameda Research, ami magára a váltóra is hatással lehet.
  • Amint arról tegnap is beszámoltunk, egy napokban kiszivárgott pénzügyi jelentés szerint súlyosan alulfinanszírozott lehet az egyik legnagyobb kripto tőzsdének számító FTX kereskedésre és befektetésekre fókuszáló leányvállalata.
  • Véget érhet az FTX napok óta tartó kálváriája. A tőzsde felhasználói az elmúlt napokban tömegével utalták ki a váltón tárolt kriptopénzeiket, miután egy kiszivárgott dokumentum alapján a fizetésképtelenség gyanúja merült fel az oldallal szemben. Több órányi várakozás után végül kora este megszólalt az FTX vezetője, aki a Binance igazgatójával egyetemben mindenkit megnyugtatott.
  • Habár a Binance kimentette a likviditási problémákkal küszködö FTX-et, a megállapodás eddig napvilágot látott részletei nem utalnak arra, hogy az ügylet kiterjedne a tőzsde kereskedéssel és befektetésekkel foglalkozó testvércégére. Iparági források szerint az Alameda Research ténykedése 6 milliárd dolláros költségvetési lyukat ütött az FTX könyvelésébe, és végül ez vezethetett a váltónál elmúlt napokban tapasztalt kifizetési problémákhoz.
  • A Bloomberg belső forrásra hivatkozva közölte, hogy meghiúsulhat a pénzügyi nehézségekkel küzdő FTX Binance-es felvásárlása.
  • Hivatalos: a Binance nem menti meg az FTX-et. Az erre irányuló törekvések ellenére a Binance mégsem vásárolja fel az FTX-et. A tőzsde az éjszakai órákban az alábbi közleményt tette közzé.
  • Részlegesen, de újra lehetővé válhat a kiutalás a fizetésképtelenné vált FTX-en. A Tron-t létrehozó Justin Sun egy nagyobb mennyiségű, a Tron blokkláncát használó TRX, BTT, JST, SUN és HT tokent bocsátott a tőzsde rendelkezésére, amik valamelyikére átváltva a bent ragadt kriptovalutákat végrehajtható lesz a tranzakció.
  • Az FTX igazgatója üzenetet küldött a tőzsde alkalmazottainak, ami a közösségi oldalakra is kiszivárgott.
  • Péntek délután 15:14-kor csődöt jelentett az FTX.
  • Az FTX bukása óta szinte óránként látnak napvilágot azok a történetek, amelyekből rendes körülmények között akár egyetlen egy is elegendő lenne ahhoz, hogy az oldalba vetett hitet megingassa. A kripto tőzsde 6-10 milliárd dollár értékű pénzt lopott el az ügyfeleitől, hogy kereskedési csoportjának veszteséges működését finanszírozza. A történtekre egy kiszivárgó pénzügyi jelentés nyomán derült fény, aminek hatására az oldal néhány nap alatt csődbe jutott.
  • Napvilágot láttak az FTX csődvédelmi eljárásának bírósági anyagai. A 30 oldalas dokumentum sok meghökkentő állítást tartalmaz.

Bitcoinbányászrészvény-jelentések

Bitcoinbányászrészvény-jelentés – 2022.11.16.

Rengeteg dologgal készülünk a Black Friday-re! 

40%-os árakció, nyílt napok, extra oktatás és streamek a Black Friday-en!

Plutus bemutató

A piacon több szereplő is kínál már bank- vagy hitelkártyát. A Crypto.com és a Binace kártyáit már régóta használhatjuk, akárcsak a Wirexet. Nemrég pedig a Nexo tette elérhetővé saját debit kártyáját a hazai felhasználók számára. Bőven tudunk már válogatni és könnyen megtalálhatjuk a számunkra legideálisabb megoldást.

Kriptós kártyák tekintetében itthon a Plutus nem annyira ismert, mint a fent felsoroltak, annak ellenére, hogy már 2017 óta piacon vannak és az ingyenes csomagban 3 százalék pénzvisszatérítést kínálnak úgy, hogy egyes csomagoknál még csak el sem kell köteleznünk magunkat.

Plutus: ingyen kriptó, minden kártyás vásárlás után

Hasznos cikkek

Hasznos linkek

Ha kipróbálnád az alábbi bankkártyák egyikét az alábbi linkek valamelyikével igényelhetsz egyet:

Ha kriptovalutáidat biztonságban szeretnéd tudni, az általunk is használt és letesztelt hardver tárcákat ajánljuk: 

Érdekelnek a kriptopénzügyek? Legyél Te is VIP tag a discord csatornánkon! Pénzügyek szobában várunk naponta frissülő kisebb pénzügyi összefoglalóinkkal!

Ha még több hírre, információra vágysz, iratkozz fel YouTube és TikTok csatornánkra is, ahol naponta jelentkezik Györfi András a Kripto Percekkel, a LapSzemlével és minden hétfőn, szerdán, pénteken a Kérdezz-Felelekkel, amiben az előző videóban feltett kérdésekre válaszol. Keny kereskedő kollégánk napi videós piaci összefoglalóját is megtaláljátok Kriptopiac Keny-vel címmel szintén a youtube csatornánkon. 

Ha pedig segítőkész és informatív kripto közösségre vágysz, látogass el discord csatornánk valamennyi szobájába. Iratkozz fel akár VIP tagnak, ahol ki tudod próbálni kereskedési tippek szolgáltatásunkat is! Ha a Kripto Akadémia ingyenes, kriptopénzekkel foglalkozó email tanfolyamára, a KriptoSulira feliratkozol, könnyedén elsajátíthatod a kriptopénzek világának alapjait.

Legális-e az online kaszinózás Magyarországon?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img